Els llogaters reivindiquen l'ús no especulatiu de l'habitatge

per Aina Serra

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Més de 70 persones s'han reunit en la primera assemblea pública del Sindicat de Llogaters de Sant Cugat, celebrada dijous a la tarda a la plaça de'n Coll. Amb aquesta acció pretenen fer front comú davant la pujada de preus del lloguer que pateixen els santcugatencs.

Veïns a qui els han incrementat en 300€ el lloguer d'un mes per l'altre, famílies a qui se'ls acaba el contracte i el propietari no respon sobre la continuïtat, joves a qui no els volen llogar el pis per desconfiança en el seu sou, afortunats amb un pis de protecció oficial que també tenen problemes per pagar un lloguer poc protegit... Tots ells, i altres veïns conscients que l'accés a la habitatge és un problema a la ciutat, s'organitzen per defensar el dret a l'habitatge i els lloguers assequibles, estables, segurs i dignes.

Mariona Soria, una de les impulsores del Sindicat local, ha destacat que ja no són els joves que marxen de Sant Cugat, es tracta d'un problema intergeneracional, les rendes mitjanes comencen a tenir por, un fet que es posava de manifest amb els múltiples perfils dels assistents a l'assemblea. D'altra banda, Marco Simarro, també membre impulsor del Sindicat, ha descrit la situació com una injustícia flagrant, un problema que es dóna de manera sistemàtica sense que l'administració, ni local , ni catalana, estigui actuant i és que a Sant Cugat el preu del lloguer és un 67% més alt que la mitjana de Catalunya segons dades facilitades per l'Ajuntament en la presentació local de l'índex de referència del preu del lloguer.

Com a resposta a la dificultat d'accés a l'habitatge, els assistents han posat de manifest l'interès en engegar accions per visibilitzar la problemàtica, assenyalar els responsables, fer front comú al costat de les víctimes, interlocutar amb l'Ajuntament per crear polítiques concretes de canvi i incidir per derogar la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU)... Accions que requereixen aglutinar persones que se sentin mogudes per aquesta situació i que es coordinaran des del Sindicat de Llogateres local.

Tal com va explicar Soria en una entrevista a aquest diari, el sindicat pretén esdevenir un actor important a tenir en compte per les administracions quan s'abordi l'emergència habitacional. Una de les seves primeres accions serà evidenciar que hi ha empreses inversores extrangeres que compren edificis complets a la ciutat per pujar el preu dels lloguers i, en conseqüència, fer fora tots els inquilins que no puguin fer-hi front. El col·leciu neix en xarxa amb iniciatives similars de Barcelona i Madrid, així com a una amb l'Assemblea de llogaters de La Floresta.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article