Mocions del Ple de novembre: programari lliure, antirumors, símbols i "presos polítics"

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

De nou l'afer nacional ha tornat a centrar el debat de la sessió plenària del novembre tot i que també s'han concretat accions de caire local com es demostra amb les dues mocions institucionals, per a l'ús del programari lliure i l'accés dels càrrecs electes al registre d'entrada i sortida de l'Ajuntament. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Impuls al programari lliure a l'administració municipal.

Proposada inicialment per la CUP-PC, tots els grups polítics han acabat signant una moció per fomentar l'ús del programari lliure a l'administració municipal. Això passarà per estudiar que han fet altres ajuntaments, fer un estudi de les solucions obertes d'altres administracions que poden ser utilitzades pel consistori, veure quins elements del programari actual es poden portar al lliure i treballar-ne amb els equips tècnics, entre d'altres.

Es millorarà la forma d'accés al registre per als càrrecs electes.

A proposta inicial d'ERC-MES i en forma de moció institucional el Ple de novembre ha aprovat establir un procediment d'accés digital al registre d'entrada i sortida de l'Ajuntament perquè els càrrecs electes puguin desenvolupar amb més facilitats les tasques de control. Des de l'aprovació hi ha un termini d'un mes per aplicar-se. Alhora, això suposarà actualitzar el document de Mesures per garantir la transparència i el bon govern en l'actuació municipal en el marc de la Junta de Portaveus.

Es farà una prova pilot per evitar rumors que estigmatitzen col·lectius vulnerables.

En forma de moció conjunta d'ICV-EUiA, PDECAT-Demòcrates, PSC, CUP-PC, Ciutadans i ERC-MES, el Ple de novembre ha debatut la moció que els ecosocialistes havien deixat sobre la taula a l'octubre amb la voluntat d'aturar els rumors que circulen per la ciutat i que estitmatitzen a col·lectius vulnerables, especialment la població estrangera. Per això, tots els grups han votat a favor d'una proposta que pretén dissenyar una estratègia antirrumors i permeti treballar la convivència i els codis culturals. Suposarà una prova pilot al barri del Monestir que permeti reforçar els teixits comunitaris dels barris i impulsar el sentiment d'orgull i pertinença al municipi. De moment no es marquen terminis, que es donaran a conèixer a la propera reunió de la comissió informativa de Cicle de Vida.

Suport al "govern legítim" i petició de llibertat per als "presos polítics".

En forma de moció conjunta d'ERC-MES, PDECAT-Demòcrates i CUP-PC, i amb els vots favorables dels proposants i ICV-EUiA, el Ple de novembre ha aprovat una proposta per rebutjar "l'escalada repressiva dels darrers mesos" i demanar l'alliberament dels "presos polítics". Així mateix, s'ha aprovat donar suport al "govern legítim" i a la mesa del Parlament davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, del qual en demanen l'aixecament. Alhora, es demana aturar la judicialització de la política i es demana a la Unió Europea que faci de mitjancera en favor del diàleg. Ha estat una proposta molt debatuda que ha evidenciat les diferències entre els favorables a la unitat d'Espanya i els sobiranistes, un debat que desenvolupem més detalladament a la contracrònica.

Defensa del sistema educatiu català.

Com a moció conjunta del PDECAT-Demòcrates i PSC, i amb el suport de tots els grups polítics excepte Ciutadans i PP, el Ple de novembre ha aprovat una moció que defensa el model d'escola catalana davant "les actituds i veus que, de forma hostil, demagògica i falsa, el posen en qüestió". D'aquesta manera, es demana al Ministeri d'Educació que retiri els requeriments sobre els casos "d'adoctrinament ideològic" i a la Conselleria a vetllar per la cohesió i la convivència als centres educatius. Aquest ha estat un dels nous punts de debat més clars amb els populars i taronja dient que sí hi ha casos d'adoctrinament a l'ensenyament públic i fins i tot mostrant imatges i cartells d'escoles amb símbols a la façana. La resta de partits han fet pinya pel que consideren un model cohesionador i que dóna molt bons resultats acadèmics.

Decau la moció que demanava "respecte" pels "símbols nacionals".

Ciutadans i PP s'han quedat sols defensant la moció que han presentat conjuntament per demanar, d'una banda, que es restitueixin les banderes oficials de la façana de l'Ajuntament i, alhora, que el govern garanteixi "el respecte i la dignitat dels símbols nacionals, així com de la llengua espanyola", per al que consideren que, si cal, s'haurien de reformar reglaments, decrets i instruccions. També demanen al consistori que garanteixi el "respecte als símbols nacionals" en la via pública. La resta de partits han criticat el to de la moció per acusar els independentistes de generar odi a la societat.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article