Solidaritat florestana perquè els indigents passin l’hivern sota un sostre

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Balcells recollint material per a l'hospital de campanya al mercadet dels diumenges de La Floresta. Fotos: Jordi Pascual i cedida pels voluntaris

Fa gairebé un any que la parròquia de Santa Anna, al centre de Barcelona, va començar un projecte de solidaritat en majúscules amb les persones sense sostre. Els rectors Peio Sánchez i Xavier Morlans amb la monja teresiana Viqui Molins van iniciar-ho tot de la mà de gairebé 400 voluntaris i amb el Bisbat a l'expectativa d’una aposta sorgida espontàniament i que se li escapava de les mans. L’hivern passat van aconseguir donar un refugi a centenars de persones, sobretot aquelles que per tenir un gos o un carret de la compra amb les seves poques propietats no poden acudir als albergs habilitats per l’administració. El temple ha esdevingut un espai de socialització i, mentre l’Església com a institució no acaba de fer el pas, són els voluntaris els que mantenen viva la solidaritat quan tot just comença arribar de nou el fred de l’hivern. Però el temps ha fet minvar els voluntaris –ara en són uns 190, 110 dels quals acudeixen amb freqüència per cobrir els torns d’estada a l’església– i la necessitat es fa evident.

Ángela Balcells, veïna florestana i activista múltiple –segurament la seva faceta més coneguda és la d’El Cau Amic–, és una d’aquelles voluntàries. Conjuntament amb altres florestans –i no només florestans– acudeix cada setmana al seu torn d’atenció. Allà dedica unes hores a atendre les necessitats dels sense sostre. Que si prepara cafès, que si dóna menjar als animals, que si desinfecta una ferida... Una feina d’atenció constant, com sempre ho són les cures, però que l’omple de gratitud en veure que una organització ben quadrada pot servir per ajudar centenars de persones. En tot el procés només han rebut l’ajut de Càritas, que els va fer un cop de mà per derivar casos quan tenien Santa Anna desbordada de persones, i del Banc d’Aliments, indispensable però insuficient. Per això són els voluntaris els que aporten materials i hores, i els que animen la ciutadania de manera presencial i al Facebook i al Twitter a fer donatius, ja siguin monetaris (al compte ES28 2100 3200 9522 01411632) o d’aliments i productes de neteja. També faciliten el telèfon (664881564) de Miroslaba, una de les voluntàries, que atén via WhatsApp aquelles persones que vulguin esdevenir voluntàries.

En aquestes es troba Balcells. Cada diumenge al migdia fins al Nadal serà a la plaça Miquel Ros –rebatejada per plaça del Poble pels veïns de La Floresta– per recollir allò que es necessita –vet aquí el llistat– perquè ha pres la determinació de no deixar que el projecte de Santa Anna mori. Mentre fa tot el possible perquè la solidaritat no desaparegui, es marca un altre repte: que aquest hivern la parròquia pugui tornar a obrir per les nits. Però per això necessiten molts més voluntaris que permetin allargar els torns a tot el dia ja que de moment tot just poden servir esmorzars i berenars –com no tenen cuina no fan dinars– i acompanyar les persones que ho necessiten de 8 del matí a 8 de la tarda. Ara tenen menys espai que als inicis perquè centren l’activitat a una de les capelles però saben que és suficient si volen ajudar, sobretot, els indigents que no tenen un espai als albergs.

I el que s’han trobat en tot aquest temps és que l’ajut no només arriba a qui no té una llar, també és per a totes aquelles persones majors i amb pocs recursos que viuen al centre de la ciutat amb el risc de quedar-se soles a casa durant tot el dia. Moltes d’elles acudeixen a tenir una estona de companyia, potser llegir el diari i fer-se un cafè. Això converteix Santa Anna en un espai sense un perfil determinat. “Ara per ara crec que no tenim cap indigent dels que en venen a la ment quan pensem en persones sense sostre, aquell avi de cabells blancs i ungles ennegrides”, explica Balcells. Sigui el perfil que sigui, la pobresa no fa vacances i a mesura que s’apropa el Nadal hi ha voluntaris que comuniquen que marxen uns dies fora de Catalunya per visitar la família. Vet aquí un nou repte a curt termini que passa per oferir un dinar de Nadal en companyia a totes aquestes persones, encara que sigui seguint a la força les estrictes normatives sanitàries i de salubritat.

A poc a poc l’església ha anat prenent la forma mixta de temple de culte i lloc d’atenció a indigents. Mentre la nau central i la capella de la Mare de Déu de Montserrat continuen sent espais de pregària, la capella de la Pietat esdevé el punt d’estada i, alhora, el lloc preparat perquè aquelles persones que més ho necessitin puguin passar la nit. Santa Anna esdevé així, en paraules dels propis impulsors, un Hospital de campanya que pren com a referència l’experiència de la parròquia de Sant Antón a Madrid. Balcells explica que d’aquesta experiència s’emporta també molts aprenentatges i prejudicis trencats. Per exemple, quan fan la revisió als gossos dels sense sostre, tots estan en condicions impecables –“abans renuncien a un àpat que tenen l’animal en mal estat”, diu– i, encara que en algun moment han tingut alguna baralla relacionada amb el consum d’alcohol i que han solucionat cridant a la policia, la majoria és gent molt tranquil·la.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article