L’EMD presenta el “caràcter” de la futura avinguda Baixador
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Acabat el procés participatiu en què els veïns de l’avinguda Baixador, que transcorre majoritàriament per Valldoreix tot i que també té un tram a Sant Cugat, l’Entitat Municipal Descentralitzada ha presentat el recull de propostes en unes simulacions que mostren el “caràcter” de la futura fisonomia del carrer. Les aportacions veïnals han quedat recollides en una exposició que es pot visitar a la sala de plens de la Casa de la Vila. S’hi diferencien cinc trams amb una distribució totalment diferenciada, tal com es pot veure en el següent mapa (clica sobre el tram per veure la simulació recollida a l’exposició).
Susana Herrada, presidenta en funcions davant la baixa de Josep Puig, explica que el projecte es troba en una fase molt inicial. De fet, el que hi ha exposat no es pot considerar ni un projecte sinó que és la base sobre la qual fer l’avantprojecte de l’actuació, del qual es derivarà el projecte executiu. El document que es porti a licitació pública per poder començar les obres no només haurà de recollir el màxim nombre de propostes veïnals possible sinó que haurà de respectar el Pla de Mobilitat de Sant Cugat, l’estudi i el decàleg de Valldoreix.
En una trobada amb els arquitectes que han recollit les aportacions ciutadanes, desenes de veïns han pogut preguntar per les inquietuds que els genera la proposta. Si bé, per tal d’ajustar-se a la normativa vigent, als tràmits dels processos contractuals i tenir un pressupost proporcionat, hi haurà elements que es podran veure alterats lleugerament. De moment, explica Herrada, s’hi preveu per llei que els serveis –llum, aigua, gas, telèfon...– vagin soterrats, el que, de partida, significa més cost de construcció.
L’actuació començarà pel tram central, el 3. El govern valldoreixenc preveu tenir el projecte de l’obra enllestit abans d’acabar l’any per fer la corresponent exposició pública durant el 2019. Seria a finals d’aquell any quan es podrien començar les actuacions. Si bé, al maig de l’any vinent hi haurà eleccions municipals, el que pot alterar els tempos del tràmit. Així mateix, reconeix Herrada, sense un projecte sobre la taula no s’han pogut abordar els aspectes econòmics –no es té ni un pressupost aproximat– i, per tant, no saben si l’actuació dependrà directament de l’EMD, a partir amb l’Ajuntament, totalment de Sant Cugat o si hi haurà alguna subvenció.
Només està clar que, en ser una urbanització, els veïns hauran de pagar contribucions especials de fins un màxim del 90% del cost de l’actuació. “A l’EMD les contribucions acostumen a ser d’un 80% [veïns] - 20% [EMD] però tenim el compromís que no paguin més del que ha pogut pagar qualsevol altre veí de Valldoreix quan s’ha urbanitzat el seu carrer”, diu.
La vocal de Participació, Elena Degollada, explica que el procés participatiu va ser molt útil perquè els veïns veiessin les limitacions d’amplada del vial. “Les propostes anaven més enllà de la mida de la vorera, també s’han preocupat per la qualitat i quantitat de la llum, l’arbrat a plantar...”, explica. Ara per ara hi ha un 100% de les demandes recollides però l’exposició pública del projecte, un cop s’aprovi inicialment, es podran recollir noves aportacions.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari