Cal Temerari fa una nova proposta pel cap d’any a l’Ajuntament mentre el govern manté silenci

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cal Temerari

35 entitats han donat suport a la campanya que reivindica que la festa de cap d’any sigui organitzada pel teixit associatiu santcugatenc després que el govern hagi decidit “municipalitzar”, en paraules de la tinenta d’alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, un esdeveniment que durant els darrers tres anys portava desenvolupant Cal Temerari. Amb aquest múscul els fins ara organitzadors es van presentar a la darrera Audiència pública on, malgrat les discrepàncies evidents, Fortuny va cridar a fer una nova reunió que es va realitzar dijous passat sense que res canviés. Segons els representants de l’entitat, el govern no es va moure i no va acceptar un nou diàleg mentre els responsables polítics desestimen fer declaracions al respecte.

Quatre dies després d’una nova evidència de l’atzucac, Cal Temerari ha fet pública una proposta d’acord que, al seu parer, pot ser acceptada per totes dues bandes. Es tracta, sobretot, d’una distribució d’obligacions entre el consistori i l’entitat. D’aquesta manera, entre d’altres, l’Ajuntament s’encarregaria dels punts d’informació sobre drogues i agressions masclistes mentre la comunicació i el personal especialitzat dependria dels fins ara organitzadors. La barra podria ser gestionada per més d’una entitat, la comunicació es faria en paral·lel, es mantindrien els preus i la distribució dels beneficis quedaria 50%-50%. Entenen que es tracta d’un terme mig entre l’organització total per part del consistori i la gestió directa per part de Cal Temerari.

Alhora, el Quinto de Nadal es manté en interrogant. L’entitat havia deixat en espera l’organització d’aquesta activitat a falta de saber què decidia el govern respecte al cap d’any. Entenen que es tracta d’un esdeveniment arrelat al Nadal santcugatenc i que ronda la participació de 20.000 persones. Per això han decidir obrir la decisió de desenvolupar o no l’activitat a les 35 entitats que han donat suport al manifest sobre la festa de cap d’any. Ho faran amb una assemblea que se celebrarà el 12 de desembre a dos quarts de vuit a Cal Temerari i, avancen, la decisió serà “final i irrevocable”. Esperen que el govern canviï de posicionament abans d’aquesta data.

Mentrestant, la campanya Les festes populars les fem les entitats. Torneu-nos el cap d’any!segueix en marxa i aprofitarà l’encesa de llums de Nadal per fer una “tirada popular de guixes”. Divendres a les sis de la tarda criden a “un acte pacífic en què mostrar la nostra desaprovació i disconformitat amb la decisió del govern de la ciutat”. Consideren incoherent que l’absorció del cap d’any per part del consistori –i l’externalització anunciada per a l’any següent– s’argumenti en base a un possible estalvi mentre en manté el “dispendi econòmic desmesurat de l’enllumenat nadalenc”. La protesta ha de servir, diuen, per “assenyalar els polítics que roben el cap d’any a les entitats”.

La disputa entre Cal Temerari i l’Ajuntament es va iniciar a principis de mes quan l’entitat va a donar a conèixer la decisió de l’àrea de Cultura del consistori que suposava treure’ls l’organització de l’esdeveniment d’aquest any. El govern va dir que el canvi es feia al marc d’un replantejament d’alguns dels aspectes de la gestió del Nadal santcugatenc entre els quals hi ha “la unificació de criteris de les festes de cap d’any –la jove i la de gent gran ja les organitzava directament l’Ajuntament–”. Posteriorment l’entitat va donar a conèixer les quantitats econòmiques que suposa l’organització de la festa i les que ha calculat que li costaria al consistori. L’Audiència pública ha estat l’únic intercanvi d’opinions públic i lloc on la tinenta d’alcalde va dir que el govern no canviava de parer i que els beneficis de la festa anirien a parar a alguna entitat social.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article