Els Castellers de Sant Cugat estrenen Diada amb èxit

per Xavier Boix

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Xavier Boix

Ho explicaven fa setmanes als mitjans quan van presentar la temporada: aquest any els feia especial il·lusió perquè estrenaven una Diada castellera a la ciutat. No era una diada de la colla com la que es fa habitualment a final de temporada, en el cas dels Gausacs al mes de novembre, sinó que en aquest cas es tractava de situar una nova fita castellera en el calendari casteller de Sant Cugat, una ciutat que poc a poc va acostumant-se a aquesta tradició cultural i popular.

El primer objectiu es va aconseguir ahir. La nova Diada de Sant Cugat es va celebrar sense cap problema més que algunes gotes al matí que semblaven venir "de la gelosia de Sant Pere perquè també per Sant Cugat es puguin fer castells de nou". Així doncs, la Diada coincidí amb la festivitat catòlica del patró de la ciutat (què hi farem, és el que té venir d'una llarga tradició de festes lligades al catolicisme com a religió predominant a la societat). Va començar però dijous amb la presentació de la revista Vallesos i el seu especial sobre els castells a la nostra comarca, com explicàvem en aquest article, en un claustre del Monestir amb molta presència de gent, sobretot "aliena al fet casteller", com va ressaltar ahir Biel Samsó, cap de colla dels Gausacs.

#Ladiadadelteupoble

Durant la Diada d'ahir dissabte, batejada pels castellers com #ladiadadelteupoble amb la idea que la gent se la fes seva, es van fer tallers pel matí a la Plaça de l'Om, on van pintar cares i ungles amb els colors de la colla i es van explicar contes de temàtica castellera per part d'Elisabet Carnicé al Claustre del Monestir, amb una bona presència de petits i grans.

Amb l'arribada de la canalla dels Castellers de Barcelona, va començar el dinar dels dos grups de petits d'aquesta colla i l'amfitriona al local social de la Plaça de Can Quitèria, mentre que a la Plaça de Barcelona es preparava tot per la festa de la nit, entre cerveses i vermut.

A 2/4 de 7 de la tarda va començar la Diada castellera amb un bon cartell a la Plaça Octavià. Un nou luxe tot just un mes després de la Festa Major amb dues colles de gamma extra. Com en aquell cas però la pólvora sembla que la portaven un pèl mullada. Ho explico perquè ningú s'ho prengui malament. Si en aquella ocasió s'esperava que Minyons pugessin més amunt però qüestions alienes a la colla no ho van permetre ahir, en el cas sobretot de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, s'esperava una mica més però encara no estan en el millor moment de la temporada i "només" van portar a plaça un castell de nou.

...

Els Gausacs aconsegueixen la quarta clàssica de vuit de la temporada

Pel que fa a l'actuació, que és el més important de tota la jornada i el motiu pel que s'organitza la Diada, la colla local i les convidades, Castellers de Barcelona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, van oferir una diada d'alt nivell per la nostra ciutat. Ho dèiem fa un mes i ho tornem a dir: gràcies als Castellers de Sant Cugat per oferir-nos cada cop més castells de nivell a la nostra vil·la. Aquesta és la forma perquè la gent vagi agafant més afició al fet casteller.

En primera ronda van obrir els de casa amb un 3 de 8, més lent del compte però segur al cap i a la fi, que van descarregar sense problemes. Després va ser el torn dels tarragonins que van arrencar amb un 5 de 8, la catedral, executat amb una rapidesa i precisió increïble que fa pensar que aquesta prova que feien per assolir el seu castell més important, el 5 de 9, va sortir tal com volien. Per acabar la primera ronda, els Castellers de Barcelona van començar també amb el 5 de 8 que, comparant amb l'anterior no va ser tant ferm, perquè tremolà una mica més, però al cap i a la fi es descarregà sense problemes.

A la segona ronda arribaven els millors castells. Els amfitrions descarregaven el 4 d 8, el carro gros, perfecte, i ho feien amb alguns canvis importants al tronc, el que encara li dóna més valor. Els de Tarragona descarregaven el 3 de 9, oferint doncs un nou castell d'aquesta alçada a la Plaça d'Octavià i, els Castellers de Barcelona, oferien el 4 de 8 amb l'agulla però una mala decisió del dos i l'enxaneta del pilar, que es van deixar anar abans que desmuntés el castell va provocar que quedés com intent desmuntat. Una llàstima. Hi van tornar amb un 3 de 8, ben excutat i descarregat.

A la ronda final, els de l'Àlex Castellarnau i el Biel Samsó van descarregar la torre de 7 preparant ja l'atac a la torre de vuit amb folre que podria arribar per la Festa Major de Valldoreix. Per part dels d'en Carles Riba van acabar amb un 4 d 8 amb agulla carregat per la caiguda al final del pilar. I els de Jaume Montolio van descarregar el 4 de 8 no volent arriscar més tenint en compte que avui tenen actuació a Begues on volen fer actuació de 9.

Per acabar l'actuació, els de Tarragona van descarregar un Pilar de 6, els de Sant Cugat un de 5 i els de Barcelona un vano de pilars.

La valoració de la Diada

Per part de tots els caps de colla, la valoració de la Diada va ser molt positiva. Tant els de Tarragona com els de Barcelona, en boca d'en Carles Riba i Jaume Montolio, van fer un reconeixement a la colla local per iniciar aquesta Diada de Sant Cugat. "Començar un diada nova en aquestes dates és una bona notícia perquè és un bon moment casteller en el que moltes colles podem portar bons castells a Sant Cugat, ho celebrem i els felicitem", va dir en Carles Riba, cap de colla de la Jove Xiquets de Tarragona. Pel que fa al Jaume Montolio, també es fa afegir als comentaris anteriors, doncs "és un bon moment de l'any, en el nostre cas demà tenim una altra actuació compromesa per plaça de 9 però en tot cas ens ha agradat molt venir a Sant Cugat a actuar i és un espai molt bonic per fer castells. Segur que anirà molt bé en les diades properes. Podríem haver fet el 3 de 9 però no teníem prou gent".

En Biel Samsó, cap de colla dels Gausacs, va ser l'encarregat d'atendre els mitjans al final de la Diada. "A les alçades de temporada que estem és molt important haver arribat per primera vegada amb aquest nivell de qualitat, estem molt contents", va afirmar el santcugatenc. Sobre el funcionament de la Diada, en general, el cap de colla dels Gausacs va afegir que en major o menor mesura tots els actes organitzats "han tingut èxit de gent, és la primera vegada i aquest matí amenaçava pluja, però deu ni do la gent que ha vingut. Al claustre hi havia força gent, la resposta del poble ha estat bona, que és la final el que volem, perquè l'objectiu és que Sant Cugat es faci seva la colla". A resposta al nostre mitjà, Samsó va dir que "el fet d'haver d'organitzar els actes en tres indrets diferents (Plaça de l'Om, Augusta i Barcelona) és un inconvenient per nosaltres perquè hem de dividir forces. El problema ha estat que amb el canvi en la regidoria va haver algun malentès, però el més important és que s'ha pogut resoldre tot perquè en un principi només podíem fer l'actuació de la tarda a la Plaça Octavià. I, sobretot, és que tenim el compromís de que per la Diada del proper any podrem fer totes les activitats en aquesta plaça".

Concerts i sopar popular a la Plaça Barcelona

Després de l'actuació castellera, una cercavila va portar tota la gentada cap a la Plaça Barcelona on es va tancar la Diada de Sant Cugat amb un sopar popular i els concerts del grup local Little Litos i del grup 9son, ambdós de rumba catalana. El segon d'ells va rebre el premi Enderrock al millor directe el 2012 i el premi ARC al grup revelació 2013. Amb aquest darrer grup participen els Gausacs en la gravació d'un clip en el que sortiran imatges de la festa d'ahir a la Plaça Barcelona on es van carregar alguns pilars.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article