L'Associació Multicultural fa de coixí a l'estiu per alguns nens i nenes de pares estrangers

per Xavier Boix

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Xavier Boix

Ahir a la tarda es van lliurar els diplomes als nens i nenes que han estat les darreres tres setmanes assistint al curs d'estiu organitzat per l'Associació Multicultural de Sant Cugat. Aquest curs d'estiu s'ha desenvolupat per primera vegada i ha estat una iniciativa d'aquesta organització que des de fa 8 anys treballa per tal de donar acollida i acompanyar en la seva incorporació a la societat santcugatenca a les persones que vénen dels països estrangers en condició d'immigrants.

En els darrers cursos hi havia, segons el seu coordinador Diego Castelo, una demanda de suport perquè moltes famílies no podien assumir el cost dels casals d'estiu de la nostra ciutat i, per tant, mentrestant els pares treballaven, la canalla s'havia de quedar a casa o buscar algun suport familiar, el que és difícil en aquests casos en els que els nuclis familiars no són extensos. "No tothom dels que estan aquí tenen una condició econòmica per rebre l'ajut de la beca de l'ajuntament per les activitats d'estiu però tampoc poden assumir els preus de les activitats que es proposen des de l'ajuntament o, fins i tot, des de les diferents entitats". En aquest curs d'estiu, on han participat 24 nens i nenes d'edats entre els 6 i els 15 anys han pogut fer deures d'estiu, jocs infantils, esmorzar seguint una sèrie de principis reglats, dinàmiques de grup, etc, tot sota una programació dissenyada per una professional voluntària i executat per voluntaris de l'associació.

El cost del casal ha estat d'uns 3.000 mil euros, segons els organitzadors, dels que la meitat aproximadament aniran a càrrec de la Diputació, que encara no ha pagat la subvenció. L'ajuntament ha cedit durant aquests dies la Casa de Cultura perquè es fessin les activitats. En la sessió d'ahir, on van participar tots els nens i nenes, els voluntaris i els pares i mares, es van lliurar els diplomes de participació al curs d'estiu i es va agrair la tasca de les persones que han dedicat part del seu temps a aquests nens i nenes "que entre altres coses, han après, han compartit amb companys d'altres edats i a més ja tenen fets els deures de l'estiu, cosa que els pares agrairan molt", va afirmar un dels voluntaris en la seva intervenció.

La contradicció de l'Ajuntament

Per part de l'ajuntament s'esperava la presència de l'alcaldessa Mercè Conesa (estava confirmada en la convocatòria de premsa) però en el seu lloc hi va anar la tinent d'alcalde de serveis socials Susanna Pellicer. La representant del govern va agrair públicament la feina feta i va repetir en la seva intervenció davant el públic els arguments de la resta d'intervinents.

A banda però, a pregunta d'aquest mitjà, va entrar en contradicció amb el que havia dit públicament. Preguntada per si és normal que s'hagin de fer aquests casals quan ja n'hi ha a la ciutat i, concretament, si aquest no seria una mostra del fracàs de l'administració, la tinent d'alcalde va respondre que estava d'acord que "no hauria de fer-se un casal amb nens i nenes immigrants només, no hi estem d'acord, en tot cas si el que es vol és fer un casal per fer-hi deures i el d'aquest any ha funcionat bé ho estudiarem i en podem fer un l'any que ve però obert a tothom". Vàrem preguntar també sobre la possibilitat que tothom pugui gaudir de casals d'estiu a la nostra ciutat i la representant del govern va respondre que "tothom que ho demana per motius econòmics se li ajuda, qui veu que no tindrà ajuda ja no ho demana, la gent que ve aquí no és només per motius econòmics, també és perquè està més còmode amb el tema de la llengua, o perquè prefereix fer-ho amb gent de la seva nacionalitat o, senzillament, perquè prefereix que quan agafi vacances el seu fill tingui els deures fets". La màxima responsable de les polítiques de serveis socials però no ens va saber dir quin era el barem econòmic per donar aquestes beques.

Parlant amb alguns dels pares, que van preferir mantenir-se en l'anonimat, ens van advertir que el principal argument per adreçar-se al curs era l'econòmic "no tenim recursos per anar a un casal d'estiu i si et donen una ajuda per una altra cosa..." o bé un altre cas en el que una família acabava d'arribar i per tal de socialitzar el nen els va semblar que "el millor és que vingués a aquest casal". Potser el millor hagués estat que "el tràngol" de topar amb la nova llengua el passés aquest mes i no el mes de setembre quan arribi a la nova escola, no?

Avui ha acabat el curs d'estiu amb una sessió en que l'historiador local Jordi Casas els explicarà a la canalla la història del Monestir.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article