Més debat sobre el 3%, resposta de partit a les crítiques al govern

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Arran Sant Cugat

La investigació d’El País sobre el presumpte finançament irregular de Convergència segueix portant cua amb una resposta de l’equip del govern emesa com a grup municipal (PDECAT-Demòcrates). Després d’una primera reacció no oficial el mateix dia en què es va publicar l’article, l’equip de Conesa segueix rebutjant la possibilitat de fer una valoració institucional passant l’encàrrec als dos partits que formen grup al Ple, encapçalat per Cristina Paraira. Amb el comunicat, emès dimecres al migdia, responen especialment al grup municipal de Ciutadans, que valent-se de la força que li atorga haver quedat en la segona posició a les eleccions del 21D, demana la dimissió de l’alcaldessa, tot i que sense plantejar una moció de censura.

Així, els exconvergents “conviden” als taronja a “presentar denúncies al jutjat” si consideren que PDECAT-Demòcrates és responsable “d’alguna cosa”. Allarguen així un dels arguments que han utilitzat a nivell nacional per desvincular-se en primera instància de la sentència del cas Palau i posteriorment de la resta d’indicis de més finançament irregular a Convergència: que el nou partit no té res a veure amb l’anterior malgrat que l’actual equip de govern es va presentar als comicis municipals del 2015 sota les sigles de CiU. Consideren que Ciutadans difama i emet falses acusacions i asseguren que l’Ajuntament i el govern ha actuat de manera transparent.

“Manifestem el compromís de l’Ajuntament per la transparència i el bon govern i de defensa del bon fer i el bon nom d’aquest Ajuntament. Des de l'equip de govern, no compartim en cap cas males pràctiques polítiques que s'hagin pogut dur a terme, que hagin pogut estar o no vinculades amb la nostra formació política. Des del moment que va ser requerit, l’Ajuntament va col·laborar extensament amb tota la causa. Ningú de l’Ajuntament de Sant Cugat ha resultat cridat, investigat ni condemnat en aquesta sentència no ferma. Seguirem treballant d’acord amb el bon govern, la transparència i la bona pràctica, com no podia ser d'una altra manera”. Recuperant les frases que va dir l’alcaldessa, Mercè Conesa, al darrer Ple diuen que ja s’han donat totes les explicacions, fent èmfasi en la comissió informativa extraordinària que ja es va fer al 2010, el Ple extraordinari d’aquest mandat i l’auditoria als contractes amb Ferrovial encara no adjudicada.

"El cas s'utilitza per atacar la nostra ciutat, el nostre consistori i el nostre partit"

En el comunicat PDECAT-Demòcrates no fa cap referència als nous indicis de corrupció apuntats pel diari El País sinó que se centra en la sentència del cas Palau: “El nostre grup vol denunciar també que, d’un cas com és el cas Palau i tot el que se n’ha derivat, s’utilitzi ara, des de diferents vies, per atacar la nostra ciutat, el nostre consistori i el nostre partit”. Les crítiques de l’oposició les emmarquen en “una campanya pública de desprestigi cap a la nostra tasca al capdavant del govern”, que, a més, qualifiquen de “guerra bruta, desgast polític, falta de veritat i difamació”. “El nostre grup sempre defensarà l’honorabilitat, la transparència i el bon fer que ens ha caracteritzat, i no permetrem que el joc polític d’alguns continuï perjudicant i posant en entredit la nostra tasca al capdavant del govern municipal”, clou.

L’escrit també dedica unes frases a Arran Sant Cugat, organització juvenil de l’esquerra independentista que ja va rebre les crítiques del PDECAT després que aparegués una pintada contra el finançament il·legal de Convergència provat a la sentència del cas Palau a la persiana de la seva seu. Després de penjar una pancarta i fer una pintada al PAV3, els exconvergents consideren que Arran fa vandalisme i els “conviden”, com a Ciutadans, “a presentar denúncies als jutjats pel que ells consideren un robatori del PDECAT, en comptes de seguir malmetent el patrimoni públic amb pintades”.

La resta de grups amb representació ja s’han pronunciat com a mínim via xarxes socials. Tots demanen més explicacions davant els nous indicis de corrupció a Sant Cugat. Si bé, el PSC també va demanar no fer “cops de timó” i, accepten, anar a remolc del que diu el jutjat d’El Vendrell. El regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha demanat mesures com una comissió informativa extraordinària i consultes a fundacions i Registre Mercantil que permetin tenir més dades davant la informació feta pública diumenge passat.

Mentre el PP ha criticat els nous indicis via xarxes socials i resta a l’espera d’emetre un nou comunicat, només queda CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA per pronunciar-se. Tots tres partits han pres des de fa mesos una estratègia conjunta davant la corrupció i encara no han fet cap pronunciament oficial més enllà d’anunciar que la declaració després de l’article d’El País també serà conjunta. La valoració arribarà dijous al migdia en una roda de premsa conjunta de totes tres formacions.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article