El Karate i l’autogestió, plantar-se davant la burocràcia

per Jordi Pascual

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Club Karate

Tot i que la tenen marcada per conveni, no la volen. El Club Karate ha decidit no agafar la subvenció de 2.700 euros que té pactada amb l’Ajuntment. “Ja ho vam parlar l’any passat i aquesta temporada ho vam fer oficial a l’octubre”, explica la seva presidenta, Lourdes Llorente. No rebre diners de l’erari públic, diu, no els ha suposat cap daltabaix. L’activitat bàsica del club segueix i, tot i que és cert que “amb més diners pots fer més coses”, el treball voluntari dels seus integrants continua sent bàsic. De fet, explica la seva presidenta, la subvenció era força absurda perquè implicava molta burocràcia per acabar tornant els diners al mateix consistori quan es decidien per fer campus ja que les entitats només gaudeixen de gratuïtat de les instal·lacions esportives durant el curs escolar.

Això porta lligat el debat que va haver al darrer Ple municipal de la mà d’una moció d’ERC-MES que pretenia estendre aquest sistema a tot l’any. El govern s’hi va posar en contra vinculant la gratuïtat al programa Ethics 4 Sports. “Som pocs els clubs que no hi som però aquest no és motiu per determinar qui té accés gratuït o no a una instal·lació”, enraona Llorente, “la carta ètica és un projecte interessant si jo vull fer-lo i em donen l’opció de canviar-lo però no s’ha de forçar que hi sigui ja que la majoria d’entitats ja tenen codi ètic propi”. Finalment, la proposta del govern va tirar endavant amb el vot favorable de PDECAT-Demòcrates i PSC i les abstencions de Ciutadans i PP.

El club es va decidir per renunciar a la subvenció per un cúmul de situacions. En primer lloc hi ha la proposta i convicció d’autogestionar-se, de dependre el mínim possible d’actors externs a l’entitat. De fet, diu Llorente, els integrants del Karate sentien manca de suport institucional ja que mentre altres entitats gaudien de la presència de polítics en els seus actes així com rebudes oficials a l’Ajuntament, a ells amb una mica de sort els feien cas amb una fotografia a les xarxes socials. “Tenim la sensació que tot el que demanem triguem cinc anys a aconseguir-ho”, explica posant com a exemple la ventilació de la sala o la possibilitat de portar un nou tatami.

En segon, el canvi del sistema de relació amb les entitats ha estat clau. “Abans hi havia una borsa de subvencions a la qual accedíem els clubs amb les nostres propostes”, explica Llorente, “el nou sistema és més complex de cara a presentar la sol·licitud i, a més, està muntat d’una manera que ens deixa sense conveni just en les eleccions municipals del 2019”. Davant això, també van creure oportú prioritzar els diners per a altres necessitats. Els membres del Karate van considerar que l’Ajuntament hauria de prioritzar despeses socials i vam proposar al govern destinar els diners del seu conveni per a serveis socials. Si bé, la burocràcia ho ha impedint, acabant repartint-se els 2.700 euros entre la resta d’entitats esportives amb conveni.

Enmig de tot plegat, el club tenia la necessitat de fer una aturada després de molts anys d’activitats i tornejos intensos. D’una banda, implicaven molt esforç. D’altra, es corria el risc d’entrar en una inèrcia que fes perdre qualitat a les activitats. És el conjunt de totes aquestes situacions que els va fer canviar de parer. Des de la renúncia de Ramon Piqué la seva presidenta és regidora de la CUP-PC i, diu, això no ha canviat res. De fet, des que ha entrat la relació amb l’Ajuntament s’ha distanciat i, assegura, fa un esforç per separar ambdós càrrecs i saber quan representa a qui.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article