Els dissenyadors de moda sostenible es reivindiquen al Mercantic

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Durant tot el dissabte i el matí de diumenge el Mercantic acull el primer cap de setmana de moda sostenible, unes jornades organitzades per Únics, branca de l’empresa santcugatenca Ona Quality Projectes amb què es pretén apropar la tasca de dissenyadors independents i petites marques a la ciutadania. L’esdeveniment agrupa 27 dissenyadors diferents que han participat a una mostra i a la desfilada celebrada dissabte a la tarda. El principal objectiu és apropar la moda sostenible a la ciutadania i evidenciar que no és tan difícil ni tant car com molta gent creu accedir-hi.

Rosa Peris, d’Únics, explica que la iniciativa ha nascut de la seva pròpia inquietud d’haver avançar cap a criteris de sostenibilitat per poder viure a un planeta finit i, alhora, respectar la creativitat que hi ha al país. Aquesta moda sostenible se situa a les antípodes de l’anomenada fastfashion que amb la lògica consumista de comprar i llençar juga amb l’abaratiment de costos, que en molts casos afecten directament als drets dels treballadors i a la qualitat del producte. “Cal invertir temps perquè la moda sostenible es conegui”, reivindica.

Tot i que a Catalunya hi ha molts dissenyadors, les petites marques acostumen a tenir dificultats per competir amb grans empreses que no només es veuen beneficiades per l’economia d’escala i mancada de criteris ètics sinó també d’una estructura de promoció impensable per als tallers artesanals i petites empreses. Això afecta directament, lamenta Peris, al comerç local, que veu com les grans marques s’emporten el pastís. Per això aposta per identificar les iniciatives arrelades al territori “com un patrimoni” que, en cas de perdre, “empobriria la societat”.

Per a Peris, la moda responsable és aquella que cuida cada detall del procés productiu, allò que anomena “traçabilitat”, és a dir, que tot el procés es realitza èticament, des de l’adquisició de matèries primes fins a la venda. Així mateix, el concepte de responsabilitat en la moda no només contempla els drets laborals i el medi ambient sinó també altres elements com la pressió estètica, apostant per unes talles reals que no afectin negativament a l’autoestima de les dones, i especialment noies i adolescents.

En el primer cap de setmana de moda sostenible han participat dues dissenyadores santcugatenques. La primera d’elles, Tete Company, autònoma que aposta per l’artesania. Prové del món de vestuari per a espectacles i posa en valor com d’úniques són les peces artesanes, el que no significa que siguin cares –té peces d’entre 45 i 125 euros–. Diu que la moda sostenible ha de permetre una vida digna per a totes les persones que intervenen en el procés productiu i que, de partida, no ha de competir amb grans marques sinó jugar amb el caràcter que les diferencia. Sense botiga pròpia, fa encàrrecs i aprofita mostres com la d’aquest cap de setmana per exposar.

La segona, la botiga la Rosa de Maria, que també aposta per la personalització de fer peces úniques. Per a Rosa Maria, encarregada de la botiga, la gent que s’ho pot permetre ha d’apostar per la moda sostenible. Entén la dificultat d’algunes persones però assegura que els dissenyadors de moda sostenible ajusten els preus perquè la classe mitjana hi pugui acudir, allunyant-se del luxe de les grans marques. Un dels reptes és aconseguir que condicions justes per al treballador i trencar la cadena d’un consum barat que acaba baixant el sou a tothom. Critica, però, que l’administració tracta aquestes apostes igual que qualsevol altre comerç i proposa a l’Ajuntament oferir ajuts a l’obertura i fomentar un distintiu especial per a les botigues que també són taller.

Ambdues marques santcugatenques han compartit passarel·la per mostrar les seves creacions, entenent que el Mercantic és un bon espai on potenciar-se i arribar a la ciutadania. Peris avança que en un futur es faran noves trobades de moda sostenible on la gent pugui adquirir productes ecològics i responsables socialment, una aposta que es proposa que sigui quinzenal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article