La missa de Festa Major continuarà sent acte oficial

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'alcaldessa saluda el mossèn a la darrera Festa Major. Foto: Miquel Margalef

 

Només reprendre l'activitat política a principis de setembre el portaveu del PSC al Ple municipal, Pere Soler, va presentar als mitjans de comunicació una moció amb la finalitat que la missa de Festa Major deixi de considerar-se acte oficial i, per tant, que passi a ser un acte com el de qualsevol entitat a dins del programa de la Festa Major. Per ell hauria de ser “igual assistir a la missa que a las migas del CPA”.

 

Aquesta moció també obria la porta a un reestudi de la presència d'autoritats als seguicis. Soler proposa la rebuda però no l'acompanyament com es fa fins ara. El debat hauria d'entrar també a la tribuna del Paga-li Joan. Era el moment idoni per presentar la moció després que l'Ajuntament de Barcelona també retirés la categoria d'acte oficial a la missa de La Mercè i amb el suficient temps perquè entrés en vigor abans de la propera Festa Major de Sant Cugat.

 

Amb suficient temps per parlar amb els diferents grups municipals i amb el Ple previst pel proper dilluns, Soler ja coneix el posicionament de cadascun dels partits respecte a aquest tema. Segons explica, “la dreta tombarà la moció”. Assegura que CiU, C's i PP no en donaran suport mentre que CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA sí ho faran. Això deixa, a falta de veure la votació al propi Ple, un resultat de 15 vots en contra i 10 a favor. Sense representació al consistori Ignacio Garriga, president de Vox a Sant Cugat -ara president a Barcelona-, va criticar la proposta del PSC a Twitter només es va presentar: “Ja estem intentant esborrar la nostra cultura i tradició, un altre cop. Dediqueu-vos a treballar per les necessitats reals”.

 

Els actes religiosos durant la Festa Major

 

La proposta del PSC no significa eliminar la missa de la Festa Major i ni tan sols prohibeix l'assistència de regidors. Simplement, en cas d'aprovar-se, els regidors que decidissin acudir ho farien a títol individual, a l'igual que a les celebracions de la Casa de Cultura Àrab, per exemple, després de rebre invitacions però sense l'obligació d'acudir per no estar considerat acte oficial.

 

De fet, cada any la missa esdevé un petit espectacle per veure qui decideix entrar i qui no. Després del seguici que arriba a les portes del Monestir els regidors decideixen si entren o no, habitualment amb una disciplina de partit com a forma de protesta o de suport a què la celebració catòlica quedi classificada com a acte oficial.

 

De fet, mirar qui es va quedar fora i qui va entrar a la darrera Festa Major és mirar qui votarà a favor i qui votarà en contra de la moció segons l'anunci de Soler. CUP, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC no van entrar al Monestir mentre que CiU, C's i PP sí ho van fer. De fet, tal com explicàvem a aquest mateix diari, a la darrera missa de Festa Major el mossèn únicament va saludar els regidors d'aquests partits i va entrar a la missa deixant-se la Mireia Ingla, d'ERC-MES, esperant la salutació, tot i que no tenia previst entrar al Monestir.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article