Els dubtes sobre els refugiats segueixen sense resposta

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres i Jordi Pascual

Fa tot just setmana i mitja que l’associació de cooperació internacional Qgat sud va fer una roda de premsa expressant el seu malestar davant les respostes de la regidora de Cooperació, Susanna Pellicer, a la pregunta sobre l’acollida de refugiats a la ciutat que li va fer el portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, al Ple de novembre. L’ecosocialista li va preguntar per què s’havia decidit no signar un conveni amb l’entitat Refugees Welcome –que ja ha portat dues persones refugiades a famílies d’acollida de la ciutat–, quina solució es troba a la manca d’habitatges i feina, quantes persones en asil hi ha a la ciutat i quin treball conjunt està previst fer amb altres ciutats refugi. La resposta no va convèncer l’entitat, que va demanar més informació. Ara per ara la regidora no ha donat resposta ni al col·lectiu ni a aquest diari, que li va traslladar els dubtes de Qgat sud a través del departament de comunicació del consistori.

Pellicer va dir al Ple que es mantenen reunions amb empresaris de la ciutat per donar una sortida laboral als refugiats tot i que, deia, han sorgit problemes d’homologació dels títols. No va saber dir quan es podia solucionar aquest afer. Així mateix, va assegurar que a la ciutat ja hi havia refugiats abans que Refugees Welcome permetés l’estada de dos però no va dir nombre ni per quina via. Sí va acceptar que cap és del “contingent europeu” pactat arran de la crisi política i bèl·lica de Síria. Assegura que les mesures d’integració estan preparades i que, mentre, treballen amb els refugiats que diu que hi ha a la ciutat però sense fer-ne publicitat per “per discreció”: “A nosaltres ens sembla molt fort dir els noms i on estan allotjats, cosa que algunes organitzacions fan”.

Davant la insistència del regidor ecosocialista, Pellicer va dir que es va rebutjar signar el conveni amb Refugees Welcome perquè “la proposta que ens fan és per uns diners que anaven a pagar el sou d’una persona i, per tant, tant dret té aquesta persona com una altra associació”. També es va comprometre a revisar les dades d’asil per poder donar un nombre de persones refugiades a la ciutat més enllà del “contingent europeu”. Un mes després de la seva petició, Gutiérrez encara no ha rebut les xifres ni cap resposta al respecte.

Pau Alonso i Asun Reyes, membres de Qgat sud i col·laboradors de Refugees Welcome, qualifiquen les declaracions de Pellicer de “desafortunades” per “incorrectes i imprecises”. Els sobta que si ja hi ha refugiats a la ciutat no se n’hagi informat a la comissió d’ajut als refugiats creada a l’Ajuntament i amb la participació d’entitats com l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats arran de la crisi siriana. Els sobta, també, que encara no s’hagi trobat una solució ocupacional a una ciutat amb l’atur baix i amb refugiats que sí tenen el títol homologat –el cas d’un dels portats per Refugees Welcome–. També temen que la regidora no coneix el programa d’acollida perquè supera amb escreix les persones que fugen de Síria mentre ella insisteix a parlar del “contingent europeu”, del que igualment diuen que sí hi ha gent a l’espera de tenir l’asil.

Pel que fa al conveni, demanen l’informe tècnic que la regidora va dir que s’havia realitzat per desestimar-ne la signatura. Matisen, a més, que la proposta de l’entitat no només era la de contractar una persona i que, a més, permetia solucionar la manca d’habitatges. També criden a crear xarxes de suports davant d’una situació que “està pitjor que mai” per la cronificació de la pobresa als camps i més de 2.000 peticions d’asil que encara no han estat resoltes. Davant la crítica a “entitats” que donen a conèixer els refugiats, diuen que Refugees Welcome no els obliga, al contrari, són les pròpies persones els que volen explicar la seva història per donar a conèixer una problemàtica global i que el consistori també va rebutjar la proposta de treballar amb CEPAIM.

Temen que l’aturada es deu a “manca de voluntat política” amb una comissió que asseguren que només s’ha reunit cinc cops des que es va crear al 2015 i on la pressió de les entitats ha estat determinant per a mesures com, per exemple, destinar els diners que haurien d’haver servit per l’acollida de refugiats a entitats que treballen sobre el terreny. No entenen per què, si tot el sistema està preparat per a l’atenció de persones refugiades i, segons la regidora, ja n’hi ha a la ciutat, quan van acompanyar els dos acollits de Refugees Welcome als serveis socials i altres instàncies de l’administració local cap dels treballadors coneixia la tarja vermella que els reconeix com a demandants d’asil.

Per això, Qgat sud va demanar a Pellicer respostes més concretes i, especialment, conèixer els motius reals pels quals s’ha decidit no signar el conveni amb Refugees Welcome, alhora que insten reestudiar el projecte. Van advertir que, davant la manca de resposta, no dubtarien a parlar amb la resta de grups polítics. Tot i l’aturada institucional i el moment polític, consideren que encara hi ha moviment i sensibilització en defensa dels refugiats.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article