El Grup d’Estalvi Local, que pretén finançar iniciatives transformadores, ja és una realitat

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Durant les darreres setmanes un grup de persones interessades en ajudar projectes transformadors han mostrat la seva voluntat de crear un Grup d’Estalvi Local però, per portar-ho a la realitat, els calia agrupar més persones que, com ells, fessin les aportacions mensuals corresponents per acabar triant els projectes a finançar. Després d’una primera assemblea celebrada divendres a la tarda a Cal Temerari, s’ha constituït un grup de prop d’una desena d’estalviadors, a més d’altres interessats però que de moment no faran aportacions al fons del Grup, amb els quals començaran a crear les bases de la nova entitat.

Aquesta iniciativa pretén que els membres del grup facin aportacions mensuals d’entre 10 i 50 euros –encara està per determinar la quota– que aniran a parar majoritàriament a un fons que servirà per finançar projectes tot i que una part correspondrà a les gestions de l’entitat, que segurament es constituirà en forma d’associació. Marcaran uns criteris que hauran de seguir els projectes que vulguin accedir al finançament. D’aquesta manera, només ajudaran aquelles iniciatives que tinguin uns valors ètics, col·laboratius i propers a la lògica de l’economia social.

Els interessats en rebre finançament hauran d’explicar quants diners i per a què els necessiten. Un cop els rebin estaran subjectes a les condicions que marqui el grup, que poden ser adaptables en cada cas. Encara han de determinar si es marcarà un tipus d’interès –i quin, en cas de fer-se–, si els projectes hauran de pagar les despeses administratives i a partir de quin mes des de l’atorgament dels diners s’hauran de començar a retornar. No busquen fer grans finançaments sinó aconseguir sufragar projectes als quals no els surt a compte fer-se socis de cooperatives de finançament ètic com Coop57 per rebre un préstec. Per tant, seran quantitats que difícilment superaran els 5.000 euros.

El grup treballarà a Cal Temerari, on es buscaran sinergies amb el Sincrocoop

Justament, una de les possibilitats esgrimides en la primera assemblea ha estat la de buscar alguna mena de vincle amb Coop57 de manera que la cooperativa els ajudi en alguns assumptes de gestió mentre el grup podria derivar els projectes de finançament que no es puguin assumir a nivell local. Alhora, s’ha mostrat consens de treballar des de Cal Temerari ja que es poden trobar necessitats entre les empreses acollides al viver d’economia social Sincrocoop.

El grup pren com a referència un model de grup d’estalvi existents a França des de la dècada dels 80. A Catalunya hi ha hagut quatre intents previs al santcugatenc de crear aquest tipus d’entitats de microfinançament però avui dia estan inactives. Una de les característiques del grup és que té la voluntat d’anar més enllà del finançament i poder fer un acompanyament als projectes beneficiaris amb els coneixements dels membres de l’assemblea i les comissions en què s’organitzarà l’entitat.

L’únic risc per als participants és que els projectes finançats no retornin els diners. Si bé, Narcís Sánchez, membre del grup que ha participat en experiències similars, explica que el grau de morositat ja que el projecte semblant amb més grau de morositat és Acció Solidària contra l’Atur, en què participa els Fons Social Sant Cugat-Valldoreix, i només té un 10%. Durant la primera quinzena de juliol faran una nova assemblea en què començaran a establir les bases del projecte i la redacció dels estatuts de l’entitat amb la voluntat d’arribar al setembre amb el marc legal tancat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article