Sant Cugat assaja per l'11S apuntant cap a la independència

per Xavier Boix

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Xavier Boix

Al voltant de 400 persones van aplegar-se ahir a la tarda convocades per les organitzacions locals de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural per tal d'assajar per la convocatòria que es realitzarà el proper 11 de setembre a l'Avinguda Meridiana de Barcelona. L'acte, com el que es farà a Barcelona, consistia en dibuixar, amb la participació de la gent, diferents figures amb forma de punters assenyalant en la direcció del Monestir (avui, al Parlament el proper 11 de setembre).

Els punters es composen per trams de diferents colors que a la vegada signifiquen cadascun els diferents eixos o valors que hauria de tenir la futura república catalana. La gent de Sant Cugat que s'apunti a la manifestació de Barcelona mitjançant l'organització local de l'ANC estarà ubicada en el tram 68 que a través del color taronja simbolitzarà els valors de la cultura i l'educació. Els altres colors que es podran trobar són el cian per la projecció exterior, el marron pels drets socials, el verd clar per la diversitat, el lila per la igualtat, el vermell per la solidaritat, el verd per la sostenibilitat, el blau per l'equilibri territorial, el rosa per la innovació i el groc per la democràcia. Tots ells han tingut també representació avui en menor mesura.

A les vuit en punt de la tarda i en mig del repic de les campanes del Monestir que cridaven a la missa en honor de Sant Cugat (a la que ha assistit el bisbe assistent de Terrassa i l'alcaldessa Mercè Conesa i en la que han actuat el Grup Mediterrània) ha començat l'activitat prevista a la Plaça Octavià que, en principi, s'havia d'estendre pel Carrer Major però que no ha arribat a sortir de la plaça. Just davant de la porta principal del recinte del Monestir hi havia estesa a terra una gran estelada al voltant de la que s'ha desenvolupat l'acció. En un dels extrems, un escenari on abans de començar la presentadora de l'acte ha entrevistat un activista de la plataforma per compartir amb les persones assistents els motius per la independència.

L'acció, que ha durat tot just uns 15 minuts, ha consistit en aixecar unes cartolines amb forma de punter de color taronja, majoritàriament, o bé dels colors abans esmentats, depenent del tram on fos cadascú. Després que es fessin alguns exercicis de baixar i pujar cartolines de forma ordenada s'ha cantat l'himne de Catalunya, els Segadors, i s'ha passat al parlament d'en Jaume Marfany, ex-vicepresident de l'ANC.

En la seva intervenció, Jaume Marfany ha ressaltat dues idees força: impossible i necessari. A partir d'aquestes ha recordat les mobilitzacions reeixides des del 2012, la votació del 9N que, segons ell, va ser "una autèntic acte de sobirania i un dels actes més importants de les darreres dècades al món de desobediència civil". I totes es van fer malgrat es pensés que era "impossible" i perquè "era necessari, com ara s'ha aconseguit que hi hagi una candidatura unitària, que no única, a favor de la independència, amb els dos partits majoritaris, les entitats civils sobiranistes i gent que s'hi vulgui sumar". Marfany ha defensat que les dues llistes independentistes (Junts pel Sí i les CUP-Crida Constituent) han de treure una majoria al Parlament per començar el procés cap a la independència. Un procés que, segons les seves paraules, "és com l'escalada a un 8.000, doncs no s'acaba quan s'arriba al cim i plantes la bandera i el piolet sinó que després has de baixar, explicar el país que vols, fer-ho amb tothom, votar després qui volem que faci la nova constitució, tenim molta feina encara".

Posteriorment a l'acte i els parlaments, des de l'organització s'ha recompensat als participants amb coca de Sant Joan i mistela. A pregunta del nostre mitjà, en Vicenç Alegre, un dels portaveus de l'organització, ha valorat molt positivament l'acció donada la data en que ens trobem "entrat ja l'estiu, no havíem fet mai un acte en una data tant tard, hi ha gent que està fora i, per tant, celebrem que hagi vingut tanta gent".

...

L'Assemblea Nacional Catalana segueix fent els "Indetàper"

Paral·lelament als actes més multitudinaris o les parades que fan al carrer cada cap de setmana, l'ANC fa una feina més "de formigueta" amb el nom d'Indetàper, que recull nom de les reunions de "Tupper-ware" però per informar de les bondats de la independència en petit comitè.

Hem pogut parlar amb la persona que s'encarrega d'organitzar aquesta activitat a Sant Cugat, en Jaume Viladric. En Jaume ens ha explicat que des que es va iniciar aquest projecte a la ciutat, des de principis d'any, ja s'han realitzat una quinzena de trobades a domicilis particulars, el que suposa arribar a unes 130 persones aproximadament. Aquestes trobades s'organitzen a partir de la petició d'una persona que organitza una vetllada a casa seva amb un grup d'amics, set o vuit, i que demana a l'ANC que hi vagi per informar sobre el què i el com de la independència. "Nosaltres no hi anem a convèncer sinó a aclarir dubtes, a informar".

Sobre si es troben amb gent convençuda, ens respon que "cada cop menys perquè les reunions que tenim ara son en bona part resultat de les primeres però no passa res que hi hagi gent que estigui convençuda en el sentit del seu vot sinó que el més important és que a més tinguin clares les raons". Aquesta activitat seguirà fent-se després d'agost i està oberta a tothom que ho demani, el dia i l'hora que sigui més convenient per la persona que organitza la trobada. Des de l'ANC el que es fa és demanar sobre quins temes es vol parlar prioritàriament per poder escollir millor quines persones són les més adequades per acudir a la sessió, dels 15 voluntaris que té l'organització en aquest projecte. Per qualsevol que vulgui participar es pot posar en contacte amb el coordinador en aquest enllaç.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article