El projecte de la nova biblioteca central al parc Ramon Barnils estarà enllestit a l’estiu

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Proposta de l'Ajuntament

L’Ajuntament ha adjudicat a Baena Casamor Arquitectes BCQ la redacció del projecte i la direcció de l’obra per fer la nova biblioteca Gabriel Ferrater al parc Ramon Barnils per un import de 430.000 euros (amb IVA), 105.000 per sota del preu de licitació. El contracte s’haurà de formalitzar durant la primera quinzena d’aquest mes i tindrà una durada de mig any, el que significa que, si no hi ha cap retard en l’entrega, el projecte estarà enllestit al juny. A partir d’aquest document es poden iniciar els tràmits corresponents per començar l’actuació, el que suposarà un nou concurs públic per adjudicar l’obra. Per fer-ho, el Ple va aprovar una modificació del Pla General Metropolità (PGM) al juliol del 2016.

Al concurs públic s’hi han presentat 11 empreses, dues de les quals han estat excloses per no superar el llindar mínim de puntuació en els aspectes tècnics i dues altres per haver presentat un projecte que superava els límits de la parcel·la tal com està definida al planejament vigent. De les vuit restants, Baena ha estat la penúltima pel que fa a oferta econòmica però amb la puntuació més alta pel que fa a aspectes tècnics i organitzatius que tenien en compte la proposta arquitectònica –qualitat, integració en l’entorn, consum energètic mínim i sistemes d’energia renovable– i la varietat de perfils professionals de l’equip. El procés contractual ha estat presidit per la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Cristina Paraira.

L’informe tècnic posa en valor la proposta arquitectònica per plantejar un edifici singular al mig del parc, diferenciat de les trames urbanes existents al seu entorn, i amb una volumetria, mobiliari, il·luminació i ubicació del bar encertades. Alhora, proposen que l’adjudicatari justifiqui l’aïllament acústic que ha previst a la coberta de l’edifici i que minimitzi l’impacte de la façana de vidre de la rambla del celler. També destaquen una integració correcta amb l’entorn amb un esglaonament de les plantes tenint en compte l’orografia i amb apostes per l’eficiència energètica que van des de la pròpia estructura fins la il·luminació via LED.

La nova biblioteca és un compromís del govern que estava inclòs al pacte d’estabilitat pressupostària amb ERC-MES i posteriorment acceptat –no incorporat explícitament– a l’acord de govern amb el PSC ara suspès. Els impulsors defensen l’actuació, que es va començar a abordar al 2014, per la necessitat d’ajustar-se als estàndards de mides i fons de les biblioteques públiques municipals en funció de la població de cada localitat marcats per la Generalitat. Si bé, la biblioteca també obre un debat sobre on reubicar la reserva d’espai per fer una escola al centre que es preveia a la parcel·la –un tema que s’ha d’abordar en la redacció del nou Pla d’Equipaments– i les crítiques de Ciutadans perquè consideren que no és una operació prioritària. Els taronja diuen que l’operació costarà uns 9 milions d’euros que, al seu parer, han d’anar a parar a altres necessitats.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article