Cal Temerari inicia una campanya perquè el cap d’any l’organitzin les entitats davant l’absorció de l’Ajuntament

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cal Temerari

L’entitat que durant els darrers quatre anys ha organitzat la festa de cap d’any a la ciutat, Cal Temerari, ha iniciat una campanya a favor que siguin les entitats les organitzadores d’aquest esdeveniment després que l’Ajuntament hagi decidit fer-la amb els seus propis recursos. La decisió de l’àrea de cultura del consistori suposa que Cal Temerari no podrà organitzar l’edició d’enguany, com tampoc ho podria fer qualsevol altra entitat que s’hi oferís. És per això que la comissió encarregada de muntar la festa durant els darrers quatre anys ha decidit recollir suports de persones a títol individual i col·lectius i es mostra disposada a ser coorganitzadora si alguna altra entitat s’hi ofereix.

Segons un comunicat enviat pel govern als mitjans de comunicació, el canvi respon al replantejament d’alguns aspectes de la gestió del Nadal santcugatenc, entre ells, “la unificació de criteris en l’organització de les festes de cap d’any”. Diuen que els beneficis que puguin obtenir serviran per “fer sostenible el projecte de l’Envelat”, l’espai central del Nadal a la ciutat i on també se celebren activitats com el Quinto –organitzat per Cal Temerari– i la visita de l’Ambaixador Reial.

Els fins ara organitzadors, però, neguen la major. Amb molts voluntaris i preus ajustats per ser una entitat sense ànim de lucre, expliquen, aconsegueixen uns beneficis d’entre 6.000 i 8.000 euros que es destinen a Cal Temerari com a organitzadora de l’esdeveniment. Això és possible, asseguren, gràcies a “la producció de proximitat que redueix despeses en so, catxets i, sobretot, de contractació de personal”. Adverteixen que si l’Ajuntament ha d’assumir salaris extres i els preus de catxets com a administració, difícilment podrà obtenir beneficis.

Els fins ara organitzadors defensen els criteris de programació de proximitat, coimplicació dels assistents, treball sobre oci, alcohol i agressions masclistes

Tampoc entenen que la ubicació i l’especificitat de la festa siguin problemàtiques. Segons expliquen, el cap d’any no necessàriament s’ha de celebrar a l’Envelat però el consistori ha absorbit l’organització sense respondre a les propostes de noves ubicacions ni plantejar-ne d’altres. Defensen que el cap d’any s’ha convertit en una festa pròpia de l’entitat però oberta a tothom i els sobta que altres entitats tinguin “suport acrític” de l’equip de govern per a les seves diades. Així mateix, defensen el seu model de producció amb “criteris de programació de proximitat, coimplicació dels assistents, treball sobre oci, alcohol i agressions masclistes”.

Pel que fa a les possibles queixes dels veïns, asseguren que l’organització sempre ha complert amb els horaris i la normativa d’emissions de so, que sempre s’ha mostrat disposada a escoltar les veus crítiques i a rebre propostes alternatives del consistori. A més, mantenen la voluntat de seguir organitzant el cap d’any després que en l’edició de l’any passat hi acudissin unes 700 persones. Per això criden a l’administració a no treure el teixit social de la producció d’activitats que, al seu parer, són referents a la comarca, estan consolidades, tenen un cost marginal per a l’erari públic, no han registrat incidències i s’adeqüen al contingut volgut per la ciutat.

Davant de tot això, en roda de premsa no han mostrat cap dubte sobre l’actitud de l’Ajuntament: “Acusem públicament l’equip de govern i la regidora de Cultura, Carmela Fortuny, de censurar per motius estrictament polítics a les entitats de Sant Cugat, causant un perjudici manifest al teixit associatiu i establint un precedent molt perillós”. Lamenten que la iniciativa hagi estat “expropiada” de la societat civil i, davant d’això, ja han iniciat a les xarxes la campanya Les festes populars les fem les entitats. Torneu-nos el cap d’any! i han emès un manifest al respecte.

De moment no s’han plantejat l’organització d’un cap d’any alternatiu al de l’Ajuntament però no descarten fer-ne un boicot actiu. També expliquen que malgrat no tenir la voluntat de desconvocar el Quinto, no ho descarten en funció de l’actitud del govern. Així mateix, tot i que la manca d’ingressos pel cap d’any afectarà, diuen, a algunes possibles inversions de Cal Temerari, no li donen gran importància ja que ni l’objectiu de la celebració és finançar l’entitat ni aquesta és una font d’ingressos important. En la campanya, asseguren, a banda de buscar suports, també faran denúncia i assenyalament.

Segons el consistori, el Nadal d’enguany, que tindrà el lema Un Nadal a tot tren pel centenari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat, tindrà de nou l’Envelat com a espai central al parc Ramon Barnils entre el 23 de desembre i el 4 de gener. Hi haurà activitats diverses al matí, tarda i nit. La contractació de personal i monitoratge es farà a través del Servei d’Ocupació Municipal. Posen en valor l’Envelat com “una proposta singular que afavoreix la conciliació familiar en els dies no festius del Nadal, que pretén dinamitzar el centre de la ciutat amb una oferta cultural de qualitat i donar un impuls al comerç de proximitat”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article