Es presenta el Pla Estratègic del barri del Monestir amb el debat veïnal obert

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Conesa debat amb el president de l'Associació de Comerciants del barri. Fotos: Jordi Pascual

L’Ajuntament ha aproximat el programa d’actuacions previstes al barri del Monestir i Sant Francesc entre enguany i el 2023 amb una festa a la plaça d’en Coll celebrada dissabte al migdia. Allà, l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha explicat a grans trets els valors de la proposta, aprovada provisionalment a falta del vist i plau de la Generalitat: més verd urbà, més vianants i, en definitiva, més qualitat de vida. El Pla Estratègic del barri del Monestir preveu inversions per un total d’11 milions d’euros amb propostes nascudes d’un procés participatiu vehiculat a través del Consell de Barri del Centre-Est i amb la vianantització de l’avinguda Cerdanyola, que començarà les obres de la primera fase al setembre, segons les previsions del consistori, com a gran aposta.

Segons Conesa, aquest Pla pensa en la gent gran i els infants i en la qualitat de vida que suposa apartar el cotxe del centre de les nostres vides. “Aquest és i serà el millor barri de Sant Cugat”, ha dit. Però l’alcaldessa és conscient que no tots els veïns veuen la proposta amb els mateixos bons ulls que ella. Sap que hi ha entitats que demanen més participació, qui no veu clara la priorització del vianant sobre el cotxe, qui creu que el procés participatiu no és prou representatiu –amb no arriba a dos centenars de persones sobre una població que suposa quasi un terç de la del conjunt del municipi–... Per això ha demanat que es busquin consensos, que no es pensi només en el benestar personal: “Entenem les reticències però també sabem que millorem la qualitat de vida si aparquem una mica més lluny, si tenim més verd urbà...” Fent gala del teixit associatiu, ha posat en valor la xarxa d’entitats, els establiments i els veïns a títol individual que han fet possible la festa.

La celebració ha tingut el seu propi vídeo i imatge però, també, absències rellevants. El president del Consell de Barri del Centre-Est i regidor d’ERC-MES, Ferran Villaseñor, no hi ha acudit, com tampoc ho ha fet cap regidor de la CUP-PC, PSC, PP ni el regidor no adscrit. Ciutadans ha fet acte de presència durant una estona però només els regidors d’ICV-EUiA s’han esperat per a la foto final acompanyats dels seus companys de Ple de PDECAT-Demòcrates. Si les absències polítiques, tot i que el Pla es va aprovar amb el suport de tots els grups i l’única abstenció del PP, és significativa; també ho és que el president de l’Associació de Comerciants del barri, Antoni Gual, hagi aprofitat l’avinentesa per repartir fullets en contra del projecte de vianantització de l’avinguda Cerdanyola tal com es recull al Pla.

Els comerciants adverteixen als veïns que es perdran 100 places d’aparcament, que les restants es transformaran en àrea verda de pagament i ús preferent per als veïns, que es trauran els contenidors per passar a fer una recollida porta a porta, que el trànsit acabarà afectant a zones properes, que les línies d’autobús hauran de canviar el recorregut, que es desplaçaran les places de minusvàlids, que la vianantització de l’avinguda Cerdanyola costarà 2,5 milions i que tot plegat pot portar lligat un efecte gentrificador que faci pujar els lloguers sense cap rebaixa sobre l’IBI, que continuarà sent molt més elevat que a les ciutats de l’entorn.

“El global del Pla, amb una inversió tan gran, està molt bé, el problema és com es desenvolupa i com afectarà als comerços”, apunta, “hi ha moltes solucions per a l’avinguda Cerdanyola que no sigui una vianantització radical sense poder entrar mercaderies, autobusos, zona blava, recollida d’escombraries...” Demana que s’aprofiti l’ampli consens polític perquè s’escolti als veïns i comerciants. La seva entitat aposta per una semivianantització mantenint les places d’aparcament, que ho considera una avantatge equiparable a la que tenen la resta de centralitats comercials de la ciutat. Davant una aposta que el govern no s’ha decidit per alterar en el sentit que desitgen els comerciats, ara recullen signatures i esperen poder presentar al·legacions abans de l’aprovació definitiva per part de la Generalitat.

Tampoc veu clar el projecte el president de l’Associació de Veïns, Andrés Ares, que s’ha negat a aparèixer a la foto de família: “Crec que hem de modificar moltes coses, com l’aposta per l’habitatge social perquè els joves no hagin de marxar del barri i de la ciutat”. Per això diu que si es tira endavant el projecte tal com està definit actualment, que no hi comptin amb l’entitat. Té la sensació que el govern i alguns partits han anat “massa ràpid” i que hi ha membres de l’equip de Conesa que els han ignorat. “Espero poder trucar a l’alcaldessa per parlar-ne més perquè hi ha preocupació entre alguns veïns i empresaris”, explica.

No ho veu així el veí i durant molt anys galerista al carrer de la Creu, Josep Canals, que, rememorant els orígens del barri, creu que l’aposta actual representa un gran avenç que els aproximarà a l’urbanisme europeu. “Estic totalment d’acord amb la tasca que fa Conesa en aquest barri”, diu, “potser que per fi sigui el millor barri de Sant Cugat”. “És un projecte de nivell europeu que gaudirem les persones; la gent gran podrem prendre el sol tranquil·lament i aquesta plaça pot ser l’epicentre del barri, aparcarem els cotxes a un altre lloc perquè no ens contaminin i així crearem un barri dinàmic per a tothom, inclosos els comerços”, sentencia.

Davant la diversitat d’opinions, Conesa diu que el Pla, que el considera molt equilibrat, tirarà endavant però està disposada a parlar-ne més. “El que importa és el resultat i el projecte permet millorar la qualitat de vida, es produeix un espai de passeig amable i una dinamització comercial i es redueix el soroll, la contaminació i altres efectes negatius sobre la salut”, valora. Assegura que la festa ha servit per contrastar opinions i evidenciar que hi ha “una gran majoria molt contenta”: “Estem convençuts que la vianantització és una aposta de futur claríssima i de millora d’aquests comerços”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article