Ramon Gutiérrez esdevé el nou portaveu d’ICV-EUiA

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Una assemblea de la militància dels ecosocialistes per fer balanç a mig mandat ha acabat decidint que el regidor Ramon Gutiérrez prengui la tasca de portaveu fent que Roser Casamitjana, que fins el moment exercia el càrrec al grup municipal, es mantingui com a regidora però canviant de rol. Segons explica qui serà el nou portaveu, el lideratge seguirà sent compartit com en els darrers dos anys tot i que canviarà la cara visible.

“Ella ja ha manifestat públicament que no té intenció de repetir com a cap de llista”, explica Gutiérrez. D’aquesta manera, se segueix la lògica del partit a nivell local de no mantenir regidors durant més de dos mandats tot i que aquesta vegada la tasca de portaveu es veu canviada abans d’hora. El regidor explica que la fins ara portaveu valora que ella no és la persona idònia per preparar la candidatura de les properes municipals, que serà diferent tenint en compte el procés de confluència en què es troba ICV-EUiA a nivell nacional. “Jo tinc més disponibilitat, em puc ocupar d’aquesta feina i tinc ganes de fer-la”, sentencia.

La mateixa assemblea, celebrada el passat dimecres, ha servit per plantejar quines línies d’actuació ha de seguir el grup municipal durant els propers dos anys de mandat. Els ecosocialistes s’han marcat dues grans línies d’actuació: frenar l’elitització i treballar per la sostenibilitat. Això passa per canviar el model de polítiques d’habitatge que proposa el govern municipal posant en marxa l’encara inactiu Observatori Local de l’Habitatge. També significa seguir l’agenda 30, el Pla Integral de sostenibilitat, amb assumptes com els residus, l’energia i l’aigua.

El gran repte del partit durant els propers anys serà la construcció del Sant Cugat en Comú, la confluència local que no només passa per buscar vincles amb altres partits –de fet, en un document rebutgen que hi hagi un vincle en solitari amb Podem– sinó també amb noves persones que a títol individual es vulguin sumar al projecte. Per fer-ho hauran de crear un nou context de participació i un nou compromís per “construir un nou subjecte polític a Sant Cugat”.

El partit busca sinergies amb moviments socials i veïnals

Per començar la transformació, ICV-EUiA ha començat a treballar als carrers buscant sinergies amb aquells moviments socials i veïnals que consideren que comparteixen base ideològica. Creuen que així es pot construir la base social del nou subjecte polític i començar a forjar nous lideratges. Per superar les rigideses, el partit va decidir el mes passat transformar la seva seu en l’Espai Comú, obert a les entitats del poble. Per desvincular la gestió del partit, han constituït una associació presidida per Javier Pérez.

Pel que fa a la confluència, reconeixen la dificultat local de trobar l’acord amb la resta de forces polítiques de la ciutat, tal com s’ha pogut veure en els intents fallits de fer una candidatura conjunta de les esquerres. Es va treballar al “taller d’idees” al 2011 i en diverses assemblees abans del 2015 però mai no es va arribar a materialitzar. Situen l’Assemblea dels Drets Socials (ADS) com un intent de treball conjunt que, al seu parer, no ha donat tants fruïts com podria tot i que ha servit perquè les esquerres facin treball plegades cada primer de maig.

La reunió del 5 de juliol també va servir per fer balanç dels dos primers anys de mandat. Tal com es veu al document de balanç que ha fet el partit, els ecosocialistes es mostren contents perquè 53 de les 96 mocions en què han participat –com a impulsors o com a grup proposant– han estat aprovades per unanimitat. Per això consideren que han aconseguit situar-se en la centralitat política. Tot i així, consideren que es pot fer més en àmbits com la tarifació social o la participació ciutadana.

Consideren que, com a aspectes negatius, el govern no s’ha mostrat capaç de solucionar la problemàtica de l’habitatge, no ha estat prou transparent amb l’oposició, no ha establert criteris per a les prioritats de la seva acció, fa ús partidista dels mitjans de comunicació institucionals i que actua com si tingués la majoria absoluta. De fet, els ecosocialistes reconeixen que l’entrada del PSC al govern i la marxa de Dimitri Defranc com a regidor no adscrit han condicionat la correlació de forces. Tot plegat a una ciutat que, creuen, està massa esquitxada pel presumpte finançament irregular de Convergència.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article