Mocions del Ple de juny: solars, masies, bosc de Volpelleres, corrupció i fauna local

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de juny ha estat marcat per quatre mocions institucionals i per un suport força ampli en les restants. Tot i això, la gestió del temps ha tornat a ser un problema que han recriminat els partits de l'oposició, especialment quan l'alcaldessa, Mercè Conesa, ha proposat eliminar algunes mocions que estaven a l'ordre del dia. Finalment s'han debatut totes a excepció d'una de suport a La Xesca que ha estat retirada per la CUP-PC com a grup proposant. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Es farà un cens de solars i edificis ruïnosos.

En forma de moció institucional presentada inicialment per ERC-MES, el Ple ha aprovat que l'Ajuntament es doti d'un cens de solars sense edificar i edificis ruïnosos. Amb les dades recollides s'estudiarà la possibilitat de donar usos comunitaris als espais de la mà dels seus propietaris.

S'elaborarà un protocol de conservació i rehabilitació de masies.

A proposta inicial de PP, el Ple de juny ha aprovat una moció institucional perquè l'Ajuntament tingui un protocol de conservarió i rehabilitació de masies. Es preveu licitar el Pla Especial Urbanístic de masies i cases reurals, crear una línia d'ajuts a propietaris que no puguin fer front al manteniment o la rehabilitació, la possibilitat de vincular-los als plans d'ocupació, l'impuls d'una campanya de mecenatge per al patrimoni local i la rehabilitació de Can Canyameres i Can Rabella, que són de propietat municipal.

El bosc de Volpelleres esdevindrà un bosc metropolità.

El que inicialment era una moció proposada pel col·lectiu Volpelleres Viu, que ha fet la presentació en sessió plenària, de la mà de tota l'oposició per aconseguir que una pastilla reconeguda com a equipaments al nord del bosc de Volpelleres quedés inclosa dins del bosc, com a zona verda o mantenint-se com a equipament, però sense possibilitat d'edificar-hi ha acabat esdevenint una moció institucional en què, sense fer referència a la possibilitat de requalificar, es planteja incloure el bosc al projecte de bosc metropolità. Així mateix es proposen control i millores de l'aigua del torrent que travessa el paratge així com la millora dels accessos. El procés es dota també s'una comissió de seguiment.

Sant Cugat tindrà una bústia ètica per denunciar la corrupció.

Com a moció institucional presentada inicialment per la CUP-PC, el Ple ha aprovat que la ciutat es doti d'una bústia ètica en què es puguin recollir denúncies ciutadanes en contra de la corrupció i altres pràctiques lesives per al bon govern del municipi. S'ha de garantir l'anonimat i la seguretat dels denunciants. Amb les dades recollides, el consistori estarà obligat a respondre i investigar les que consideri plausibles, directament com a institució o derivant el cas als estaments corresponents.

L'Ajuntament demana més autonomia local en matèria pressupostària.

A proposta inicial d'ICV-EUiA, i esdevinguda conjunta amb PDECAT-Demòcrates i ERC-MES, el Ple de maig ha servit per demanar que els ens locals tinguin més autonomia econòmica als pressupostos generals de l'Estat del 2017. La mesura passa per demanar l'eliminació de la disposició que regula el món local i que preveu que els treballadors d'empreses privades que prestaven un servei municipalitzat no puguin incorporar-se com a treballadors publics, entre d'altres. Només Ciutadans i el PP han votat en contra al·legant expressions incorrectes i, en el cas dels populars, posant en valor els pressupostos que, al seu parer, no atempten contra l'autonomia local.

Els senyals de trànsit seguiran sent en català.

PP i Ciutadans, a proposta inicial dels populars, han presentat una moció conjunta per demanar que els senyals de trànsits de la ciutat també estiguin en castellà. La resta de grups han votat en contra en defensa de la normalització i recordant els anys d'imposició del castellà per sobre de la llengua catalana. Si bé, el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, diu que el problema de la moció és el moment, mesos abans d'un referèndum d'autodeterminació.

El Ple demana una llei de transició energètica.

En forma de moció conjunta dels dos grups del govern i amb el suport de tots els grups a excepció del PP, el Ple de maig a aprovat instar al govern espanyol a elaborar una llei per a la transició energètica cap a les energies renovables després que l'Estat hagi hagut de fer front a una multa de 128 milions per la reducció dels incentius a les renovables dels anys 2013 i 2014. D'aquesta manera, l'Ajuntament dóna suport als petits productors d'energia fotovoltàica que, segons l'únic regidor popular, no estan penats amb la llei impulsada pel seu partit. La CUP-PC s'ha abstingut en els punts referents al pla que hauria d'elaborar l'Estat ja que es preveu per als anys 2020-30, quan, per a ells, Catalunya ja hauria de ser independent.

S'insta a la Generalitat a tenir més inspectors de treball.

Presentada inicialment pel PSC i arribada al Ple en forma de moció conjunta, l'Ajuntament ha aprovat la petició a la Generalitat de tenir més inspectors de treball així com la creació d'un òrgan d'actuació que persegueixi el frau encobert a la seguretat social. Així mateix, se sol·licita al Parlament de Catalunya la creació d'una mesa de negociació que estableixi els criteris per regular les subcontractacions. La propsota ha rebut el suport de tots els grups polítics.

Es millorarà la gestió de l'aparcament de Can Quitèria.

A proposta inicial de Ciutadans i amb el suport de tots els grups, el Ple de maig ha aprovat millorar el seguiment del compliment del plec de clàusules del contracte per a la gestió de l'aparcament de Can Quitèria. Es farà una reunió amb Obral per esclarir per què hi ha aspectes del contracte, com l'obertura 24 hores, que no s'estan complint i, si no es pot solucionar, buscar una altra empresa que gestioni l'espai. Tot i el suport, alguns partits han dit que això s'hagués pogut solucionar parlant amb el govern i sense arribar a Ple.

Es farà una guia de fauna local.

A proposta inicial del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, el Ple de maig ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups a excepció de la CUP-PC l'elaboració d'una guia digital de fauna local amb les dades sobre la cura i l'actualització de campanyes ambientals. La plataforma, que aspira a ser col·laborativa, també haurà d'incloure informació sobre l'arbrat.

El Ple demana que Germà Gordó dimiteixi.

Després que el diputat per Junts pel Sí fos investigat pel presumpte cobrament de comissions il·legals per part de Convergència, el seu grup parlamentari va demanar-li la dimissió amb el retorn de l'acta de diputat. ERC-MES ha portat la petició a nivell local i ha rebut el suport de tots els grups polítics tot i que amb un debat sobre la presumpció d'innocència i el sentit de portar mocions d'aquest estil a un plenari municipal.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article