Junior FC, del pati d’una casa a referent esportiu

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Arxiu del Junior

El Ple de novembre ha aprovat per unanimitat concedir la Medalla d’Honor de la ciutat al Junior, el club multiesportiu que enguany celebra el seu centenari. L’entitat se suma així a a la Societat Coral la Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf i el Sant Cugat Esport en el llistat de reconeixements amb la Medalla d’Honor, un guardó que posa en valor les associacions, clubs i col·lectius que arriben als 100 anys d’història. La decisió al Ple va estar carregada d’elogis per part de tots els grups polítics, que posen en valor la capacitat cohesionadora de les entitats esportives del municipi, el sentiment de pertinença, el sustent en base a l’activitat dels seus socis i els èxits esportius.

El president del club, Rafael Espino, va fer acte de presència a la sessió plenària de dilluns en què es formalitzava l’atorgament. Va agrair les paraules de tots els representants polítics sense cap discurs especial ja que l’aprovació al Ple és només la part de tràmit. L’entitat té preparat per a l’1 de desembre, just quan farà exactament un segle de la fundació del Junior, un sopar de gala en què de ben segur es parlarà del reconeixement i que també servirà per tancar les activitats del centenari que durant tot l’any porten desenvolupat. Però què ha fet l’entitat en tot aquest temps?

El Junior va néixer l’1 de desembre del 1917 a Barcelona de la mà d’uns joves d’entre 10 i 16 anys, amb el nom provisional de Sarrià FC. Les famílies Chopitea, Caróggio i Socias, Prats, Hastings i Serrahima, López de Sagredo i Ferrater són considerades les fundadores. Inicialment tenia el vermell i el blanc com a colors del que en els seus primers passos era només una entitat futbolística. Llavors el camp del Junior era el pati de la casa d’un dels seus socis, Maurici Serrahima, amb arbres pel mig i unes mides que no permetien fer partits amb més de cinc jugadors per equip. Per això es van veure obligats a fer tots els partits com a visitants fins que van trobar el camp del camp de la Diagonal, que van deixar quan una empresa va comprar el terreny de joc.

Just aquí, al 1960, comença la història santcugatenca del club. La seu es desplaça exactament 17 quilòmetres del seu antic camp a un espai natural amb arbres i camp obert, un nou emplaçament que, malgrat les molestes aparents de desplaçament, acaba esdevenint un atractiu. És aquí on l’hoquei herba pren especialment força tant amb la participació en les competicions com a nivell de jugadors i, sobretot, jugadores que acaben tenint projecció internacional.

Diverses jugadores d'hoquei herba del club han arribat als Jocs Olímpics

Des del 1968 el club ha tingut 10 jugadores i dos jugadors d’hoquei herba que han participat als Jocs Olímpics, entre elles com a guanyadores l’any 1992 a Barcelona Elisabeth Maragall, Celia Corres, Anna Maiques i Núria Olivé. Les darreres olímpiques han estat Cristina Guinea i Carlota Petchamé, que van participar als jocs del 2016 a Brasil. Abans del canvi de seu, el club tot just havia tingut dos olímpics, un dels fundadors, Joan Serrahima, a la categoria d’atletisme l’any 1928 i Lluís Pratmarsó com a jugador d’hoquei herba l’any 1948.

L’hoquei herba els ha donat reconeixement a nivell federatiu amb dos presidents de les federacions catalana, espanyola i europea –i el primer també de la internacional– com va ser Pablo Negre entre el 1955 i el 1972 i Leandro Negre des del 1980 fins l’actualitat. El Junior, però, també ha aconseguit èxits esportius al futbol amb un darrer ascens a primera catalana la temporada 2010-2011 després dels ascensos a segona territorial i primera territoral el 2002-03 i 2004-05, respectivament; unes fites esportives que marquen història ja que des dels campionats de Catalunya de les temporades 1955-56 i 1957-58 no s’havien aconseguit triomfs per al palmarès.

Ara per ara el club té seccions d’hoquei, futbol, tennis i pàdel amb escoles esportives que superen amb escreix aquestes modalitats, amb opcions com natació o taekwondo, a més d’unes instal·lacions que els permet tenir servei de fitness i spa, entre d’altres. També desenvolupen una vesant social amb tornejos i activitats solidàries així com altres apostes que van des del Halloween a una aula d’estudi. Després d’un any de celebracions, la Medalla d’Honor i el sopar de gala posaran la cirereta al pastís del centenari.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article