Massiva rebuda a Romeva quan es compleixen dos mesos de presó dels Jordis

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

L’independentisme ha protagonitzat la jornada de campanya més multitudinària que s’ha viscut a la ciutat des que va començar la cursa electoral de cara al 21D. Un acte d’ERC ha aconseguit agrupar centenars de persones a la plaça de Barcelona amb l’assistència del conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència cessat pel 155 i veí santcugatenc, Raül Romeva, com a plat fort. És el darrer acte dels republicans abans dels comicis i ha coincidit amb un matí de penjada de cartells i elements grocs a la ciutat per part del Comitè de Defensa de la República (CDR) i una concentració que s’ha fet mitja hora després de l’acte de campanya a la plaça de la Vila per demanar l’alliberament dels “presos polítics” coincidint en amb el segon mes d’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El PSC ha estat l’altre partit a celebrar un acte, petit i a la seva seu, en què el seu darrer candidat a la llista per Barcelona, l’exfiscal i exeurodiputat per Podem, Carlos Jiménez Villarejo, ha criticat durament els líders independentistes.

Romeva, però, ha protagonitzat el moment més emocionant del dia i de la campanya. El simbolisme de rebre un dels consellers empresonats i ara tercer a les llistes d’ERC al seu poble ha anat acompanyat d’un pilar aixecat pels Gausacs, la seva colla castellera, que li ha fet entrega de la pancarta “Raül et volem a casa” que han lluït a les diades i manifestacions en què el seu company restava pres a Estremera. Llàgrimes pel mig ha estat el principal actiu de l’acte polític, en què s’ha solidaritzat amb tots els companys que segueixen presos i ha cridat a construir la República “sense exclusions” després d’haver vist a la presó, diu, que la realitat arriba molt distorsionada a la resta de l’estat amb preguntes constants de la resta de presos com “per què ens odieu?” El conseller –cessat– considera que els molts mitjans estatals actuen com un “sedàs d’instrumentalització partidista” i per això crida a l’independentisme a seguir explicant-se.

Per a ell el 21D és una oportunitat per fer un país que digui “hola, sigues benvingut, això és casa teva” davant les veus que diuen que a Catalunya s’exclou la discrepància política. Anima a la gent a participar als comicis per marcar l’agenda de les institucions i els partits mentre no oblida “les quatre persones amb un cor enorme que no poden ser amb nosaltres”. També l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han tingut el seu moment a l’acte plantejant l’estranyesa d’uns comicis que tenen un candidat “a l’exili” i un altre a la presó i donant la benvinguda a “l’honorable conseller Romeva”.

El senador santcugatenc Bernat Picornell i la portaveu del grup municipal d’ERC-MES, Mireia Ingla, també han dit la seva de cara a uns comicis que tenen, al seu parer, tres objectius bàsics per a la seva candidatura: recuperar les institucions, exigir l’alliberament dels presos i construir la República. Picornell defensa que el projecte de la independència va de baix cap a dalt i que no entén de partits sinó de persones: “Si teniu algun dubte de votar ERC, feu-ho per Raül”. Ingla, per la seva banda, ha qualificat el 21D d’“eleccions il·legals, il·legítimes i impresentables” la resposta a les quals ha de ser “omplir les urnes de vots republicans”. Ha recordat en diverses ocasions que el cap de llista de la seva candidatura segueix empresonat a Estremera i ha criticat tant el bloc constitucionalista, i especialment al PP i Mariano Rajoy, com a Catalunya en Comú - Podem dient que demana equidistància en un escenari d’“opressors i oprimits”.

Menys multitudinari i amb menys recursos tècnics que durant els mesos anteriors s’ha desenvolupat la concentració que l’ANC, Òmnium i CDR es van comprometre a fer cada dia 16 fins que els Jordis siguin posats en llibertat. Els crits de llibertat i els Segadors han tornat a protagonitzar la protesta que ha tingut la lectura d’un manifest a favor de la posada en llibertat com a centre. L’acte també ha servit per posat de manifest les accions que l’ANC i el CDR coordinen de cara al dia de les eleccions. Proposen voluntaris que acompanyin la gent gran que ho necessiti al seu col·legi electoral, un servei de canguratge per a les persones que no puguin fer-se càrrec dels seus infants aquell dia i la participació al recompte que ambdues organitzacions faran a tota Catalunya davant d’una possible manipulació electoral.

Mentre membres de l’ANC i Òmnium sí han participat als actes dels partits independentistes, el CDR ha decidit mantenir-se al marge de la campanya en clau partidista per centrar-se en accions de carrer com les encartellades, unes accions que també ha fet la branca valldoreixenca de l’organització sota la crida de trencar la normalitat. Dilluns a les set de la tarda el CDR, amb el suport de l’ANC i Òmnium, ha organitzat una xerrada sobre el valor de la immersió lingüística després que el debat sobre el suposat adoctrinament a l’ensenyament català també hagi arribat a la ciutat.

El PSC, per la seva banda, ha intentat fer un nou plat fort en la seva programació d’actes portant Jiménez Villarejo i la diputada al Congrés, Mercè Perea. Tot i que tots dos, acompanyats del portaveu del grup municipal a l’Ajuntament, Pere Soler, i la santcugatenca i vuitantaquatrena per Barcelona, Victòria Camps, han reivindicat, com porten fent tota la campanya, el diàleg entre les bandes amb un govern socialista que permeti pacificar un context social que consideren trencat per la meitat, l’exfiscal ha fet una dura i directa crítica als dirigents independentistes acusant-los de despreocupar-se d’assumptes com la immigració i els problemes socials i posant en dubte la seva capacitat intel·lectual per llegir Las nacionalidades, de Pi i Margall. En definitiva, per a ell, “l’independentisme és una farsa muntada per amagar el que passa al país i a la gent”.

Jiménez Villarejo entén que els processos judicials contra els dirigents independentistes s’havien d’obrir perquè “els fets són molt greus”, i fa especial esment a les sessions parlamentàries del 6 i 7 de setembre per aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica posteriorment anul·lades pel Tribunal Constitucional. No comparteix l’acusació per rebel·lió tot i que veu més clara la de sedició i, en qualsevol cas, valora que “els supòsits per a la presó provisional es donaven”. Assegura que no es pot acusar els votants de les forces independentistes d’haver incomplit la llei, “com tampoc es pot acusar tots els militants de Convergència del Cas Palau”, malgrat que els partits independentistes tenien la proclamació de la República com a punt principal als seus programes de cara a les eleccions del 27 de setembre del 2015. “Al programa no deien que se saltarien la llei”, valora Soler.

Per als socialistes Iceta és l’únic candidat capaç de parlar amb totes les bandes i per això sempre han dit que ha de tenir un govern en solitari i amb acords bilaterals. Si bé, en la seva exposició Jiménez Villarejo ha obert la porta a un pacte de govern –no especifica amb qui– ja que “cal mirar el realisme polític”. Si bé, diu que cal esperar els resultats per estudiar possibles aliances. De fet, Soler considera que un pacte de govern podria dificultar acords bilaterals per garantir la governabilitat. Mentre Camps crida a la “reconciliació” entre catalans i al federalisme com a model i Perea a refer “ponts fraternals”, l’exfiscal adverteix d’un dels elements del procés que al seu parer no ha estat tractant amb la suficient insistència, les despeses i retribucions: “Abans d’assaltar els cels s’han enriquit”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article