El govern retalla en un 80% el pressupost d’ajuts i conscienciació sobre els refugiats al 2017

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

PDECAT-Demòcrates ha respost a part de les preguntes sobre l’acollida de refugiats que el portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, va fer al Ple de novembre a través d’unes esmenes a la moció que els ecosocialistes presentaran a la sessió plenària ordinària del gener, que es farà el dilluns 22. El grup municipal del govern condiciona el seu vot favorable a l’acceptació d’aquests apunts en què, entre d’altres, faciliten la despesa que el consistori va destinar als anys 2016 i 2017 per fer front voltant de la crisi dels refugiats. Les xifres, però, demostren que l’Ajuntament va retallar en un 80% les despeses relacionades amb l’ajut i la conscienciació ciutadana sobre l’arribada de refugiats al 2017. Mentre al 2016 es van destinar 135.814 euros del pressupost municipal, al 2017 tot just en van ser 26.885.

La retallada és especialment dràstica en aquelles partides destinades a l’ajut directe sobre el terreny que ha passat de 123.218 euros al 2016 als 20.000 del 2017, 14.000 dels quals han d’anar destinats a dos projectes d’emergència que encara no han estat decidits malgrat haver canviat d’any pressupostari. Dels diners d’ara fa dos anys, 13.000 van anar destinats a l’entitat protestant estatunidenca Samaritan’s Purse per la seva atenció sobre el terreny a Grècia i Croàcia i 2.218 es van destinar a Proactiva Open Arms per ajudar-los en el rescat de persones al mar.

Els 108.000 euros restants es desprenen d’una moció impulsada per l’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats que va ser retirada del Ple d’abril del 2016 –quan Sant Cugat ja s’havia declarat ciutat refugi– per estudiar com es podia fer l’operació que pretenia destinar els diners que la ciutat no podia gastar en acollida perquè no havia arribat cap persona en ajuts sobre el terreny. Davant la inacció del govern, dos mesos després CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA van tornar a presentar la moció, tot i que amb reticències del govern que en plantejava una d’alternativa.

La pressió política va acabar amb l’aprovació (amb l’única abstenció del PP) del text original, que preveia repartir els 108.00 euros a Proactiva Open Arms, Acció Solidària i Logística i Metges Sense Fronteres. Des de llavors, es va trigar cinc mesos més a fer efectiu el donatiu, amb pressions de les entitats pel mig, canviant Metges sense Fronteres per ACNUR. Proactiva va destinar els seus 38.000 euros a programes de sensibilització enfocats a escoles mentre els restants es van dividir a parts iguals amb les altres entitats, que van apostar per l’atenció sanitària a Grècia i per portar aliments als refugiats que hi havia al nord d’Iraq.

Al 2017, sense moció ni tanta pressió política, l’únic ajut per actuar sobre el terreny ha anat a parar a Welcommon center d’Atenes, un centre d’acollida amb 66 habitacions i on caben 190 persones que participen a activitats formatives, de captació, apoderament i emprenedoria. Els 14.000 restants encara no tenen destí determinat. De la resta de despeses del 2017, les esmenes de PDECAT-Demòcrates expliquen que s’han destinat 630 euros a la difusió de la manifestació de Casa nostra, casa vostra, 1.749 a tallers a escoles i instituts, 2.450 al dia de les persones refugiades i 2.056 a l’exposició Protegir la Humanitat. Acabar amb la indiferència de la Creu Roja.

La suma de totes les activitats de conscienciació a nivell local del 2017 (6.885 euros) és gairebé la meitat de la de l’any anterior (12.596), quan ja es van fer tallers de conscienciació a les escoles i instituts, que, de fet, és un programa habitual de la mà de la Universitat Internacional de la Pau. El dia de les persones refugiades va tenir força més pressupost al 2016, un total de 6.600 euros –més 1.500 per als actes de La Floresta–, mentre es van donar 1.076 euros per a l’exposició Refugiats per què? i 1.500 a la d’Els desigs migrants.

Les esmenes del grup del govern també plantegen unes primeres propostes de cara a l’any vinent tot i que sense marcar-ne un pressupost. Es contempla una subvenció a la Creu Roja, seguir amb els tallers als centres educatius i adequar el pis de l’escola concertada Santa Isabel per poder acollir persones que han demanat l’asil. Gutiérrez explica que han decidit acceptar totes les esmenes ja que no alteren el sentit dels acords tot i que es mostra crític tant amb la retallada com amb les previsions del 2018, especialment la del pis del Santa Isabel ja que, diu, fa anys que s’intenta aconseguir però mai s’ha aconseguit tancar l’acord, fet que li fa dubtar que es pugui aconseguir durant el present curs polític.

La moció esdevé institucional

Amb l’acceptació per part d’ICV-EUiA de els esmenes de PDECAT-Demòcrates i el suport de la resta de l’oposició, la moció ni tan sols es votarà a la sessió plenària del gener ja que parteix de l’aprovació per unanimitat assegurada. Amb l’aprovació del text, l’Ajuntament haurà de convocar una reunió extraordinària de la Comissió operativa per la crisi de les persones refugiades per fer seguiment del treball del consistori pel que fa a l’acollida i la inserció laboral de les persones refugiades, dues de les qüestions que el govern no va respondre a Gutiérrez al novembre. La comissió ha avançat amb reunions de grups de treball però no ha fet cap trobada conjunta des de fa prop d’un any, tal com va denunciar el col·lectiu Qgat sud a finals de desembre.

La proposta també contempla contactar amb les entitats que treballen per l’acollida a Catalunya per informar-los del circuit municipal d’acollida –tot i les crítiques de Qgat sud pel desconeixement per part d’alguns de treballadors de serveis socials– i fer convenis amb entitats que fan de pont entre les persones demandants d’asil i les famílies disposades a acollir. Aquest darrer punt va en la línia d’una altra de les preguntes irresoltes de Gutiérrez: per què el govern havia rebutjat fer un conveni amb l’entitat Refugees Welcome. Segons Susanna Pellicer, regidora de Cooperació, no s’ha acceptat el conveni perquè bàsicament recollia el sou d’un treballador que s’encarregués de fer la feina. Qgat sud diu que això no és així i ha demanat un informe més complet i que es reestudiï el conveni.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article