Sant Cugat, el cinquè municipi català que esdevé Ciutat Europea de l’Esport

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Final de bàsquet en cadira de rodes. Foto: Localpres

“Felicitats Sant Cugat! Ens han nomenat Ciutat Europea de l’Esport! Gràcies a tots i totes ho hem aconseguit! El 2018 serà un gran any!” Així, sense estalviar en exclamacions, el regidor d’Esports, Eloi Rovira, donava divendres passat la que és la notícia esportiva del mes per a Sant Cugat, tot i que ha quedat lleugerament ocultada darrere del moment polític. El regidor del PDECAT agraïa també a través del seu Twitter a l’European Capital of Sport Assotiation (ACES), l’entitat que atorga els reconeixements, haver triat la ciutat per ser una de les ciutats europees de l’esport del 2018.

Sant Cugat esdevé així la cinquena ciutat catalana en aconseguir aquesta distinció, després que Lleida obrís el meló l’any 2008 i la seguissin Castelldefels (2013), Badalona (2015) i Mollet (2016). Guadalajara (Castella La-Manxa), Antequera (Andalusia) i Santa Lucía (Canàries) han estat les altres tres ciutats espanyoles en aconseguir aquest reconeixement, quedant descartades Paterna (País Valencià) i Talavera de la Reina (Castella La-Manxa). Sofia (Bulgària), per la seva banda, ha estat la ciutat elegida per exercir de Capital Europea de l’Esport durant el 2018, un guardó que atorga la mateixa entitat i que pretén posar en valor l’aposta esportiva de les grans ciutats del continent; un títol que no ha aconseguit mai cap ciutat catalana i sí quatre espanyoles, Madrid (2001), Alacant (2004), València (2011) i Màlaga (2020).

L’ACES, amb aquest reconeixement, posa en valor les apostes esportives de les ciutats des de diferents prismes. Es tenen en compte l’entorn, les instal·lacions, les entitats i molts altres factors. En aquest sentit, Sant Cugat havia fet una aposta per mostrar també aquell esport que es practica des de fora de les instal·lacions municipals i dels clubs, és a dir, de les persones que a títol individual aprofiten els carrils bici i l’entorn natural per fer activitat física. Ja a l’abril, quan una comissió de l’ACES va visitar la ciutat, els tècnics van destacar Sant Cugat com una candidata ferma per projectes com Sant Cugat Creix, instal·lacions com el Centre d’Alt Rendiment i, deien, la voluntat de donar les mateixes oportunitats esportives a tota la ciutadania.

Tant el regidor d’Esports com la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, van acompanyar els membres de l’ACES en una visita de diversos dies al municipi. Encara sense saber si Sant Cugat esdevindria Ciutat Europea de l’Esport van anunciar que durant el 2018 hi haurà més de 200 campionats i esdeveniments esportius, tant d’alt nivell com de formació, entre els quals destacaven el CPRISRA World Games i la 35a edició de la Mitja Marató que formarà part del Campionat de Catalunya. El reconeixement esdevé, per tant, un impuls més per concretar i plantejar noves activitats al voltant de l’esport, un impuls, però, que encara s’ha de concretar.

“L’elecció de la ciutat no és una casualitat, és el resultat de molts anys de feina, no només des de l’Ajuntament sinó des de tot el teixit esportiu com clubs i entitats”, assegura l’alcaldessa, Mercè Conesa. I aquest és un punt comí dels precedents catalans, que també deixen clar que l’any en què un municipi esdevé Ciutat Europea de l’Esport les activitats esportives es multipliquen. Es va veure a Lleida l’any 2008 amb més de 100 activitats diferents i la van seguir Castelldefels amb centenars d’actes que també coincidien amb la seva proclamació com a Ciutat Catalana del Bàsquet, Badalona també amb centenars d’activitats i Mollet amb més de 270 espais de pràctica esportiva. El reconeixement no suposa cap subvenció però sí una major projecció com a vila esportiva. Quan acabi el certamen es donarà a conèixer una ciutat guanyadora per cada Estat.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article