Els usuaris de Som Energia s’autoorganitzen a nivell local per fomentar l’energia neta

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: cedides per Esteban Martínez

El camí cap a una energia neta s’obre pas a Sant Cugat amb la posada en marxa des de fa uns pocs mesos del grup local de la cooperativa Som Energia, que produeix i distribueix subministrament elèctric amb certificació 100% renovable. El grup tot just ha celebrat dues reunions, i durant les properes setmanes farà la tercera, i té com a gran objectiu la difusió i aconseguir que més persones s’interessin pel model proposat per l’empresa social. La part administrativa de la cooperativa se centra a Girona mentre els grups locals, alguns dels quals tenen abast comarcal, treballen des de l’activisme agrupant socis i consumidors, principalment.

Segons explica Esteban Martínez, un dels membres del grup, hi ha una quarantena de persones que s’han interessat a participar d’alguna manera a Sant Cugat. Som Energia, com a iniciativa nascuda des de Catalunya, concentra un 58,2% dels socis al país mentre els restants estan distribuïts per altres territoris de l’Estat. El repte que tenen no és tant augmentar la massa social sinó treballar per donar un millor servei i de qualitat. “Ara la cooperativa ofereix molts paquets i dóna resposta a les peticions dels clients”, explica Martínez tot indicant que la millora ha de ser sobre una base que ja considera molt positiva.

El grup local treballa per donar resposta als eixos de treball establerts en la darrera assemblea general. Per fer-ho, s’han organitzat en quatre comissions de treball, tres (difusió, representació i activisme) per a donar resposta a aquests aspectes aspectes i un de suport. És una estructura que encara s’ha d’acabar de constituir en la propera reunió local tenint en compte la disponibilitat i predisposició dels membres del grup.

Per a Martínez “la subhasta elèctrica és un mercat persa” en què Som Energia és un actor humil. Tot i això, destaca que els socis tenen capacitat d’influència en la fixació de preus, feedback constant i capacitat de decidir sobre un possible cobrament superior al preu d’energia, de tal manera que els ingressos extra de l’entitat es poden retornar als consumidors o anar a parar al capital social de l’empresa per “quan arribin temps més difícils”. Alhora, destaca la capacitat d’influència sobre les inversions, amb un límit de 50.000 euros per soci, per fer noves plantes de producció.

El repte santcugatenc és aconseguir que Som Energia doni subministrament a algun edifici públic un cop venci el contracte vigent. Per això a l’octubre passat el Ple va aprovar una moció en què s’acordava que el consistori es fes soci de l’entitat i s’incloguessin criteris sostenibles a la licitació del contracte de l’edifici central de l’Ajuntament a la plaça de la Vila. Va ser una proposta fomentada des del grup de Sabadell amb alguns usuaris santcugatencs abans de tenir grup de la cooperativa a la ciutat. Amb aquestes accions “Som Energia vol trencar l’oligopoli, canviar el sistema”, diu Martínez.

Grups locals de Som Mobilitat i Som Connexió

Un dels reptes que també afronta el grup local de Som Energia és l’extensió a Sant Cugat de dos projectes germans, Som Mobilitat i Som Connexió. El primer és una cooperativa de mobilitat que ja té un grup local a Mataró, on es poden llogar cotxes elèctrics per hores o dies i posar a disposició cotxes elèctrics privats per compartir els vehicles. El segon és una cooperativa que ofereix serveis de telefonia mòbil, fixa i d’internet. De fet, totes tres entitats van compartir parada a la Fira d’Economia Social i Solidària celebrada el 17 de juny a la rambla del Celler.

De moment no s’ha concretat cap acció, però l’objectiu que es proposa Martínez és aconseguir crear un grup local de cadascuna de les cooperatives, començant per Som Mobilitat ja que, diu, ja hi ha socis interessats. A més, destaca el bon moment per promocionar el vehicle elèctric compartit ja que hi ha moltes bonificacions. Els cotxes elèctrics no paguen peatges ni zona blava. A més, els punts de càrrega públics de moment són gratuïts, un servei en què també podria participar Som Energia.

Som Connexió, per la seva banda, explica Martínez, té una dificultat afegida, una competència molt forta i que es reparteix el pastís de les telecomunicacions a nivell estatal. Tot i que sap que potser és més complicat obrir el forat en un mercat complex, assegura que s’ha de caminar en aquesta direcció fent que els clients, com a socis, siguin partícips en les decisions que pren l’empresa social. Un element important de totes tres cooperatives, explica l’usuari, és que han de trobar sinergies amb altres projectes de responsabilitat social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article