Primera petició de dimissió i estratègia conjunta de les esquerres pel finançament il·legal de Convergència

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La reacció més directa després que El País publiqués diumenge una investigació en què apunta a altres quatre obres a Sant Cugat en què Convergència s’hauria pogut finançar irregularment ha arribat de la mà de Ciutadans. Els taronges, valent-se del pes de Munia Fernández-Jordán com a regidora i diputada al Parlament, han demanat la dimissió de l’alcaldessa, Mercè Conesa, a qui consideren responsable “per acció o per omissió”. Valoren que la seva alcaldia permet la vinculació de la corrupció amb el nom de Sant Cugat, amb el cas Palau com a únic provat però també altres indicis que han superat les fronteres municipals per aparèixer a mitjans nacionals.

Han fet aquesta proposta en una roda de premsa abans de donar a conèixer les seves intencions a la resta de grups polítics i a la pròpia alcaldia, tot i que en la darrera sessió plenària marcada per la sentència del Palau ja van proposar-ho. Consideren que la marca de la ciutat ha quedat “per terra” però reconeixen que es una petició política i no administrativa, és a dir, a diferència d’una moció de censura no obre un procediment per acabar revocant l’alcaldessa de la mà de la resta de l’oposició. A banda del finançament irregular provat en el cas del PAV3, també han destacat el registre de la Guàrdia Civil a finals d’estiu del 2015 que va servir perquè Sant Cugat també entrés al sumari del cas Petrum.

El govern habitualment respon que ni la sentència del cas Palau ni la resta d’indicis no provats encara no apunten a cap responsable municipal, ni tècnic ni polític, i, per tant, no es poden demanar responsabilitats. Han insistit en diverses ocasions que ja han donat les explicacions corresponents i que s’han oferit a ser fiscalitzats, com en el cas de l’auditoria dels contractes amb Ferrovial que encara no ha estat adjudicada. Per als taronja, però, “la responsabilitat es deriva sola” i, diu Fernández-Jordán, que els partits haurien de retornar els diners robats.

En no ser una moció de censura la majoria de l’oposició no ha donat una resposta immediata. La cap de l’oposició i regidora de la CUP-PC, Núria Gibert, avança que encara han de consensuar una resposta però que és difícil pronunciar-se quan no s’ha plantejat un candidat alternatiu. ERC-MES, de moment, també ha rebutjat fer declaracions ja que no se senten interpel·lats en ser una petició exclusiva d’una altra força política. Tampoc s’hi ha pronunciat ICV-EUiA. Tots tres partits aposten per seguir amb l’estratègia conjunta davant la corrupció.

El portaveu del PSC, Pere Soler, diu que davant de fets com aquests s’ha d’evitar fer cops de timó i analitzar bé la informació publicada i provada. “No entrarem en aquest joc de prendre decisions en calent”, apunta. Tot i així, després de la publicació de l’article a El País, diu que demanaran explicacions si hi ha nous indicis: “Creiem que aquestes obres sobre les que no hi havia cap qüestió des de Sant Cugat ens agafen a tots un xic a contrapeu i anem a remolc del que diu el jutjat del Vendrell, el que no treu que puguem de nou incloure-ho en el marc de la licitació de l’auditoria sobre la contractació”.

El PP encara prepara una resposta conjunta a tots els darrers esdeveniments mentre el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, lamenta no tenir més informació per fer un raonament més ampli. Abans de prendre una decisió sobre com actuar davant la petició de dimissió per part de Ciutadans diu que esperarà a veure si la fiscalia veu indicis de delicte en les denúncies publicades pel diari El País o si, en canvi, han estat una filtració vinguda del mateix jutjat. Esperarà a escoltar els arguments de l’alcaldessa, que, diu, difícilment faci cas a la petició dels taronja.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article