Presumpte 3% santcugatenc

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Mercè Conesa a la roda de premsa del 28 d'agost. Foto: Jordi Pascual

 

Sense previ avís la Guàrdia Civil comença una operació d'escorcoll a la seu de CDC a Barcelona i a diferents Ajuntaments catalans. És 28 d'agost, falten 30 dies per les eleccions del 27 de setembre i és el dia que Junts pel sí celebra el seu primer acte multitudinari abans dels comicis. L'operació és tacada de seguida de guerra bruta per diferents membres de CDC i dels partits sobiranistes. La CUP és el partit que, en no compartir candidatura amb els convergents però apostar per la independència, pot criticar la guerra bruta i la presumpta corrupció al mateix temps.

 

La Guàrdia Civil arriba a Sant Cugat i entra a l'Ajuntament quan falten pocs minuts per a les 10 del matí. No troben res del que busquen. Sí ho fan a Promusa. Acaben enduent-se una bossa amb un expedient molt concret, l'adjudicació d'unes obres d'habitatge públic de la plaça dels Rabassaires a l'empresa Teyco. De fet, el problema es troba a la segona licitació, la del 2008, ja que prèviament s'havia adjudicat aquesta tasca a una altra empresa que finalment, segons explicava l'alcaldessa en roda de premsa aquell mateix dia, havia fet fallida.

 

A les dues es convoca una roda de premsa a l'Ajuntament perquè Mercè Conesa pugui explicar la situació. S'hi agrupen mitjans estatals, nacionals i locals. Expectació màxima per una compareixença que és resumeix en dues expressions: màxima transparència i no recordo. L'alcaldessa, flanquejada per part del seu equip de govern, es pronuncia com a cap del govern local però no entra a valorar el succés a nivell polític com a portaveu de CDC a Catalunya.

 

Fa bandera de la transparència i la col·laboració amb el jutge. Del document que la Guàrdia Civil s'havia emportat explica que es tracta de l'expedient d'adjudicació d'obres on apareixen els projectes de les més de 15 empreses que s'hi van presentar. Sempre al·legant que no recorda de forma concreta un expedient del 2008 -ja que no el va poder revisar abans que se l'emportés la Guàrdia Civil-, explica que es tractava d'una licitació valorada entre 4 i 5 milions d'euros que es va adjudicar a una taula de contractació formada per tècnics. Si bé, tal com s'explica més endavant a aquest article, no es tracta de tècnics sinó de càrrecs de confiança. Cal recordar que l'adjudicació es va fer a la darrera legislatura d'alcaldia de Lluís Recoder i amb Conesa com a regidora d'Urbanisme. És l'última adjudicació de l'Ajuntament a Teyco.

 

En un darrer gest de comprensió explica que és normal que es demani informació a les institucions si s'investiga l'empresa i que, en tot cas, “no serem solament ajuntaments convergents els que hem contractat a Teyco”. Aprofita per anunciar una reunió de la mesa de contractació d'aquella licitació amb els partits de l'oposició el divendres 4 de setembre. Acaba la roda de premsa sense poder concretar més coses de l'adjudicació perquè “no hem tingut temps a fer fotocòpies”.

 

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans al Ple de municipal, espera a fora amb altres companys de l'oposició. Només acabar la roda de premsa explica que li agradaria tirar endavant una comissió d'investigació però que l'anunci de l'alcaldessa de falta de més documentació que la que s'ha emportat la Guàrdia Civil ho impedeix. “Ara bé, costa creure que no hi hagi una còpia digital dels documents. Estem parlant d'una adjudicació del 2008” explica. Aprofita per recordar que la instrucció del Cas Pujol conclou que CDC va cobrar comissions en les obres del PAV3.

 

La cap de l'oposició, Núria Gibert, de la CUP-PC, explicava que la situació és de “prudència atenta” per l'historial de Teyco i per la convicció que hi ha una tònica general de “licitacions, obres i contactes”. Tant Alvaro Benejam (PP) com Roser Casamitjana (ICV-EUiA) també se sumaven al carro de la prudència a l'expectativa de més informació i sabent que l'escorcoll no significa que l'adjudicació es fes malament. Benejam no descarta un Ple extraordinari i el PSC demanava respostes i aclariments via Twitter.

 

Mireia Ingla, portaveu d'ERC-MES, també parlava de prudència i explicacions tot i que era la més explícita pel que fa a la guerra bruta: “Hem de ser prudent a les portes del 27S”. Tots els partits tenen clar que, passi el que passi, l'honorabilitat dels treballadors de l'Ajuntament hauria de quedar intacta. En aquest sentit Ciprian era clar, “que cada muerto cargue... [su propia cruz]”. Tot plegat porta a una situació d'espera a nivell local. El secret de sumari dificulta saber res de la via judicial posterior a l'escorcoll i els partits de l'oposició esperen la reunió amb la mesa de contractació aquest divendres.

 

Per què l'escorcoll?

 

La Guàrdia Civil arribava a Sant Cugat per emportar-se aquell expedient en concret tot i que l'alcaldessa recriminava que s'haguessin pogut estalviar l'escenificació demanant-lo amb un altre tràmit. Sigui com sigui, aquell expedient té un interès especial per l'empresa que es va emportar l'adjudicació. Teyco, empresa de Jordi Sumarroca, fill d'un dels cofundadors de CDC, està sota investigació pel presumpte pagament de comissions a CDC, l'anomenat 3%.

 

L'arrencada de l'operació que va arribar el darrer divendres d'agost a Sant Cugat, l'operació Petrum, era la trobada d'un document de Jordi Sumarroca on hi figuraven un seguit de contractes públics i unes xifres, que segons la Fiscalia Anticorrupció i tal com explica El País, corresponen al 3% de l'import total, avui l'ha publicat El Mundo. En alguns casos també apareixen quantitats que presumptament va rebre la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem). Aquest document és el que va propiciar l'escorcoll a Sant Cugat així com a la seu de Convergència, de CatDem i a altres ajuntaments.

 

 

El funcionament del qual se sospita és senzill: governs convergents adjudicarien licitacions -principalment d'obra pública- a certes empreses a canvi que aquestes donessin una comissió del 3% de l'import al partit o a membres de l'organització política. És el funcionament que s'explica a la instrucció del Cas Pujol i que afectaria a les obres del PAV3, en aquest cas a càrrec de Ferrovial. Al PAV3, segons la instrucció, CDC rebria una comissió del 4%, 2'5 directament al partit i un 1'5 a Fèlix Millet.

 

L'anàlisi esperable de l'expedient que la Guàrdia Civil es va emportar de Sant Cugat és, en primer lloc, si l'adjudicació es va fer correctament o hi va haver alguna irregularitat que beneficiés Teyco per sobre de la resta de constructores que s'hi van presentar i, en segon lloc, veure si hi ha alguna desviació en la part econòmica -entre l'adjudicació i la despesa- que pogués ser la comissió que hauria rebut CDC.

 

Les sospites de les comissions del 3% a CDC no són noves i és per això que l'argument de la guerra bruta ha pres força. Ja al febrer del 2005 el llavors president de la Generalitat, Pasqual Maragall, a una sessió plenària va etzibar el famós “Vostès tenen un problema i aquest problema es diu 3%”.

 

 

Les xifres dels habitatges de la plaça dels Rabassaires

 

Encara que l'expedient complet amb l'anàlisi de tots els projectes i el nom de cadascuna de les empreses se l'ha emportat la Guàrdia Civil, als llocs web de Promusa i de Teyco es poden consultar algunes dades d'aquella adjudicació. Per exemple que, tot i que la licitació data del 2008, el període per presentar projectes acabava al gener del 2009. L'obertura de les ofertes es va fer el 21 de gener. El pressupost base era de 5.149.000€ (sense IVA). Si bé, al lloc web de Teyco es pot veure que l'import va ser de 4.859.690,53€ (no indica si amb IVA o sense) i que les obres es van finalitzar el 2011.

 

La mesa de contractació estava formada per tres membres, el gerent de Promusa (Lluís Hosta) com a president, el director tècnic i el director financer de Promusa com a vocals i el gerent o una persona sobre la qual es delegués la tasca com a secretari. Es decideix fer l'adjudicació, tal com es pot veure al següent document, destacant que Teyco ha aconseguit la puntuació màxima en 4 dels 8 criteris explicats a un dels annexosdel Plec de clàusules administratives particulars per a la licitació pel sistema de concurs i per procediment obert del contracte d'obres corresponent al projecte executiu de les obres d'acabament de l'edifici d'habitatges a la plaça Rabassaires a Sant Cugat del Vallès.

 

 

 

Les sospites de Teyco

 

Més enllà dels documents de Jordi Sumarroca, hi ha una altra xifra amb menys força com a indici però significativa. El 28 d'octubre Crític publicava un reportatge dels periodistes Sergi Picazo i Roger Palà on s'explicava que en els dos anys de legislatura de CiU va haver 43 contractes d'obra pública (i altres tres en forma d'UTE) que havien anat a parar a empreses del grup Sumarroca, concretament 18 per a Emte i 25 per a Teyco. La xifra total ascendeix a 24'9 milions d'euros. Avui Crític ha actualitzat les xifres amb un altre article.

 

Al reportatge s'explica que “Teyco ha aconseguit 14 dels seus 25 contractes pel procediment de “negociació sense publicitat”, i, pel que fa a Emte, 7 dels seus 18 també han estat negociats amb el Govern sense fer publicitat del concurs. És a dir, que pràcticament la meitat dels contractes de Sumarroca amb la Generalitat s’han aconseguit per aquest mètode tancat”. No és el cas de Sant Cugat que, com es pot veure al següent document, es va publicar l'anunci al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

 

 

 

A l'esmentat reportatge s'expliquen molts altres aspectes de les empreses de Sumarroca que s'escapen del cas que aquest article tracta d'explicar però que resulten interessant per conèixer un context més ampli de la investigació. S'explica, per exemple, que Emte i Teyco són empreses històricament beneficiades per la Generalitat, alguns dels casos més cridaners de sobrecostos, l'aparició dels Sumarroca als papers de Bárcenas i la imputació de Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet per blanqueig de capitals.

 

La visió d'El Enterao:(A)salt olímpic

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article