Darrere del mur també hi havia persones

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Un mur fet amb una reixa i una tela ha separat durant unes hores la plaça Magí Bartralot del carrer Gorina. Un munt de figures de persones carregades de missatges per la pau esperaven a l’aguait mentre una escala cridava a pujar-se i veure què hi havia a l’altra banda. I darrere del mur també hi havia persones. Una representació tan senzilla feta per alumnes de les escoles l’Olivera, Joan Maragall i Pi d’en Xandri sembla que no acaba de quallar a la nostra societat. Continuem carregats de murs que ens separen, fronteres físiques i mentals que ens carreguen de prejudicis, d’odi i de segregació per motius absurds.

La Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU) ha treballat al voltant dels murs i el que representen aquest any amb els alumnes de primària dels tres centres públics. La diada de la no violència, que agrupa la commemoració de la mort de Mohandas Gandhi i la diada escolar per la no violència, ha servit per mostrar el seu treball; el mur i les persones que han cridat l’atenció dels curiosos que han passat per aquella plaça i també dibuixos, tots ells treballs que han pogut fer després de reflexionar sobre els murs amb dues sessions més teòriques i dues plàstiques en què han compartit espai amb artistes. El resultat final és aquesta mostra, que té com a títol Tu ets un altre jo.

La seva feina va començar amb l’aproximació al mur més conegut de la història, el de Berlín, però la seva caiguda l’any 1989 no va servir perquè no se n’aixequessin mai més. Així s’ha encarregat de recordar-ho el president de la UNIPAU, Arcadi Oliveres, en l’acte central de la diada, celebrat diumenge al migdia als Quatre Cantons. Segons Oliveres, el treball dels alumnes de primària és molt oportú perquè avui hi ha més murs que entre els anys 60 i 80, alguns fins i tot en construcció, com el que es fa entre Mèxic i Estats Units. Però no tots els murs són físics, ha recordat, també hi ha “els papers” que donen o deneguen la condició de ciutadania a les persones.

La diada de la no violència d’enguany, a banda de la presentació del treball dels infants, ha servit per commemorar el 70è aniversari de l’assassinat de Gandhi, el pacifista més reconegut de la història. Oliveres l’ha recordat amb dues de les seves frases: “El que s’obté amb violència només es pot mantenir amb violència” i “viu més senzillament perquè els altres puguin senzillament viure”. L’escriptora, política i filòsofa Maria Dolors Renau també ha recordat la figura de Gandhi amb un poema. L’acte ha clos amb la representació de la mort del pacifista i dues reflexions: la primera, a l’Índia se’l criminalitza per anar contra la identitat del país mentre s’idolatra figures xenòfobes i, la segona, en forma de pregunta, “ha perdut la no violència?”

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article