Alumnes de l’Arnau Cadell dissenyen un sistema de depuració i reaprofitament d’aigües per a comunitats de veïns

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un sistema de filtratge perquè les aigües sobrants dels habitatges tinguin un segon ús a les comunitats de veïns. Aquesta ha estat la proposta ideada per l’equip Ubuntu de l’extraescolar de robòtica de l’institut Arnau Cadell per a la First Lego League, una competició internacional en base a tres eixos: la robòtica, el projecte científic i els valors. En l’edició d’enguany els projectes havien de girar al voltant de l’aigua i els set nois del centre valldoreixenc han apostat per la reutilització de l’aigua en base a un sistema de depuració natural, tal com han explicat en la presentació pública del projecte que han fet dijous a la tarda a la sala de plens de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD).

La proposta pren com a referència una comunitat de veïns d’uns 60 habitatges i prop de 150 persones. En base al consum mitjà, calculen que les aigües sense productes tòxics generades són suficients per garantir un sistema de filtratge natural que eviti l’escassetat o l’estancament. Han dissenyat un primer filtre per eliminar els elements més grossos seguit d’un sistema de basses organitzades a mode de graons perquè l’aigua flueixi seguint la gravetat i seguint amb el filtratge, en aquesta fase marcat per grava de diàmetre descendent i plantes autòctones.

Al final del procés, abans que unes bombes tornin l’aigua a un dipòsit per ser reaprofitada en qualsevol activitat que no suposi posar el líquid en contacte amb la pell –així ho estipula la llei que els propis alumnes han repassat per estudiar la viabilitat del projecte–, hi ha una gran bassa dividida en vuit espais en què l’aigua roman quatre dies, temps suficient per evitar reutilitzar-la només acabar les primeres fases de filtració sense que s’estanqui. Així i tot, per evitar l’aparició de mosquits i insectes, proposen que la bassa tingui peixos, segurament carpes, que n’evitin la proliferació.

El sistema de basses crea un jardí comunitari amb un cost de manteniment baix

El sistema de basses no només permet netejar l’aigua sinó crear un jardí comunitari amb un cost de manteniment baix. A més, també calculen que més enllà de la inversió inicial, la instal·lació d’aquest sistema a qualsevol comunitat de veïns permetria un gran estalvi d’aigua i, en conseqüència, a les factures de la companyia distribuïdora. De les preguntes del públic a la presentació estudiaran fer un càlcul més acurat de l’estalvi econòmic així com redissenyar alguns dels elements del sistema, com l’espècie de peix a posar en la bassa principal.

Per acabar fent aquesta proposta, l’equip Ubuntu porta mesos de treball i estudi de propostes ja existents de la mà d’experts i també de tècnics de l’EMD, que els ha permès conèixer les limitacions legals i tècniques de la proposta. A banda d’aquest projecte, tots set alumnes també hauran de superar diverses proves –també relacionades amb l’aigua– programant un robot fet amb peces de Lego, uns reptes que s’han de superar en dos minuts i mig com a màxim. També hauran de destacar els valors, entre ells l’aprenentatge de treball en equip i de valoració de les idees de tothom que han comprovat durant el procès.

Amb aquestes tres proves, s’enfrontaran a altres centres educatius –també hi participen altres santcugatencs com el Viaró, la Farga i l’Àgora–. Podran obtenir reconeixements diversos en funció de les proves en què destaquen i, en cas de ser dels millors classificats, arribar a la final espanyola, seguida de la internacional. A Espanya hi ha prop de 1.900 equips, un 40% dels quals són de Catalunya, mentre al món hi ha uns 29.000, el que suposen més de 300.000 joves.

L’equip de l’Arnau Cadell està format per Lluís Fontanet (2on ESO), Xavier Ramons (1er ESO), Oriol Pros (1er ESO), Èric Trullenque (2on ESO), Marc Expósito (2er ESO), Amadeu Torrens (3er ESO) i Víctor Ferrer (4t ESO) –els tres darrers ja van participar l’any passat i van gunyar el Premi a l’Emprenedoria–. La professora de l’extraescolar de robòtica, organitzada per l’AMPA del centre, Anna Domingo és l’entrenadora de l’equip.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article