El Consell de la Vila de Valldoreix, el debat continu

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Elena Degollada, vocal de Participació, i Susanna Casta (Ciutadans) i Noël Climent (ERC-MES). Fotos: Jordi Pascual

Acabat el curs polític queda palès que l’EMD de Valldoreix té un debat pendent de tancar des de fa mesos i que, almenys a priori, no serà resolt en breus. Es tracta del Consell de la Vila, un òrgan de participació de les entitats valldoreixenques, similar al Consell de Ciutat de Sant Cugat, que, segons el seu reglament, ha de ser el centre de tots els processos participatius promoguts des de l’entitat municipal. Un dels reptes del govern és reformular el reglament per modernitzar-lo i ajustar-se a un nou model de participació. El dilema que separa l’oposició i el govern és si l’inici del tràmit per fer el nou reglament implica la nul·litat de l’anterior i, per tant, la dissolució temporal del Consell.

Aquest debat ve repetint-se amb força especialment durant el darrer any, ja que només s’han fet dues trobades del Consell en el que va de mandat. La fi del curs polític i l’arribada a l’equador dels quatre anys de govern no han significat cap moviment per cap de les dues bandes. El govern, en mans de PDECAT-Demòcrates-Actuem, considera que amb l’inici de la reforma s’entén la nul·litat de l’anterior i un impàs d’uns anys fins que el Consell torni a ser operatiu sota un nou marc. Per això l’EMD ha encetat per primer any un procés de pressupostos participatius gestionat directament per l’entitat ja que, tot i ser un procés participatiu, el Consell no podia fer-se càrrec en tant que no està constituït.

L’oposició (CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans), per la seva banda, i amb especial força l’entitat Mou-te per Valldoreix –que habitualment fa acte de presència als Plens i audiències públiques a través del seu representant Francesc Cardoner, qui havia estat president de l’EMD per CiU-Actuem abans dels governs de Montserrat Turu– plantegen que només s’ha començat el procés de preparació del nou redactat sense haver anul·lat l’anterior. D’aquesta manera, segons el seu punt de vista, el reglament està vigent fins que s’anul·li o s’aprovi el següent. Amb aquesta perspectiva, el govern incompleix el reglament no convocant el Consell. I així s’encarreguen de repetir-ho Ple rere Ple.

La vocal de Participació, Elena Degollada, que constantment ha de repetir les mateixes explicacions, va dir a la darrera sessió plenària que el govern considera la nul·litat del reglament que havia regit el Consell fins ara en base també a consultes fetes a la secretària de la casa. Si bé, l’explicació mai complau la resta de grups que veuen en l’operació un intent de treure’s la participació de sobre per vehicular-la amb elements puntuals com l’enquesta de mobilitat o els pressupostos participatius, no exempts de crítica tampoc. Cardoner sempre acompanya les seves intervencions de peticions de transparència. Llei a la mà, demana, entre d’altres, que el reglament –per a ell vigent tot i que també haurien de ser consultables els no vigents– estigui penjat al portal de transparència de l’EMD.

El portal inclou una breu referència al Consell amb les set funcions principals que té atorgades pel regalament de participació, aprovat per ell mateix l’any 2012, i l’explicació de la composició i el règim de sessions. Segons s’hi recull, aquest òrgan hauria de rebre propostes del govern però també fer-ne així com fiscalitzar el compliment d’elements bàsics de la governança com el Pla d’Acció Municipal i el pressupost. Tot plegat en trobades trimestrals que no es poden allargar més de dues hores i amb representants –un màxim de 40– sempre majors d’edat i amb dos anys d’antiguitat al padró.

El Consell, que es va reunir per primer cop al setembre del 2009, és l’encarregat d’aprovar i canviar el seu propi regalament. Al reglament de participació es diferencia el Consell de la Vila dels consells sectorials i marca normes com l’obligatorietat que les actes quedin penjades a la web de l’EMD. Ni al portal de transparència ni al web de l’entitat hi ha cap acta consultable. Només figuren algunes notícies que resumeixen alguns dels continguts, la darrera sobre l’última sessió en què es va aprovar el decàleg de model de vila amb 10 eixos programàtics que ha de seguir el govern.

La referència just anterior és, precisament, la de la creació de l’anomenada comissió de participació en què hi participa el govern i els grups de l’oposició. És l’encarregada de fer una proposta de nou reglament de participació, entre d’altres. Segons el portal de l’EMD, la primera reunió es va fer 9 de setembre del 2015, mig any després de les darreres eleccions municipals. Si bé, la comissió especial de reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i del de participació no es va aprovar fins a la sessió plenària del novembre del 2016. Sigui com sigui, no hi ha encara una proposta ferma i, mentre, el Consell de la Vila només ha fet dues reunions de les nou que haurien d’haver-se celebrat seguint la lògica trimestral marcada pel reglament.

El mandat avança imparable mentre el debat segueix estancat, quasi tant com la comissió. El govern no es cansa de repetir que no s’ha anul·lat el Consell mentre l’oposició diu just el contrari. Mentre, l’equip de Puig ha decidit impulsar la participació al marge, com ha demostrat amb els pressupostos participatius, el que no ha fet mes que amplificar el debat. Tot plegat barrejat amb les actituds de les forces polítiques i per una oposició que, tal com va dir en una carta conjunta a aquest diari, se sent ignorada i desplaçada pel govern.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article