El Sindicat de Llogaters recull testimonis dels abusos immobiliaris a la ciutat

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un contracte que venç i, sense cap obra de millora a l’immoble, puja 500 euros mensuals, més d’un 60% del que pagava la inquilina fins el moment. Un altre contracte que venç en qüestió de dos mesos i el propietari encara no ha informat a la família que resideix al pis si té la voluntat de renovar-los o pujar-los el preu malgrat l’interès dels inquilins, que ja busquen una alternativa fora de Sant Cugat per si no poden fer front a una nova oferta. Aquests són només dos dels casos que s’han escoltat a la segona assemblea oberta del Sindicat de Llogaters celebrada divendres a la tarda al Xalet Negre. Allà, un advocat ha donat uns primers consells de negociació i ha recomanat els afectats a acudir al Col·legi d’Advocats de Terrassa on podran rebre un assessorament gratuït més precís.

Perquè aquestes vivències no quedin en l’oblit o només reflectides en forma de números, el Sindicat de Llogaters ha començat a recollir testimonis per poder difondre a través de les xarxes socials la realitat més crua de l’encariment del preu del lloguer a la ciutat. Són conscients que és molt difícil actuar davant d’una llei d’arrendaments urbans que, amb contractes de tres anys, fomenta l’especulació. A l’igual que és gairebé impossible parar els peus a multinacionals i inversores que adquireixen pisos complets per reformar-los, treure oferta del mercat durant un temps i acabar pujant els preus dels lloguers de forma estratosfèrica, unes mesures que expulsen molts santcugatencs a canvi de persones amb més capacitat adquisitiva.

Amb més d’una vintena de participants, la segona assemblea oberta ha servit per donar a conèixer el col·lectiu a noves persones. El Sindicat realitza una reunió setmanal i es coordina amb el seu germà barceloní, amb qui comparteixen objectius tot i que amb realitats diferenciades. Mariona Sòria, una de les participants, reconeix que la situació política ha aturat de facto l’aposta legislativa per demanar una reforma de la llei d’arrendaments urbans que contempli contractes de mínim sis anys de manera que les revisions de preu siguin més esporàdicament. Si bé, aposten per conèixer noves experiències amb el lloguer a la ciutat per detectar noves problemàtiques i poder reajustar les campanyes del Sindicat.

El col·lectiu s'ha estructurat a través de quatre comissions de treball

Actualment, s’estructuren amb una assemblea general i quatre comissions de treball. Una d’elles, la d’extensió, pretén coordinar-se amb altres Sindicats, especialment el de Barcelona, però també amb altres col·lectius amb lluites similars com el Sindicat nascut a La Floresta. També donen especial importància a la comissió de relat que, en base a les experiències, pot construir el discurs i apostes del Sindicat; una tasca íntimament lligada a les de les comissions de logística i mobilitzacions que han de permetre la subsistència de l’entitat i la difusió dels seus valors entre la ciutadania.

De fet, el Sindicat ha ideat un cercavila per la ciutat amb la voluntat de mostrar les vergonyes de l’especulació urbanística i del lloguer, un passeig que passa per immobiliàries i pisos adquirits per inversores, entre d’altres. Aquesta proposta hauria d’haver-se realitzat dilluns per acabar la marxa amb una intervenció a l’Audiència pública del Ple d’octubre. Si bé, el moment polític va forçar que s’anul·lés momentàniament l’activitat fins trobar-li una nova data que, de nou, s’intentarà fer coincidir amb un plenari. El col·lectiu també participa a l'Ajuntament a través de l'Observatori Social de l'Habitatge.

A l’assemblea també ha acudit una representant del Sindicat de Llogaters de Barcelona per explicar el decàleg de propostes que plantegen per millorar el mercat de lloguer. Entre aquestes s’hi inclou una major durada dels contractes, el vincle dels increments de les rendes de lloguer a l’IPC, fiances de com a màxim un mes del lloguer, un índex de preu del lloguer participatiu, el foment del lloguer públic, el reallotjament de persones desnonades, l’eliminació del règim especial tributari de les Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió en el Mercat Immobiliari, el registre obligatori d’habitatges buits, l’assumpció dels honoraris dels administradors de finques per part de l’arrendador i la inclusió de l’anomenada permanència a precari.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article