L’ANC arriba a mitja campanya garantint que tindrà 300 voluntaris als col·legis electorals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Una setmana justa per acabar la campanya i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de Sant Cugat ho ha celebrat amb un doble acte. D’una banda, una reunió per trobar voluntaris de cara al referèndum de l’1 d’octubre celebrada dissabte al matí. D’altra, el seu acte central, en el marc de la Mesa del Sí que agrupa partits i entitats independentistes, que ha comptat amb la presència de Teresa Mira, de l’ANC; Magda Casamitjana, de Moviment d’Esquerres; Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya; Lluís Maria Corominas, del PDECAT; Núria Gibert, de la CUP; Eduard López, d’ERC, i Manuel Manzanas, de Solidaritat Catalana, i ha acollit prop de 500 persones a la plaça de l’Om la mateixa tarda.

Josep Lluís Lliberia, coordinador de l’assemblea a nivell local, explica que després de la trobada de dissabte de matí poden garantir que aportaran com a mínim 300 voluntaris als col·legis electorals per al referèndum d’autodeterminació del diumenge vinent. La reunió havia estat convocada inicialment per a dimecres però l’operació policial a Barcelona va fer saltar totes les alarmes i va provocar que es postposés perquè les persones que ho volguessin poguessin anar a la capital catalana a les mobilitzacions espontànies que es van produir a diferents indrets de la ciutat. “Tot i així, hi van acudir unes 100 persones”, explica.

En la reunió es van tractar les accions a realitzar per aquests voluntaris que es distribuiran pels 28 col·legis electorals que estan previstos a la ciutat. “Volem tenir unes 10 persones a cada col·legi”, diu, “la idea és que sempre hi hagi algun voluntari”. A banda del control i ajut propi que els voluntaris, a mode d’apoderats, poden realitzar en qualsevol cita amb les urnes, alguns d’ells faran un servei de taxi per acompanyar a votar aquelles persones que ho desitgin però no es puguin desplaçar.

L’acte de la Mesa del Sí ha discorregut amb normalitat, a excepció d’un moment en què un ciutadà ha començat a cridar “jo no” quan López explicava el model de país que li agradaria tenir, moment que ha aprofitat per dir: “Sempre respectant a tothom i no caient en la provocació dels que no ens volen deixar parlar”. L’escena ha acabat entre aplaudiments del públic. L’acte, a més dels parlaments, s’ha clos amb l’encesa d’un “sí” gegant fet amb espelmes i amb coca i moscatell per a tots els assistents.

Sílvia Solanellas, encarregada de conduir l’acte, ha criticat el moment polític actual en què “sentim paraules que creiem molt llunyanes”, en referència a mots com sedició, estat d’excepció i d’altres. De fet, tots els ponents s’han solidaritzat amb els polítics detinguts i ja posats en llibertat i han criticat l’actuació policial dels darrers dies a Barcelona. Qui més explícit ha estat és López a qui, diu, els seus companys encausats li han demanat que “encoratgi” la ciutadania “a tirar endavant i continuar construint aquesta àmplia majoria”.

Mira ha reivindicat el treball previ als grans anys del procés, amb consultes, webs i llibres per divulgar la independència. Ha cridat a la unitat de totes les entitats, tenint en compte que, al seu parer, “la ciutadania està completament compromesa des que es van engegar totes les alarmes en la sentència de l’Estatut”. “No ens aturarem fins tenir democràcia plena, néta i completa”, ha reivindicat. També ha tingut unes paraules per als coordinadors de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, a qui dóna suport després de ser acusats per sedició.

Manzanas ha explicat que els estats es preocupen quan algú se salta l’autoritat i proposa la desintegració territorial, justament les dues coses que vol fer l’independentisme. “Hem d’aguantar aquesta setmana amb dignitat, paciència, lluita, mirant-los seriosament i sense cap grau de violència ni agressivitat, perquè és el que ells esperen ja que només saben fer això”, ha dit. Està convençut que Espanya “caurà” amb la marxa de Catalunya i crida a la ciutadania a votar i custodiar les urnes.

Casamitjana, per la seva banda, ha fet un dels discursos més reivindicatius recordant que el seu partit neix d’una escissió del PSC i posant en valor l’ideal socialista independentista. Ha reivindicat la presència femenina en l’independentisme: “Aquest cop les dones serem al procés constituent”. Marca entre les prioritats del nou país, el reconeixement a les dones, l’acollida de refugiats i la proximitat de les administracions amb la ciutadania. Crida a canviar la Unió Europea i, afegeix, “que vagin al tanto perquè potser no volem entrar depèn del que ens diguin”. També ha parlat de l’Estatut per dir que el vigent no ha estat refrendat pel poble català sinó que està redactat segons les voluntats del Tribunal Constitucional.

Castellà, la cara més coneguda de tots els participants, ha agraït irònicament la invitació per participar a “un míting il·legal”. Ha assegurat que l’independentisme està guanyant perquè “l’exercici del poder es fa de dues maneres, amb autoritat moral o perquè es fa por” i, segons han respost els propis assistents, no estimen el govern del PP ni tenen por. Ha criticat l’actitud del PSC quan parla de seny i ha recordat que a Unió “ens la vam petar”. Ha reconegut la resistència antifranquista que, diu, permet que l’independentisme segueixi viu i ha apostat per un país amb menys desigualtats. “El poble ja no vol patir més, ja no demanem; decidim, exercirem el dret d’autodeterminació i la nostra llibertat”, ha reivindicat.

Gibert també ha bromejat al principi del seu parlament desitjant una bona tarda als assistents, que ha anomenat “sediciosos”. Ha criticat la situació política actual, “que recorda massa a un cop d’estat”, i ha recordat les hores de resistència de la ciutadania al davant de la seu de la CUP quan la Guàrdia Civil va intentar accedir-hi, el que ha estat molt aplaudit: “El vot del sí ja no és independentista, és antifeixista i per la democràcia”. Ha acusat el PSOE i Ciutadans de col·laborar amb el govern del PP i ha reivindicat la independència com “una oportunitat de constitució popular com cap altra”. Ha demanat decidir-ho tot, com l’adhesió a “institucions internacionals antidemocràtiques” i ha acabat la intervenció citant Salvador Allende: “La historia es nuestra y la hacen los publos”.

López ha assegurat que “l’altra banda” no ha donat arguments que el facin desistir, el que ha permès treballar el discurs independentista i aconseguir “una majoria social que vol votar, i majoritàriament sí”. Ha posat en valor el paper dels joves en les mobilitzacions dels darrers dies i ha reivindicat una república que no neixi de “guerres de conquesta” sinó “de la voluntat democràtica de la gent”. “Ja hem guanyat políticament, en els darrers 15 dies hem guanyat adhesions amb les quals no hi comptàvem”, argumenta, “hagués hagut més detencions sense la resposta ciutadana”.

Coromines ha subscrit totalment el que va dir la nit anterior el president de la Generalitat a l’acte que el seu partit va organitzar al parc Ramon Barnils. Diu que l’operació policial ha fet eixamplar el suport al referèndum amb el posicionament de sindicats, la FAPAC i, fins i tot, de 400 capellans d’arreu de Catalunya. Diu que les institucions no han fallat al poble i que ara el poble no ha de fallar als polítics. “La gent jove ha sortit al davant, és imparable, vol tenir futur”, posa en valor, “els drets, paperetes, urnes i col·legis són vostres”.

L’acte s’ha clos amb una foto de família de totes les entitats que formen part de la Mesa del Sí i recordant que diumenge a les 11 del matí a la plaça d’Octavià se celebra un nou acte en favor de la independència que acabarà amb una altra encartellada popular, la tercera que s’ha fet a la ciutat. Els crits d’independència han estat presents durant tot l’acte i especialment al final, quan també s’han cantat Els Segadors.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article