La Taula de l’Economia Social i Solidària del Vallès Occidental posa en valor la feina feta en el primer any d’Ateneu Cooperatiu

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un any després de la posada en marxa de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, subdividit en tres àrees territorials, entre les quals hi ha la del Vallès Sud encapçalada per la cooperativa santcugatenca Doble Via i amb acció sobre Sant Cugat, Rubí, Cerdanyola i Ripollet, els integrants del projecte, nascut arran d’una convocatòria de la Generalitat, fan un bon balanç de les accions realitzades. La tercera trobada de la Taula Territorial de l’Economia Social i Solidària al Vallès Occidental, celebrada dijous al Consell Comarcal, ha servit, entre d’altres, per evidenciar els èxits que l’Ateneu ha aconseguit arreu de la comarca.

Ja a l’octubre, en la segona trobada de la taula, es va fer un balanç positiu i es van posar les bases per al futur de l’òrgan de coordinació. Si bé, no ha estat fins a finals de febrer que es podia fer una anàlisi exhaustiva ja que és quan s’ha complir l’any des de la constitució formal. Al març fa just un any de la posada en funcionament. En els primers 12 mesos s’ha tingut, segons els integrants, la capacitat d’adaptar-se a les diferents realitats territorials i mantenir l’economia social com un punt a les agendes municipals –tot i la lentitud, de vegades, dels equips tècnics dels ajuntaments–, alhora que es proposen els reptes de millorar la comunicació, aconseguir acotar el terme d’economia social i solidària i visibilitzar l’Ateneu com un espai propi.

Un dels seus projectes més visibles, presentat en la tercera taula, és la creació d’un mapa de l’economia social a la comarca on es recullen les cooperatives i societats laborals del territori amb els seus principals valors (organització interna, impacte social, impacte ambiental, innovació i transformació en cooperativa). A falta d’acabar el vincle amb el projecte Pam a pam, ja hi ha més d’un centenar d’empreses i esperen incorporar durant aquest any entitats com associacions i fundacions que també es puguin considerar economia social i solidària. Aquesta és l’eina més visible nascuda del primer dels eixos de treball de l’Ateneu.

També es proposen fer que més associacions i empreses es transformin en cooperatives ja que, tot i tenir algunes detectades, és un camí que encara no ha tingut grans fruits. El mateix els passa amb l’aposta per donar continuïtat de manera col·lectivitzada a les empreses mercantils tradicionals que tanquen. Això va acompanyat d’un eix d’assessorament de la mà de gestories, amb la futura creació d’un segell per a les gestories que fan formació en cooperativisme i economia social així com fidelitzar les que ja han fet un cop de mà al projecte, i aconseguir-ne més, especialment a l’àrea santcugatenca de l’Ateneu. El darrer dels eixos és incidir en l’educació amb tres grans objectius per a aquest any: fer una proposta d’accions de sensibilització i formació, crear un inventari de centres i accions formatives que ja es poden trobar a la comarca i fomentar sessions adaptades als centres educatius, des del segon cicle de primària a la universitat.

La tercera trobada de la taula també ha servit per presentar el projecte santcugatenc de Cíclica, la cooperativa santcugatenca de serveis d’arquitectura, urbanisme i paisatge; Camper Diem, un projecte cooperatiu que adapta furgonetes per donar-los ús d’habitatge, i l’Eina, que treballa per la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social. Cíclica ha iniciat un projecte de rehabilitació energètica d’edificis. Camper Diem n’ha fet un altre per donar més importància als components locals i materials sostenibles. Finalment, l’Eina ha creat conjuntament amb Sprint i Malarrassa un projecte per transformar entitats en cooperatives i amb Tarpuna un per fer dinamització agroecològica a la finca Torrebonica de Terrassa. Tots aquests projectes han estat seleccionats com a Projectes Singulars per Aracoop, programa de la Generalitat per al foment del cooperativisme.

En l’aposta per mostrar experiències d’èxit del cooperativisme, la tercera taula també ha acollit l’explicació de la creació de la primera cooperativa de segon grau pública que ha iniciat l’Ajuntament d’Arbúcies conjuntament amb el d’Hostalric amb el suport del de Barcelona i la Diputació de Girona. Aquesta nova societat tindrà la participació d’una empresa que s’haurà de licitar i, per si de cas no guanya un projecte de l’economia social, s’asseguren gràcies a l’assessorament del col·lectiu Ronda que no tindrà més d’un 50% de pes en la presa de decisions. S’encarregarà de gestionar el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i un nou centre de dia públic. Mentrestant, Arbúcies ha externalitzat la gestió amb un concurs públic que contenia clàusules socials. Des que la cooperativa Trafad gestiona el servei, després de recuperar-lo del Consell Comarcal, s’ha passat de 13 a 37 persones ateses, de fer 345 a 831 hores mensuals i de 4 a 12 treballadores. La propera trobada de la taula territorial serà al juny.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article