El conflicte per la festa de cap d’any i el dubte del Quinto s'accentuen en els preparatius del Nadal

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Presentació del Quinto i el cap d'any de l'any passat. Foto: Miquel Margalef

Ni l’Ajuntament ha renunciat a organitzar el cap d’any perquè ho facin les entitats ni Cal Temerari ha esclarit si hi haurà Quinto de Nadal, un interrogant que respon a la mesura de pressió elegida perquè el consistori deixi en mans de les entitats l’organització d’aquests esdeveniments. Quinze dies després d’iniciar-se la campanyaLes festes populars les fem les entitats!tot segueix igual i això comença a generar preocupació. Així ho han expressat en roda de premsa les JERC que demanen, d’una banda, que el govern municipal s’assegui a negociar amb Cal Temerari per arribar a un acord i, d’altra, que l’entitat esclareixi si organitzarà o no el Quinto, una tradició que les joventuts polítiques creuen que no s’ha de perdre per la disputa oberta.

La intervenció de les JERC no ha tingut cap dels efectes que pretenien i, de fet, només ha servit per fer ressorgir el debat amb els organitzadors fent públiques les dades de despesa de l’esdeveniment per demostrar que a l’Ajuntament no li sortiria rendible. Èric Gómez, regidor d’ERC-MES, ha explicat que no és necessàriament negatiu el canvi de model del Nadal i no descarta l’opció d’obrir el cap d’any a d’altres entitats o ajuntar-lo al que organitza el Consell de Joves alhora que, diu, el canvi no ha de passar per l’exclusió de Cal Temerari de l’organització. Demana als fins l’any passat organitzadors del cap d’any que no utilitzin el Quinto “com a mesura de pressió” i creu que de moment no hi ha prou dades per confirmar si l’exclusió té motius polítics, tal com va denunciar Cal Temerari fa dues setmanes.

Per la seva banda, els organitzadors han fet públiques les dades de despesa d’organitzar el cap d’any. Segons les xifres del 2016, entre les entrades i els ingressos de la barra, van aconseguir 10.717 euros i unes despeses de 5.293 euros que tenen com a principal partides la compra dels productes a vendre a la barra i la contractació dels grups. Els 5.424 euros de benefici van anar a parar, expliquen, a Cal Temerari, tant per a la seva activitat dom per a l’espai i el banc de recursos que ofereixen a altres entitats del municipi. Els cinc milers llargs d’euros no serien possibles, adverteixen, si no hi hagués 140 hores de treball voluntari de les persones encarregades de la barra, la coordinació, el control d’accés, la prevenció d’agressions i el control tècnic i de so.

Alhora, Cal Temerari ha fet un càlcul aproximat de les despeses que suposarà a l’Ajuntament organitzar el cap d’any, un total de 15.580 euros. Els 5.000 euros de diferència entre l’organització per part de l’entitat i la del consistori vindrien marcats per la contractació del grup Freak Out, al qual caldria sumar-li prop de 2.000 per altres grups, i per l’equip de so i llums amb tècnic no voluntari. Alhora, transformar el treball voluntari –tècnic a banda– amb hores pagades suposaria una despesa de 3.232 euros, xifres que extreuen del preu a l’hora que cobren cambrers i personal qualificat per la nit de cap d’any. Sense preveure cap augment d’ingressos per entrades ni consumicions, aquestes xifres suposarien un dèficit de 10.287 euros per a l’erari públic.

Els fins ara organitzadors del cap d’any han fet públiques aquestes xifres per desmentir l’argument economicista esgrimit per part de la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, arran del canvi de model del Nadal. De moment, el govern no ha donat més resposta a l’entitat, que segueix recollint suports a la campanya, amb prop de 100 confirmacions de persones a títol individual i una vintena d’entitats, entre les quals destaquen Can Ninot, el Festival SantQblack, Karabassà i la Comissió de Gitanes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article