Julià Mestieri: “La fase de propostes i idees del Quinto ens l’hem menjada batallant pel cap d’any”

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Quinto d’enguany ha penjat d’un fil. El conflicte per la festa de cap d’any entre Cal Temerari i l’Ajuntament va provocar que la decisió sobre si es tirava endavant amb una de les activitats més emblemàtiques del Nadal santcugatenc depengués de la decisió de 35 entitats que havien donat suport als temeraris en la seva campanya perquè el consistori no absorbís l’organització del cap d’any. L’assemblea va decidir tirar endavant amb el Quinto, tot i que de manera més reivindicativa, i poc després el govern va canviar de parer per acabar pactant una festa de cap d’any conjunta. L’interrogant obert durant setmanes ha fet que els preparatius del Quinto s’hagin concentrat a última hora però podent arribar a l’inici, aquest divendres a les set de la tarda a l’Envelat. Julià Mestieri i Anna Colomines, portaveus de la comissió organitzadora, ho expliquen en aquesta entrevista.

El govern us va rebutjar la proposta d’acord sobre el cap d’any que vau fer a finals de novembre i us l’ha acceptada gairebé inalterada dues setmanes després. Què ha passat?

– Julià Mestieri [JM]: Han cedit a la pressió política. Han vist que la campanya era forta, amb moltes entitats donant suport, i no s’han atrevit a tirar endavant un cap d’any sota l’amenaça d’un boicot.

Ells diuen que la decisió l’han presa després d’anunciar que faríeu el Quinto.

– JM: No té cap mena de sentit ni com a argument ni políticament. Inicialment no vam plantejar no fer el Quinto i ja ens van dir que no faríem el cap d’any. A la reunió del Quinto de l’any passat ja ens van dir, abans que passés res, que no volien que muntéssim el cap d’any. S’havien d’agafar a alguna cosa per canviar de discurs. També la reunió del canvi va ser entranya perquè la vam fer amb Cultura i alcaldia.

En la vostra campanya vau implicar moltes entitats per acabar prenent la decisió doble del cap d’any i el Quinto. Ja heu dit que fareu una nova trobada al gener. Què sorgeix d’aquí?

– JM: El que les entitats vulguin que surti. Ara hi ha moltes coordinadores d’àmbit i espais amplis com la Festa de Tardor en què pràcticament no hi ha cap punt en comú. Les 35 entitats ens sentíem identificades en la manca d’espais i el problema del tracte rebut. S’ha demostrat que unint les entitats s’aconsegueixen coses que no es podrien fer d’una altra manera.

– Anna Colomines [AC]: De moment és un espai on compartir totes les problemàtiques que sorgeixen.

Vau decidir en assembles fer un Quinto reivindicatiu contra l’equip de govern. Després de l’acord això ha canviat?

– AC: Utilitzarem l’espai per crear consciència perquè han arribat al límit en una activitat a la qual hi acudeix molta gent.

Són més dies.

– AC: Sí, però hores són les mateixes, ens l’han retallat. El 23, 25 i 26 començarem a les set però el 28 i 30 començarem a dos quarts de nou i acabarem una hora abans, a les dues. El dia 29 farem Quintet a les cinc i ajustem l’hora d’inici del Quinto. Podrien posar molts més dies només dues hores i podrien dir igualment que són més dies.

Què és això del Quintet?

– AC: la principal novetat, és un Quinto Infantil, del qual ja hem fet el taller de pardals i oronetes. Està pensat perquè el públic infantil i familiar tingui el seu espai. És cert que a les set normalment tenim un públic més familiar però en aquest cas adaptem rimes i músiques per a ells.

Iniciativa pròpia o proposta de l’Ajuntament?

– JM: Pròpia, molt pròpia. És una iniciativa de Famílies en Xarxa. Carmela Fortuny [tinenta d’alcalde de Cultura] té molt de morro de dir que és iniciativa de l’Ajuntament. Va sorgir de veure que el Quinto és un espai d’oci per a adults al qual acudeixen també nens. Es tractava d’ajustar per fer un espai d’oci familiar, és a dir, on els pares no s’avorreixin i els pares puguin gaudir de l’activitat.

Quines altres novetats teniu?

– AC: Seguim buscant personatges públics que vulguin cantar. Repeteix Jofre Llombart, per exemple. A la barra només hi haurà cervesa Maltista, que és d’aquí.

– JM: Fa quatre anys que ens esforcem i intentarem arribar a un 50% de partides cantades per homes i un 50% cantades per dones. L’any passat ens vam quedar molt a prop, a un 3%. Hem d’invertir la tendència mundial del Quinto. Tenim poques més novetats perquè hem estat en suspens molt de temps. Potser és remarcable el relleu intern.

Nous organitzadors?

– JM: Gent nova que ha agafat responsabilitats importants i veterans que no es jubilen però deixen lloc. La fase de propostes i idees ens l’hem menjada batallant pel cap d’any. És una pena haver de dedicar temps a una cosa així i potser acaba perdent tothom però ho t’has de fer valdre com a entitat perquè sinó comencen trepitjant-te una mica i t’acaben trepitjant molt.

Vau témer en les negociacions que el govern decidís treure-vos també el Quinto?

– AC: No, saben que si el toquen hi ha una hecatombe perquè hi ha molts santcugatencs que se’l senten seu.

– JM: És una activitat central de Nadal i així ho han hagut de reconèixer. No fer Quinto feia patir més a l’Ajuntament que a nosaltres. Sí ens hem vist afectats per horaris perquè enguany s’ha prioritzat tenir una activitat de tarda a l’Envelat i després, a dos quarts de nou, fer Quinto si volem perquè l’espai és buit. Com a aposta de Quinto només destaquen el 25 i 26.

Us agradarien més hores?

– JM: Clar, és molt diferent fer Quinto per tres hores que fer-lo sis o vuit. El fluir i l’ànim de la gent canvia. A nivell polític hi ha poca voluntat d’afavorir les activitats de Cal Temerari, malgrat que aquesta és la més massiva del Nadal. També vam fer una proposta per al dia 24 a l’Envelat i Fortuny va dir al tècnic que els dies que volguéssim faríem Quinto, sense canviar la seva programació ni plantejar res que no fos Quinto. És a dir, tens l’Envelat buit però no permets fer res perquè no vols que aquesta entitat programi. Teníem la proposta sobre la taula, tècnicament era possible, però ens van dir que no per bloqueig polític.

Quantes entitats i empreses col·laboren als premis?

– AC: No està acabat de tancar [l’entrevista es va fer dimarts 19]. Ho hem hagut de lligar tot durant l’última setmana. Així i tot també hi ha moltes empreses que passen a mesura que avancen els dies i ens porten coses. L’objectiu és poder regalar alguna cosa a cada partida.

– JM: Ja tenim clar que tindrem moltes tasses de Cal Temerari, samarretes històriques del Quinto de la Guitza i CDs de Dissidència Sònica. Així que cada partida tindrà premi encara que sigui petit.

També heu de preparar el cap d’any.

– JM: Sí, serà compartit. Nosaltres ens encarreguem de la barra íntegrament i l’Ajuntament de l’escenari. Durant els propers dies hem d’acabar de definir la resta d’aspectes.

I a l’any que ve concurs públic.

– JM: Ja ho veurem. Perquè em sembla que és restar-li força propositiva a les entitats, és a dir, planteges una activitat i quan es consolida et fan un concurs públic. També ho faran al Carnaval? Sigui com sigui, mirarem si ens podem presentar i, si podem, estudiarem si val la pena fer-ho o no.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article