Se “suspèn” el pacte de govern enmig de protestes per l’alliberament dels “presos polítics”

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres i Jordi Pascual

“PDECAT-Demòcrates i PSC suspenen de mutu acord el pacte de govern a Sant Cugat”. Així de breu i via Twitter l’Ajuntament ha anunciat que el pacte entre exconvergents, demòcrates i socialistes ha arribat al seu fi quan no fa ni un any de la seva signatura. No donaran més explicacions fins dilluns, quan, en el marc d’una roda de premsa, explicaran els termes d’aquesta suspensió. La decisió ha arribat després que la CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES i Sant Cugat per la Independència demanessin el trencament i amb la translació social de la reivindicació tal com s’ha vist en forma de crits a les concentracions de dijous i divendres a favor de l’alliberament dels “presos polítics” –a la segona s’acabava de donar a conèixer la notícia però molts ciutadans no ho sabien i han seguit exigint el final del govern sociovergent–. També ha arribat després que els pactes de govern dels socialistes a altres ciutats, com la cocapital de comarca Terrassa, hagin fet aigües.

A falta d’una explicació més completa, alguns dels grups polítics ja s’hi han posicionat. És el cas de la cap de l’oposició i regidora de la CUP-PC, Núria Gibert, que qualifica la suspensió de “qüestió de salut democràtica” ja que considera que els socialistes estan participant d’un “cop d’estat”. “Esperem que no sigui una suspensió fins que es calmin les aigües i sigui un trencament”, valora. Pràcticament la mateixa reflexió fa la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla, que al·lega a la situació política que viu Catalunya per justificar la ruptura que portaven setmanes demanant. “No hem d’oblidar el paper que juga el PSC en tot aquest tema”, argumenta, “tot i així la decisió depèn del govern i de l’alcaldessa i ho respectem”.

Amb motius diferents, el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, segona força de l’oposició, també celebra el trencament que, diu, “era inevitable”. Considera que davant de les crítiques que el portaveu socialista, Pere Soler, ha fet al posicionament del seu partit davant l’aplicació de l’article 155 hauria de rumiar-se abandonar-lo. Tot i el posicionament crític que diu que ha mantingut l’únic regidor del PSC, també creu que és lògica la ruptura per les diferències amb PDECAT-Demòcrates. Qui també considera que el pacte “no s’aguantava” és el portaveu del PP, Álvaro Benejam, que, sense saber els motius de fons, apunta a les diferències davant la declaració d’independència i la intervenció de l’autonomia.

Finalment, el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, demana prudència per saber com argumenten la suspensió a la roda de premsa de dilluns tot i que considera que ara PDECAT-Demòcrates tindrà difícil la governabilitat “si no pacten amb CUP-PC o ERC-MES”. També es mostra preocupat per com podria quedar el plenari amb la possible il·legalització dels partits independentistes. Ni l’alcaldessa, Mercè Conesa, ni Soler han volgut fer declaracions, emplaçant els mitjans a la compareixença de dilluns, mentre el portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha preferit no ficar-s’hi ja que considera que és una decisió que depèn del govern. Els regidors de l’oposició s’han assabentat de la suspensió a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació.

Qui tampoc ha dit la seva, tot i haver emès un comunicat demanant-ne la dimissió, és Sant Cugat per la Independència. El seu coordinador, Josep Lluís Lliberia, diu que a l’escrit en què demanaven la dimissió ja s’hi van posicionar i que la pilota restava a la teulada del govern municipal. Ell, conjuntament amb representants de PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i Òmnium, ha protagonitzat la segona concentració a favor de l’alliberament dels vuit consellers empresonats a Madrid així com de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, agrupant divendres a la tarda prop d’un miler de persones a la plaça de la Vila.

Des del dia anterior resta engalanant el balcó principal de l’Ajuntament una pancarta en què es pot llegir “llibertat presos polítics #democràcia”, una crida que ha provocat que el PP en demani l’enretirada. Benejam qualifica de “provocació i calúmnia” que es consideri que a l’Estat hi ha presos polítics ja que, diu, els membres del govern i de les entitats sobiranistes empresonats són “polítics presos” que han incomplit la llei. “Tots els partits tenen dret de manifestar la seva opinió sobre tot allò que considerin, però no tenen dret a utilitzar les institcions per als seus fins partidistes”, enraona.

Aquesta crítica va en la línia de la que Ciutadans ha fet durant les darreres setmanes per la inexistència de banderes oficials a l’edifici central del consistori. Els taronja demanen el compliment de la llei i consideren que la institució “ha deixat de representar tots els ciutadans”. Després d’un mes d’al·legacions, a finals de setembre el grup municipal va decidir interposar una denúncia per incompliment de la llei que regula l’ús de banderes, la resolució de la qual encara està per venir.

Però la reivindicació no s’ha centrat només a la plaça de la Vila sinó que el divendres ha començat amb un acte de protesta a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat del centre de la ciutat. Passades les set del matíprop d’una vintena de membres del Comitè de Defensa de la República han ocupat les vies durant més d’un quart d’hora bloquejant la circulació de trens i deixant que s’omplissin les dues andanes de l’estació entre crítiques, suports i un parell de persones que s’han sumat a una protesta que ha acabat quan la Policia Local ha acudit al lloc dels fets.

El cicle de protestes davant l’empresonament del que els partits sobiranistes consideren el govern legítim de la Generalitat seguiran durant els properes dies també a Sant Cugat. El 12 de novembre es farà la mobilització unitària convocada per l’ANC i Òmnium a Barcelona però abans hi haurà encartellades i actes diversos així com la vaga general convocada per Intersindical CSC per al proper dimecres, una jornada que, a través del CDR, ja preveu accions a la ciutat. També està per veure si aquest mateix col·lectiu participa a una jornada de lluita que els CDRs d’arreu del país.

Entitats com la Coordinadora d’AFAs, els Castellers –amb un sentit homenatge a Raül Romeva, conseller santcugatenc i membre dels Gausacs, a la concentració de dijous– i Sant Cugat Empresarial també han condemnt l’empresonament dels vuit consellers i dels representants de l’ANC i Òmnium, una situació que, coincideixen, no facilita la trobada d’una solució i atempta contra la voluntat expressada pel poble de Catalunya a les eleccions del 27 de setembre del 2015.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article