Transformar els residus en matèries primes, el Ple debatrà sobre l’economia circular

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Consell Comarcal

Fa tot just mig any que el Consell Comarcal, el Consorci per a la Gestió de Residus i alcaldes de tota la comarca es van sumar a l’Acord Vallès Circular, la concreció territorial d’una aposta econòmica que va néixer a la Xina i que durant els darrers anys ha pres força a Europa. D’aquesta manera la ciutat prenia el compromís de començar a treballar en la línia d’un model de producció que tingués dos elements bàsics: reduir al màxim la generació de residus –Sant Cugat està per sobre de la mitjana de l’entorn en generació tot i que té un bon índex de reciclatge– i reaprofitar-los com a matèries primes en la generació de nous productes.

Quasi set mesos després el govern no n’ha anunciat cap acció derivada, només el canvi en el sistema de recollida de voluminosos que s’havia engegat anteriorment amb una bona valoració per part de la tinenta d’alcalde encarregada, Cristina Paraira. És per això que ICV-EUiA critica l’aturada, malgrat reconèixer el treball del govern amb l’encàrrec d’estudis per fer una recollida de les escombraries porta a porta al centre de la ciutat, com avui dia té Valldoreix. Els ecosocialistes pretenen posar fil a l’agulla fent que l’Ajuntament se sumi a l’anomenada declaració de Sevilla.

Aquest document es va donar a conèixer el 15 de març a la capital andalusa com a treball conjunt de diverses ciutats de l’Estat en el marc de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. El text pren com a referència l’aposta de la Comissió Europea i el Parlament Europeu i de la crida de París amb el suport de ciutats com Amsterdam, Brussel·les, Copenhaguen, Lisboa, Londres, Milà i Roma per començar a aplicar l’economia circular al continent i aterra aquests elements a la tasca que es pot fer a nivell municipal.

S’hi proposen 11 eixos d’actuació: promoure el desenvolupament urbà sostenible, inclusiu i resilient, impulsar la crida de París, donar importància a les administracions locals, reduir els impactes ambientals, climàtics i sobre la salut, ressaltar la reducció de contaminació que provocaria la reutilització dels residus, demanar el suport d’institucions estatals i supraestatals per fer polítiques a nivell local, desenvolupar estratègies locals, fomentar la cooperació entre les administracions, involucrar la comunitat científica i sensibilitzar i fomentar la participació ciutadana.

Amb la proposta els ecosocialistes també volen que es doni compliment a les mocions que ells mateixos van presentar als plenaris de gener del 2016 i de maig del 2017. La primera, que van presentar conjuntament amb Convergència, ERC-MES, Ciutadans i PSC rebent també el suport en la votació de la CUP-PC, prenia el compromís de fer un pla integral per fer de la ciutat un municipi sostenible amb participació ciutadana i integrant totes les mesures que ja es fan al respecte. La segona, esdevinguda institucional, pretenia, a banda d’instar a institucions superiors a fer accions diverses per millorar el tractament dels residus, tractar l’afer dels residus en el procés participatiu de l’Agenda 2030.

Ara per ara no hi ha cap diagnosi i, segons el portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, les trobades per treballar l’Agenda 2030 estan aturades. A més, diu, “no s’ha fet res a partir de l’acord comarcal” tot i que anticipa que la inclusió del pacte dels alcaldes del Vallès Occidental al redactat de la seva proposta serà una de les esmenes que marcarà el govern per votar a favor de la moció. Per a l’ecosocialista no només es tracta de fer campanyes sinó de responsabilitzar el ciutadà amb mesures que li permetin reflexionar sobre els residus generats i, alhora, donar exemple des de l’administració pública. Tot i així, hi ha canvis legislatius que no es poden fer des dels municipis.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article