Junts pel Sí celebra el primer gran acte de campanya amb Junqueras, Passola i Vergés

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto de família només acabar l'acte. Foto: Jordi Pascual.

 

Junts pel Sí ja ha celebrat el seu primer gran acte públic en el marc de la campanya de les eleccions del 27 de setembre a Sant Cugat. Ho van fer el 13 de setembre al migdia amb un sol candent a Plaça Barcelona. Tot i que la confirmació de l'acte no la van tenir fins dos dies abans, la presència d'Oriol Junqueras, d'Isona Passola i d'Èric Vergés va provocar una primera demostració de força a la ciutat. S'hi van reunir centenars de persones i mitjans de comunicació estatals, nacionals i locals.

 

L'acte se centrava en les diferents edats dels candidats i simpatitzants com a mostra de la transversalitat social de la candidatura. Explica Junqueras, la gran atracció de l'acte, que els més grans han tingut la possibilitat de transformar el país des de la postguerra amb un esforç ingent, ara han de fer un nou esforç que ha de premiar la resistència dels avantpassats i garantir un futur millor pels joves. Per futur millor entén més seguretat laboral, més oportunitats... “Els més joves tindreu la bona o mala sort de fer una única proesa: aconseguir la independència. Gaudiu ara que pot ser després us avorriu molt” deia entre crits a favor de la independència.

 

El seu discurs, el més extens de tots els participants, començava reivindicant la familiaritat de l'acte i utilitzant la paraula família en llatí (gen) per treure'n derivats com genial o original. Tota una estratègia discursiva per arribar a la clau de volta del primer gran acte de Junts pel Sí a Sant Cugat: la importància de les diferents generacions en el camí cap a la independència.

 

Junqueras durant la seva intervenció. Foto: Jordi Pascual

 

De fet, simpatitzants de la candidatura de diferents generacions van ser els protagonistes d'un dels moments més simbòlics de l'acte. Mentre Èric Vergés, cantant d'Els Catarres, tocava la guitarra, cadascun dels candidats va llegir una frase en favor de la independència mentre la situaven escrita simbòlicament a una urna acompanyada d'estelades i flors.

 

Urnes i estelades com a simbologia. Foto: Jordi Pascual

 

Abans que Junqueras, però, va parlar la productora de cinema Isona Passola amb un discurs nítidament sobiranista i amb un marcat caràcter social, una característica que han agafat les formacions independentistes els darrers anys. “Per primera vegada en molts anys la societat del benestar perilla”, explica, i ho exemplifica amb la marxa de joves a l'estranger i la situació límit de les pensions. Tot plegat ho atribueix a un “Estat depredador” del qual cal desempallegar-se com a via per evitar molts d'aquests problemes.

 

Malgrat les darreres crítiques de part de l'independentisme i, especialment, de la CUP per una imatge de la Via Lliure de la Meridiana amb un logotip de la candidatura enganxat a sobre penjada a Twitter, Passola va fer referència a la mobilització com a gran anhel de llibertat de Catalunya. “Amb un sol moment d'independència es pot negociar de tu a tu, entre iguals” sentenciava.

 

També va tenir paraules per al que considera immobilisme dels governs estatals dels darrers anys, tant del PP com del PSOE. Podem no es va lliurar de crítiques. Tot i que encara no ha governat creu que els catalans no poden refiar-se perquè, des del seu punt de vista, tots els que han dit que canviaran l'Estat en benefici dels catalans han incomplit la seva promesa.

 

Passola durant la seva intervenció. Foto: Jordi Pascual

 

De política santcugatenca

 

Més enllà de la campanya, molts polítics santcugatencs dels partits que integren Junts pel Sí van acudir a l'acte. Tots ells van tenir l'oportunitat de saludar Junqueras i intercanviar unes paraules amb el candidat. La pròpia Mercè Conesa es va treure de sobre durant uns minuts la seva condició d'alcaldessa per fer campanya activa a favor de Junts pel Sí. No únicament saludant a Junqueras i parlant amb ell davant de la premsa sinó sent la primera persona en parlar a l'escenari. “A l'acte d'avui és important l'edat. Doncs diré que avui faig 47 anys. Espero que siguin els darrers a un Estat que no ens vol” deia a la seva curta intervenció.

 

Junqueras i Conesa parlen just abans de començar l'acte. Foto: Jordi Pascual

 

A l'igual que Conesa hi havia altres membres de l'actual govern municipal com l'Eloi Rovira, Susanna Pellicer o el Carles Brugarolas (Demòcrates). Segurament altres membres del govern i membres i simpatitzants dels partits que el conformen, com el Francesc Carol o l'Àngels Ponsa que hi va acudir, que s'han pogut escapar a la vista de l'autor d'aquest article, llevat d'Unió que va per lliure a aquests comicis.

 

Junqueras va tenir una conversa lleugerament més extensa amb els companys de partit i de MES, amb qui ERC comparteix grup municipal a Sant Cugat. Hi van acudir els tres regidors d'ERC-MES al Ple, Mireia Ingla, Ferran Villaseñor i Èric Gómez, i altres membres de tots dos partits. Junqueras va poder parlar directament, per exemple, amb el Lluc Cahís de JERC o el Jaume Espina, de MES.

 

Junqueras parla (d'esquerra a dreta) amb Ingla (ERC), Villaseñor (MES), Gómez (ERC) i Espina (MES). Foto: Jordi Pascual

 

L'acte va durar menys d'una hora i va ser una primera demostració de Junts pel Sí a Sant Cugat, candidatura que ja té previst l'acte central pel 24 de setembre i el de tancament de campanya pel dia següent. En aquesta primera trobada s'hi van poder veure samarretes de la Via Lliure, d'Ara és l'hora i de la pròpia candidatura entre crits d'independència i estelades, totes blaves llevat d'una i una de les introduïdes a l'urna pels candidats.

 

Aquest primer esdeveniment de Junts pel Sí a Sant Cugat va acabar amb una foto de família amb els candidats posant el vot de la seva vida, tal com resa l'eslògan, a una urna decorativa de l'escenari. En acabar l'acte no hi va haver declaracions als mitjans. Junqueras, Passola i Vergés van poder fer-se fotografies amb els assistents. Destacava, per sobre de la resta, Junqueras que, a mode de superestrella, no va parar de fer-se selfies amb els assistents només acabar l'acte.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article