Una tarda de música pels refugiats

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’Aula de so, Qgat sud, La Xesca i Ampli s’han unit per organitzar una tarda musical a la plaça de l’Om el proper dissabte des de les cinc de la tarda. El seu objectiu és visibilitzar les dificultats que es troben les persones que demanen asil a Europa i, alhora, donar a conèixer quines opcions existeixen si es vol incidir d’alguna manera en la vida d’aquestes persones. És per això que l’entitat Refugees Welcome, que ja ha aconseguit que quatre refugiats convisquin amb famílies santcugatenques, consta com a beneficiària des d’una perspectiva social, donant-se a conèixer la seva tasca i informant també de com participar-hi com a família d’acollida o fent donatius.

Refugees Welcome és una organització que va néixer a Alemanya l’any 2014 de la mà d’una colla de voluntaris que es van decidir per compartir la seva casa amb els refugiats que arribaven al país. El seu funcionament es va començar a replicar a diversos països fins ser present avui dia a 14, a Catalunya des de l’any passat. La branca catalana de l’entitat treballa gràcies a un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona i ha aconseguit que desenes de refugiats trobin una família amb qui conviure just abans que l’Estat els formalitzi l’asil. Recullen les dades d’interessats, tant persones refugiades com de famílies, al seu lloc web i els posen en contacte a través d’un vincle social que permeti construir confiança abans de posar-se a viure plegats.

A Sant Cugat l’entitat va aconseguir la seva primera convivència el passat estiu i des de llavors no ha parat de treballar-hi. Tot i demanar un conveni amb l’Ajuntament, el govern va desestimar-ne l’aprovació, segons va dir la tinenta d’alcalde de Cooperació, Susanna Pellicer, perquè gran part de la proposta consistia en contractar una persona perquè pogués fer la gestió. Tot i la petició de Qgat sud per reestudiar la proposta, que no només plantejava el que apuntava el govern, i una pregunta d’ICV-EUiA al Ple, el conveni mai s’ha arribat a signar. Pau Alonso, membre de Qgat sud, explica, tenen constància que a la ciutat hi ha cinc persones refugiades i cap d’elles per part del consistori, tot i que el govern va dir que fa anys que se n’han acollit.

Les entitats demanen millores al sistema d'acollida municipal

D’altra banda, Alonso també apunta a un sistema d’acollida millorable a la ciutat. Mentre el sistema d’atenció als nouvinguts a serveis socials sí funciona, tot i que ha tingut pocs casos i, per tant, està en procés de proves, continuen pendents dues gran àrees des de la vesant pública que són indispensables per donar oportunitats als demandants d’asil: l’habitatge i el treball. Qgat sud lamenta que les propostes que s’han rebut fins el moment pel que fa a accés al mercat laboral no tenen en compte la diversitat de perfils i se centren només en aquelles persones que tenen estudis superiors.

Una tarda musical

Pel que fa a l’acte, estarà carregat d’interpretacions musicals per part d’alumnes de l’Aula de so, tal com explica el membre de l’entitat Xavier Asensio. Ens els canvis dels músics hi haurà parlaments d’altres col·lectius com Stop Maremortum i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, que donaran informació sobre el context i també del negoci de les armes que hi ha al darrere de les polítiques frontereres i de la gestió dels fluxos migratoris. Mentre Aula de so esdevé la principal organitzadora i Qgat sud fa de paraigües local de Refugees Welcome, La Xesca, explica el seu membre Joan Cabassé, participarà amb voluntaris que ajudin al muntatge i desenvolupament de la jornada.

Durant la tarda de dissabte també hi haurà una parada de Qgat sud on es donarà informació a les persones que s’hi passin per la plaça i, alhora, es preveu alguna acció que faci d’efecte crida més enllà. Consideren que és necessari seguir conscienciant i donant eines a la ciutadania perquè la petició d’asil no s’atura, amb prop de 32.000 persones a l’Estat durant el 2017. L’Assemblea de Voluntaris per als Refugiats no hi participarà formalment tot i que molts dels seus membres hi seran presents mentre l’Ajuntament no consta com a organitzador tot i que ha ajudat en la difusió de l’esdeveniment.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article