Crisi de participació a Mira-sol pels diners de lliure disposició

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La reunió extraordinària del Consell de Barri de Mira-sol que havia de posar fil a l’agulla als projectes a desenvolupar amb els diners de lliure disposició ha començat amb la incertesa d’alguns veïns per la cancel·lació in extremis de la primera convocatòria prevista per al 15 de juny. L’acte ha seguit amb la negativa de la seva presidenta, Carmela Fortuny, a la participació del públic assistent al debat, tot al·legant el reglament. Finalment, però, a petició de les entitats i els partits, el veïns que no són representants de cap entitat han pogut dir la seva abans de prendre’s cap decisió.

Els projectes de lliure disposició s’han aprovat per la mínima, amb quatre vots a favor, tres en contra i cinc abstencions –corresponents als grups polítics–. Tot i haver-se parlat en el marc del Consell d’Entitats intern, al qual no tenen accés els grups polítics, els representants de l’Associació de Veïns de Mas Gener no comparteixen la necessitat de fer el carril bici que ha d’unir el nucli d’equipaments del voltant del Casal amb el seu barri. Aquesta no és només la proposta que més divisió ha generat sinó també la més cara, 113.000 euros en total que s’han aconseguit per tenir acumulats diners d’anys anteriors.

Josep Lluís Lolo, representant de l’associació veïnal, ha deixat clar en la seva primera intervenció que els veïns de Mas Gener no comparteixen la necessitat de fer un carril bici mentre consideren que hi ha problemes de manteniment al barri –segons els tècnics, inclosos al pressupost ordinari de l’Ajuntament–, alhora que proposen la cobertura de la pista esportiva. El Consell d’Entitats havia acordat, després del triatge tècnic, que la cobertura de la pista es deixaria com a projecte a presentar de cara a l’any vinent perquè en aquest es pogués iniciar el Pla Especial urbanístic que marqués les bases per fer-ho possible.

De cara a l’any següent, però, Fortuny ha anunciat que no es poden acumular els diners de lliure disposició de tal manera que el conjunt de projectes del 2017 sumaran els 157.724 euros acumulats. Això significa que al 2018 Mira-sol només disposarà de 80.000 euros de lliure disposició. Els veïns s’han mostrat estranyats per la mesura, ja que en els anys precedents l’acumulació era habitual, i l’expresident Francesc Carol ha preguntat pel canvi normatiu que ho justifica. La presidenta al·lega que ho han consultat a l’interventor del consistori però no ha sabut donar l’explicació concreta. Davant la insistència de Carol, l’ha fet callar.

Fortuny ha fet callar diversos assistents quan li insistien en algunes preguntes i crítiques

De fet, l’expresident no ha estat l’única persona que ha vist com Fortuny li tallava la intervenció. Quan al principi del Consell la representant d’ERC-MES, Eva Lafuente, ha insistit que els veïns poguessin parlar, també li ha demanat que se centrés en l’assumpte dels diners de lliure disposició, a l’igual que als veïns del públic que en la seva argumentació es desviaven dels elements centrals dels projectes triats pel Consell d’Entitats.

Inma Valderrama, de l’Associació de Veïns Sant Joan de Mira-sol, ha lamentat la picabaralla política però, alhora, ha fet tot el possible per donar veu als veïns de Mas Gener que s’havien concentrat al públic. Després d’escoltar els seus arguments, ha decidit votar en contra de les propostes per poder replantejar el projecte amb el consens dels veïns del principal barri afectat. A ella l’han acompanyada l’associació de Mas Gener i Carol com a representant de Dxoc teatre.

Fortuny ha explicat que, de no aprovar-se els projectes, difícilment donaria temps a replantejar-los i tenir l’execució enllestida aquest any. Per tant, ha situat els representants al Consell en la dicotomia entre no acceptar cap dels projectes –ja que no s’ha permès el vot diferenciat en funció de la proposta– arriscant-se a perdre els diners o acceptar-los tots en bloc, incloent el del carril bici polèmic. Tant la presidenta com representants de les entitats favorables a tots els projectes han recordat el caràcter de benefici sobre tot el districte que han de tenir els projectes de lliure disposició.

"És evident que hem de millorar el sistema de participació"

Quan en la votació una a una de cadascuna de les entitats tot apuntava a un empat tècnic, el representant de l’associació de l’Hort de Mira-sol ha acabat decantant la balança a favor del sí després d’una intervenció en què també ha plantejat dubtes. Els partits s’han abstingut per no intercedir en les decisions preses pel Consell d’Entitats. Després del gran debat que ha allargat la sessió gairebé dues hores, fins i tot la pròpia Fortuny ha dit que cal millorar el sistema de participació.

La resta de projectes aprovats són la millora dels punts sense enllumenat als jardins Miquel Martí i Pol (8.500 euros), la millora de l’enllumenat al camí de l’estació de Ferrocarrils de l’Hospital General (22.000 euros), fer una pintura mural i arranjament del terra davant del camp de futbol del passeig del Roser (10.000 euros) i fer noves intervencions de millora a l’hort comunitari (4.224 euros). Tots aquests projectes junts representen menys de la meitat del cost del carril bici, el que també ha fet dubtar un dels veïns de Mas Gener sobre la quantitat pressupostada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article