L’empresa amb més puntuació per auditar l’obra del PAV3 va fer donatius a Convergència

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Segons expliquen fonts properes a la licitació de l’auditoria que ha de revisar els contractes de l’Ajuntament amb Ferrovial, una Unió Temporal d’Empreses (UTE) en què hi participa Tec4 és la que, de moment, obté la major puntuació en el concurs públic; una informació que elCugatenc ha pogut contrastar. La decisió sobre què fer després d'arribar a aquest punt depèn de la mesa de contractació, on hi participen tots els grups municipals, però per decidir aturar el concurs ha d’haver una justificació reglada, el que suposa fer requeriments a les empreses, evitant així que es pugui recórrer posteriorment.

Tec 4 és una empresa mitjana d’enginyers consultors amb seu a Barcelona fundada l’any 1988. Segons va documentar la Guàrdia Civil relacionant l’agenda de l’extresorer de Convergència, Andreu Viloca, la data dels anuncis de licitació, l’adjudicació d’obres i els donatius, aquesta empresa no només va efectuar donatius a les fundacions vinculades al partit sinó que existeix una relació respecte a contractes públics. Aquest assumpte ha quedat inclòs en la investigació que porta a terme el jutjat del Vendrell, en el marc de l’anomenat cas Petrum.

Segons publicava El Mundo, al 2012, nou dies després d’una adjudicació a l’empresa i abans de la formalització d’un contracte pel valor de 608.502 euros, a l’agenda de Viloca apareixien dues cites amb l’empresari Antonio García Bragado. Un dia després de la darrera trobada l’extresorer rebia un correu electrònic del departament financer del partit que anunciava: “Ha arribat un donatiu de CatDem [funcació vinculada a Convergència] de Tec-4 de 50.000 euros”. Si bé, aquest donatiu correspondria a més d’un 8% del valor del contracte, molt per sobre dels percentatges que han sorgit en les investigacions del cas Palau (4%) i cas Petrum (3%), en què s’inclou aquesta causa.

Un mes més tard de l’article d’El Mundo, La Razón publicava en exclusiva documents trobats per la Guàrdia Civil a Tec 4 i a la casa de García Bragado en què l’empresari justificava els donatius. Entre ells destaca un correu en què fa la següent argumentació: “En els darrers mesos hem iniciat un debat i un procés de reflexió sobre el paper de les empreses en la contribució al desenvolupament d’un catalanisme modern, cosmopolita, dialogant i integrador que permeti consolidar un catalanisme democràtic avançar en la transició cap a una nova etapa on les empreses com la nostra tinguin millors oportunitats de desenvolupament”.

No es pot limitar la participació d'empreses que han fet donatius legals als concursos públics

Sense quedar demostrat que el donatiu és una comissió, i havent-se produït quan aquest sistema de finançament dels partits era totalment legal, no hi ha cap justificació per fer fora la UTE del concurs públic, d’aquí la necessitat de fer requeriments en cas que es decideixi no adjudicar l’auditoria. De partida, quan es dissenya una licitació, no es pot limitar la participació de cap empresa perquè en el seu moment fes una donació legal a una fundació vinculada a un partit polític.

L’auditoria dels contractes amb Ferrovial neix arran del Ple extraordinari forçat per CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA al març de l’any passat amb la voluntat d’aprovar aquest mecanisme que fiscalitzés els contractes municipals amb l’empresa entre el 1997 i el 2007 després que els imputats al cas Palau apuntessin una vegada més al PAV3 com una de les obres amb què el partit es va finançar irregularment. L’auditoria inclourà, per tant, la urbanització de la plaça dels Quatre Cantons, del carrer Valldoreix i la plaça Lluís Millet, amb els dos aparcaments soterrats de la zona, la plaça de la Vila i de la rambla del Celler així com el pavelló.

L’estudi preveu tres potes: l’anàlisi de l’expedient de contractació per veure si es van complir les disposicions legals i reglamentàries corresponents, del procés licitatori amb la corresponent publicitat i convocatòria de les obres i l’anomenada auditoria tècnica que ha de fer “les comprovacions que corresponguin sobre aquells aspectes que, si fos el cas, haguessin generat inquietud, desquadraments o necessitat d’ampliació d’informació en els dos punts anteriors, amb verificació tècnica i economicofinancera”.

A principis de setembre es va fer públic l’anunci al Perfil Contractant de l’Ajuntament amb un valor de 69.817 euros (amb IVA) i preveient que, un cop formalitzat el contracte, l’auditoria hauria d’estar enllestida en tres mesos. Des de llavors, encara no s’havia donat cap informació al respecte. Només els grups proposants de l’auditoria van acceptar el retard, tot dient que estava justificat. Al mig del procés es va dictar la sentència del cas Palau, que confirma que Convergència es va finançar irregularment amb comissions del 4% (2,5% per al partit i 1,5% per a Fèlix Millet i Jordi Montull) amb l’obra del PAV3. Amb els nous indicis de presumpte finançament irregular del partit publicats la setmana passada, CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA han tornat a demanar una auditoria que proposaran en forma de moció d’urgència al proper Ple municipal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article