Encesa de llums festiva amb els debats polítics presents però en segon pla

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La ciutat ha començat el Nadal simbòlicament amb l’encesa de llums que s’ha fet divendres a la tarda tant a Sant Cugat com a Valldoreix. La celebració de la plaça d’Octavià partia amb la convocatòria d’una protesta en forma de llançament de guixes per part de Cal Temerari pel conflicte obert entre l’entitat i l’Ajuntament per l’organització de la festa de cap d’any. Finalment els membres de l’entitat han repartit un fullet informatiu entre el públic assistent, sobretot famílies, i també guixes però perquè cadascú fes amb elles el que volgués. Per això no ha volat cap guixa durant els parlaments polítics tot i que inicialment s’havia anunciat un assenyalament als polítics responsables del canvi de model del cap d’any.

El fullet informatiu repassa alguns dels arguments que Cal Temerari ha esgrimit fins el moment, entre ells, que el govern “vol organitzar l’acte vetant als col·lectius i negant-los un espai per realitzar el cap d’any”. Reivindiquen el treball voluntari, que l’acte no suposa cap despesa per a l’Ajuntament si s’encarrega l’entitat –i que, segons els seus càlculs, l’absorció per part del consistori seria deficitària– i que es tracta d’un acte “promogut i consolidat des del teixit social”. Insisteixen que es tracta d’una “censura política a les entitats” i que el govern ha desoït les propostes d’ubicacions alternatives o d’adaptació a “la filosofia de l’Envelat”.

El context polític també ha tingut un moment d’aparició a l’encesa de llums. Quan l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha fet una petita intervenció a sobre de l’escenari explicant les novetats de les llums i la programació nadalenca, s’ha referit als “presos polítics”. Ha enviat un record especialment a Raül Romeva, conseller d’afers i relacions institucionals i exteriors del govern Puigdemont pres a Estremera i veí de la ciutat. La majoria d’assistents han aplaudit però just en aquest moment el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, que ha acompanyat Conesa amb d’altres representants polítics locals, ha fet que no amb el cap i ha avisat via Twitter que marxava de l'acte. De fet, la seva formació ha criticat en diversos cops l’ús d’actes públics per part del govern per fer referències als empresonats.

Però, més enllà del cap d’any i la referència al context polític, l’encesa de llums ha sigut, com cada any, una festa pensada per als nens, que han celebrat l’arribada simbòlica del Nadal entre música i confeti. Enguany el consistori ha estrenat il·luminació a plaça de Barcelona –que també aprofita la llum diürna– i unes campanes a la plaça d’Octavià i plaça de l’Om. Tots els llums instal·lats són de baix consum. Es dóna inici així a un programa ple d’activitats sota el lema Un Nadal a tot tren pel centenari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat i que, conjuntament amb les mesures de seguretat i despeses relacionades, suposarà una inversió municipal de prop de 400.000 euros.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article