Índex de referència del preu del lloguer; ja tenim l’eina, falta determinar l’ús

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres

Una moció, el naixement de dos col·lectius, moltes crítiques i un cas de lloguer de pisos de Promusa a Airbnb després, l’índex de referència del preu del lloguer elaborat per la Generalitat ha arribat a la ciutat com una eina que, per al tinent d’alcalde d’Urbanisme i Economia, Damià Calvet, ha de servir per tenir informació, transparència i més capacitat d’intervenció en el mercat immobiliari. Després que a finals de juny l’administració autonòmica anunciés la posada en marxa de l’indicador, Sant Cugat ha rebut la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, per fer una presentació conjunta de la nova eina que la Generalitat ha posat a disposició de la ciutadania i de les administracions locals.

En base a l’anàlisi de 200.000 contractes recollits al registre de l’Institut Català del Sòl (Incasòl), dirigit per Calvet, una aplicació web determina el preu mitjà a pagar per metre quadrat en funció de la ubicació i característiques de cada habitatge. Amb això es pretén fixar un preu de referència que serveixi per forçar als propietaris amb ofertes de lloguer més altes a fer una rebaixa. Si bé, no s’anuncien sancions per als excessos sinó premis per als preus que s’ajusten. Segons la consellera, la Generalitat bonificarà un 50% de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) i garantirà un avall lloguer si el preu se situa per sota de l’índex.

Tant Calvet com l’alcaldessa, Mercè Conesa, han anunciat que l’Ajuntament passarà a utilitzar l’índex elaborat per la Generalitat –que s’actualitzarà anualment– per a la subvenció de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI). Si bé, no prefixen un percentatge ja que consideren que s’ha de pactar a nivell de l’Àrea Metropolitana per no obrir una “subhasta de rebaixa”. Tot i així, a nivell comarcal, en el marc de l’Acord per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat, l’equip de govern local s’havia mostrat desfavorable a marcar un preu màxim del lloguer estàtic comú a tots els municipis.

El govern defensa la tasca feta fins el moment en matèria d’habitatge des de Promusa com a empresa pública i des de serveis socials. Segons dades facilitades per ells mateixos, un 5% de l’habitatge santcugatenc és públic, amb 462 de lloguer. A aquesta xifra cal sumar-li els 106 pisos de propietaris que han cedit la gestió del lloguer a l’Ajuntament per tenir un preu per sota de la mitjana –a partir d’ara es prendrà de referència el nou índex– i que tenen una bonificació del 50% de l’IBI. Posats a donar xifres, el govern també ha destacat les 600 sol·licituds ateses per l’Oficina Local d’Habitatge durant els primers sis mesos de l’any i els 442 ajuts atorgats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Si bé, Sant Cugat viu una circumstància molt especial que el diferencia de l’entorn. Mentre la mitjana del preu del lloguer a Catalunya se situa en 595,66 euros mensuals, a nivell local ascendeix fins als 996,07 euros, el que representa que el mercat santcugatenc és un 67% més car que el català. Mentre s’anuncia que l’índex haurà de fixar en les ofertes i en els contractes en un futur, l’aplicació sobre les polítiques locals continua a l’espera de l’acord dels 27 municipis que participen a l’índex; un acord que es preveu fer públic en dos mesos. Conesa reconeix, però, que, al marge de l’índex, “el parc d’habitatge de lloguer ha de ser incrementat”.

Tot i així, l’oposició d’esquerres manté una crítica constant pel que considera una manca de polítiques de foment del lloguer. ICV-EUiA ha estat el darrer partit en criticar l’actitud del govern envers les polítiques d’habitatge. Ho va fer després que s’anunciés per primer cop a finals del mes passat la posada en marxa de l’índex tot lamentant la “manca de lideratge del govern” i dient que la moció aprovada al març pretenia avançar-se a la publicació de l’índex i convocar aquell mateix mes una nova reunió de l’Observatori de l’Habitatge que encara no s’ha realitzat.

Així mateix, des de la societat civil, el Sindicat de Llogaters de Sant Cugat tem que l’índex de referència serveixi per marcar un mínim sobre el qual es pugui augmentar gradualment el preu. Per això demanen via xarxes socials que es facin mesures que ataquen directament a la regulació dels preus amb una llei catalana d’arrendaments urbans, la presentació de la qual està prevista per al setembre, que, al seu parer, hauria de recollir també sancions. Després del darrer anunci demanen mesures més contundents perquè diuen que sembla que el govern “pensa en no generar rebuig en el sector inversor i immobiliari més que en la gent”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article