‘Catalunya sí que es pot’ desembarca al barri obrer de Sant Cugat

per Xavier Boix

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La candidatura Catalunya Sí que es Pot, formada per ICV, Podem, EUiA i EQUO, va escollir ahir el barri més ‘obrer’ de Sant Cugat per fer l’acte central de la campanya pel 27S. Això sí, el fet d’escollir un dia de pont o no fer-ne suficient difusió va entelar la convocatòria a la Plaça del Coll, doncs només una trentena de persones van respondre a la crida de la coalició roig, lila i verda, malgrat el “cartell” proposat: la número 2 de la llista, l’escriptora Gemma Lienas i el 8 Joan Giner que, si s’acompleixen les enquestes, seran diputats, acompanyats dels candidats santcugatencs Dionisio Giménez i Josep Maria Balcells.

Va iniciar l’acte el periodista i ex-diputat de Ciutadans pel Canvi, Josep Maria Balcells, que denuncià que ‘Mas s’amaga i nega el debat sobre les polítiques dutes a terme pels seus governs’. En línia amb els següents intervinents Balcells ressaltà el caràcter social de les seves propostes, ‘reivindiquem el pa i la sal i l’escala i l’escola, el metge i la lluita contra la corrupció i tot això que ens volen amagar perquè és el que toca el dia a dia i la vida i la qualitat de vida dels ciutadans’, per acabar fent una crida, ‘si lluitem podem perdre, si no lluitem ja hem perdut’.

Tot seguit va prendre la paraula en Joan Giner, de Cornellà, que va fer referència a la història de la lluita popular, “hi ha molts anys de la història que no han escrit cap pàgina i pocs anys que han escrit grans llibres, com els darrers, que han accelerat la història’. En aquest sentit va alertar sobre el fet que el joves han de pensar sobre els ‘pares i avis que van construir els barris i ciutats venint de fora i es van fer el país seu, no vulguem separar les classes populars catalanes’.  També va tenir un record pel 15M que, segons ell, no va saber “fer cap proposta política, però va entendre que s’havien de trencar esquemes de la vella esquerra que ha comès molts errors, i Catalunya sí que es Pot és un intent d’ajuntar l’esquerra catalana que es vol lliurar d’aquests errors per arribar a les classes populars’. En aquest sentit va alertar sobre el fet que quan l’esquerra guanya i governa necessita de l’acompanyament social i ‘no és el mateix guanyar que governar, un cop es governa cal comptar amb la gent, no som suficients aquí’.

Intervenció del número 8 Joan Giner. Foto: Xavier Boix

Tot seguit va ser el torn de la Gemma Lienas, que va enarborà un discurs amb marcat to violeta. Començà la seva intervenció demanant a la gent que imaginessin un préssec, “en el pinyol hi un home, heterosexual, casat, d’edat mitja, ric, sense cap discapacitat. En la part externa, la menjable, no hi ha poder ni es prenen decisions. Aquí hi són les dones, les persones immigrades, les persones amb diversitat funcional, LGBTI, nosaltres volem anar al cor dels problemes d’aquestes persones, donant-los sobirania perquè sempre han quedat fora del poder. En el pinyol només hi ha l’1% de la població mundial, el mateix esquema que a Catalunya’. Tot seguit va lligar aquesta injusta situació a l’existència de dos sistemes ‘aquest repartiment tant injust és perquè hi ha dos sistemes que van néixer alhora, el patriarcal i el capitalista. El primer basat en la suposada superioritat masculina que fa que les dones estiguin sota els homes i que la divisió del treball sigui productiva en cas dels homes i rebi retribució i el de les dones sigui reproductiu sense retribució i reconeixement. El sistema capitalista ha funcionat durant molt temps amb contenció però quan va caure el mur de Berlín va acabar el pacte social. Qui ha lluitat contra aquests dos sistemes? El feminisme. Les persones feministes han intentat que tothom tingui les mateixes oportunitats. Si una persona és d’esquerres ha de ser feminista per força!’.  En aquest moment va sortir la Lienas més agressiva quan afirmà que ‘Junts pel Sí no defensarà els drets de les dones perquè no ho ha fet mai, nosaltres sí perquè som feministes’.

Dionisio Giménez durant la seva intervenció. Foto: Xavier Boix

Per acabar l’acte va intervenir el candidat santcugatenc situat en la posició més destacada, Dionisio Giménez, que va destacar que ‘aquesta campanya va començar fa molts anys, venim d’Espartaco, que es revoltà contra l’esclavitud, de l’assemblea per Catalunya que es celebrà aquí a l’entrada de l’Arrabassada, per això anem junts també, perquè vam començà el camí fa molts anys’. També va fer esment al barri on feien l’acte i al fet que ‘es posi d’exemple Sant Cugat com a ciutat rica quan Sant Francesc, La Floresta o Les Planes no ho són en general o el 10% de la ciutat segons Cáritas està sota el llindar de la pobresa, una forma de desmitificar que la ciutat és un paradís que ens volen fer creure’. Per acabar va denunciar el fet que l’alcaldessa ‘Conesa no fos més imparcial com Colau davant les eleccions del 27S tenint en compte que representa una ciutat amb posicionaments diferents’.

La posició de Catalunya sí que es Pot davant el procés nacional

Hem pogut entrevistar als dos candidats convidats a aquest acte per la candidatura a Sant Cugat i donat que en l’acte públic s’han referit a temes de caràcter més social transcrivim la seva resposta a les preguntes que els hi hem fet sobre l’encaix de Catalunya amb l’estat. Joan Giner, de Podem, declarà que “aquesta lluita és una onada de canvi, de conquesta de sobirania de les classes populars a diferents nivells. Cal guanyar a Catalunya però també a nivell espanyol i europeu. Som radicalment demòcrates i defensem el dret a decidir i creiem que ha d’haver un procés constituent català en que la majoria social d’aquest país ha de decidir el seu futur. Tant important és tombar a Rajoy com fer-ho amb Mas, perquè la majoria de la gent que va sortir ahir al carrer era gent treballadora que vol més autogovern però la sobirania l’hem d’entendre també com una demanda de més drets socials”.

Gemma Lienas, sobre la intervenció de Pablo Iglesias d’aquesta setmana a Rubí que va aixecar tanta polseguera en determinats mitjans i a les xarxes, declarà que “el líder de Podem no pretenia fer cap línia vermella sinó apel·lar al vot de les classes treballadores”, per dir tot seguit que per la seva candidatura el que més importa és “posar de relleu que el més important és la Catalunya social, doncs les classes populars són les més afectades per la crisi i que la decisió de l’encaix de Catalunya a Espanya s’ha de decidir amb un referèndum, estem segurs que aconseguirem fer un referèndum, no passarà res perquè els nous independentistes esperin una mica. Els mateixos del PP que esperem fer fora del govern de Madrid, veuran que s’ha de fer un referèndum”.  Segons la candidata ‘la Via Lliure s’ha convertit en un acte electoralista i em sap greu que s’hagi convocat les eleccions caient en aquesta data, nosaltres hi hem estat sempre i en aquesta hem quedat fora’. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article