Punts del govern del Ple de desembre: Internacionalització, entorn de la Renfe i pressupost

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de desembre ha estat el de l'aprovació dels pressupostos del 2018 tot i que també ha servit per debatre altes qüestions com el Pla Director de Verd Urbà, el Pla d'Internacionalització de la ciutat i la redefinició urbanística de l'entorn de l'estació de Renfe. També pots consultar el debat de les mocions i la contracrònica de la sessió plenària.

S'aprova el Pla Director del Verd Urbà.

PDECAT-Demòcrates, Ciutadans, ICV-EUiA i PSC han donat suport a la proposta del govern en el Pla Director del Verd Urbà que preveu les actuacions a fer sobre els parcs, jardins i arbrat en general a la ciutat durant els propers anys. La tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Cristina Paraira, va presentar la mesura al febrer i la va portar a aprovació el mes passat, quan es va decidir retardar-ne el tràmit un mes perquè els grups de l'oposició poguessin revisar el document amb més proposta. Diu que en base a aquest document es podran fer plans específics que tinguin en compte la sostenibilitat. Només Èric Gómez, d'ERC-MES, i Álvaro Benejam, del PP, han criticat alguns aspectes del projecte. El republicà considera que hi ha dos Sant Cugats pel que fa a verd urbà amb l'avinguda Francesc Macià com a frontera i que hi ha aspectes a millorar com la gestió de la poda d'arbustos i el reg automàtic, alhora que falta fixar una partida pressupostària. El popular diu que és una aposta desequilibrada tenint en compte la manca de previsió en alguns aspectes de manteniment de l'espai públic.

Un plànol de les franges forestals.

Tots els grups polítics han donat suport a la proposta de plànol de delimitació de les franges forestals que delimiten amb la ciutat que el govern ha realitzar seguint les noves obligacions legals de l'administració local. Té efecte sobre 152 hectàrees i un pressupost de 94.000 euros a l'any per l'actuació que ja es portava fent però sense aquest document.

23.000 euros per internacionalitzar la ciutat.

Després d'haver-se presentat al Consell de Ciutat entre dubtes d'alguns dels assistents, el govern i el PSC han donat suport al Pla d'Internacionalització de la ciutat que pretén donar projecció internacional a Sant Cugat tant des de la perspectiva empresarial com cultural i esportiva. Està impulsat des de l'àrea de Promoció Econòmica i l'Institut de Gestió Estratègica i preveu quatre línies estratègiques: reforçar el valor afegit de la ciutat en el panorama internacional i fer polítiques coherents amb els objectius del Pla. Té una previsió de 23.000 euros per al 2018 però Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, tem que quedi en paper mullat i critica també la baixa participació als òrgans en què s'ha treballat, un apunt que també ha fet el regidor d'ERC-MES Èric Gómez. Aldo Ciprian, de Ciutadans, diu que cal actualitzar el context econòmic ja que l'estudi contempla dades de l'estiu i que es fan referències a elements que no depenen de la ciutat com les autopistes o el Sincrotró. Núria Gibert, de la CUP-PC, no entén la necessitat de fer el Pla i tem que pugui tenir efectes col·laterals com la gentrificació.

Redefinició urbanística a l'entorn de la Renfe.

Als terrenys d'Adif que li van suposar una sentència contrària a l'Ajuntament, el govern pretén actuar urbanísticament per tal de fomentar la connectivitat entre el nord i el centre de la ciutat així com entre l'estació de Ferrocarrils de Volpelleres i la de Renfe de Coll Favà. El Ple de desembre ha aprovat la realització d'un estudi de potencialitats i l'inici dels tràmits per fer la necessària modificació del Pla General Metropolità (PGM) que permeti fer accions derivades. Es preveu que a llarg termini, com a mínim al següent mandat segons el govern, s'hi instal·lin empreses del sector terciari i falta determinar les potencialitats i plusvàlues. El govern també demana a Adif un millor manteniment dels terrenys mentre el PSC ho veu com una oportunitat per apostar, entre d'altres, per una estació central d'autobusos. PDECAT-Demòcrates, Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC, PP i el regidor no adscrit hi han donat suport.

Modificació del Pla Parcial de Can Sant Joan per acollir noves empreses.

PDECAT-Demòcrates, Ciutadans, ERC-MES, PSC i el regidor no adscrit han donat suport a una modificació urbanística del Pla Parcial del polígon de Can Sant Joan que pretén donar compliment a unes sentències nascudes dels recursos de Núñez i Navarro i així donar condició de solar edificable a diverses parel·les. És un tràmit que es va començar a través de la Junta de Govern al juny i que, amb al·legacions desestimades pel mig, ha fet el seu darrer tràmit a nivell municipal a l'espera de l'aprovació definitiva per part de la comissió d'Urbanisme de la Generalitat. És una zona amb empreses com Leroy Merlin, Grup Manxa, Norauto i Oxígen Salud on s'hi preveu l'arribada de noves empreses i l'ampliació d'altres. Es reserva l'espai previst per a la via interpolar tot i que la seva implementació no és municipal alhora que queda aturat el ramal ferroviari que s'havia previst a l'entorn de l'estany dels Alous.

S'aprova el pressupost, les ordenances fiscals, les subvencions i els preus públics per al 2018.

El govern i el PSC han donat suport als pressupostos del 2018, que preveuen un manteniment dels impostos i un lleuger augment de les inversions i que s'han aprovat amb vot de qualitat de l'alcadessa gràcies a l'abstenció del regidor no adscrit, Dimitri Defranc. El mateix ha passat amb les ordenances fiscals, amb congelació d'impostos, tot i que sense vot de qualitat per l'abstenció també d'ERC-MES. Hi ha hagut votacions separades per a l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) i l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM). Pel que fa a l'IBI, ha calgut vot de qualitat de l'alcaldessa perquè només s'ha abstingut el regidor no adscrit mentre, pel que fa a l'IVTM,  Ciutadans hi ha votat a favor després que el govern li hagi aprovat l'al·legació per incorporar l'etiqueta de la Direcció General de Trànsit com a indicador per a la tarifació ambiental. PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC i el regidor no adscrit han donat suport a l'annex corresponent al 2018 del Pla Estratègic de Subvencions entre crítiques de Ciutadans i el PP per les subvencions a entitats independentistes i només el govern i el PSC han donat suport als presus públics tot i que amb l'abstenció en bloc de la resta del Ple. El govern no ha acceptat cap de les al·legacions rebudes excepte una de Promusa sobre la taxa d'ocupació de la via pública i la de Ciutadans així com l'advertència de Dimitri Defranc, el regidor no adscrit, per conisderar taxa i no preu públic la recollida d'animals. El tinent d'alcalde d'Economia, Damià Calvet, diu que s'obre a estudiar canvis en el marc de modificacions pressupostàries i que estudien la proposta d'ERC-MES per portar l'estabilitat més enllà de les al·legacions.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article