Les Lectures a la Fresca reivindiquen l’Europa humanista

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Després de dues edicions seguides en què Shakespeare ha estat protagonista i coprotagonista del festival teatral d’estiu que organitza Amics de Pedra i Sang, les Lectures a la Fresca d’enguany plantegen un monogràfic temàtic amb tres obres de dos actors diferents. La reivindicació de l’Europa del segle XX, la dels feixismes, la revolucionària i la humanista, és el fil conductor de la tretzena edició de la mostra teatral de carrer que enguany tindrà una de les actuacions al setembre.

El 4 de juliol al parc Ramon Barnils s’interpretarà La Retirada, de Václav Havel. És la darrera obra de qui va ser president de la República Txeca després de la revolució del Vellut que va fer caure el comunisme a Txecoeslovàquia. Tal com explica la presidenta d’Amics de Pedra i Sang, Dolors Vilarassau, aquesta és una obra en clau autobiogràfica però en clau d’humor que fa un striptease de la situació política del seu país amb casos de corrupció, premsa groga i destrosses ecològiques.

El 20 de juliol a l’espai dels castanyers dels Jardins del Monestir es representarà Don Joan, de Josep Palau i Fabre, poeta d’honor de Sant Cugat en el centenari del seu naixement. El don Joan de Palau és el mateix que el de Zorrilla tot i que el pinta com un subversor de les condicions socials. Com són diverses obres, l’actuació inclourà fragments diversos.

Finalment, el 21 de setembre a la plaça de l’Om es farà un homenatge a Picasso, un altre personatge que Vilarassau reivindica com a valor de l’Europa del segle passat. De fet, la representació farà un repàs a la històrica del vell continent a través de les obres del pintor català. L’espectacle estarà acompanyat de la música de Joan Albert Amargós interpretada pel grup vocal Picasso Cantabile sota la direcció d’Albert Santiago.

Els espais, com cada any, han estat meticulosament elegits. Al Barnils es va l’obra de Havel per jugar amb la distribució sense escenari que acostuma a fer el grup Parking Shakespeare, que ha estat convidat a moltes edicions de les Lectures. La primera de les obres de Palau es farà als Jardins del Monestir per ser un espai ampli i silenciós –reducte a Sant Cugat on la paraula pot ressonar de manera neta, diu Vilarassau– i, la segona, a la plaça de l’Om com a segona opció amb encant després de veure la limitació de la plaça Magí Bartralot.

El vano característic de les Lectures de la seva tretzena edició ha estat elaborat per Katia Alavedra, una pintora nascuda a Praga però resident a Sant Cugat des de fa anys ja que va marxar del seu país amb l’arribada de les forces soviètiques. Va conèixer Havel. Al vano es pot veure la seva filla llegint un llibre a la fresca. És una de les seves primeres obres.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article