Les dones desborden els carrers demanant igualtat i reconeixement del treball de cures

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Més de 1.000 persones al migdia i gairebé un altre miler per la tarda han demostrat la força de les reivindicacions feministes en plena vaga del 8 de març, deixant amb menys participació els actes més institucionals. Les accions organitzades pel comitè de vaga nascut amb la idea de sumar dones a títol individual més enllà de la seva militància o no a partits i col·lectius han esdevingut un èxit rotund, amb un tall de la circulació de trens a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat a primera hora del matí, piquets, la gran marxa del migdia i un dinar popular. La tradicional manifestació conjunta de les esquerres per la tarda, a la qual també s’hi ha sumat el comitè, ha estat més multitudinària que els anys anteriors.

La jornada ha començat amb el tall als Ferrocarrils passades les 7 del matí, amb un grup d’una vintena de dones amb una pancarta cridant a la vaga feminista. Hi han restat a les vies fins que a les 9 del matí la Policia Local i els Mossos d’Esquadra les han fet fora, identificant nou de les manifestants. L’estació ha estat tancada durant gran part de la protesta per evitar aglomeracions a les vies i la majoria dels pocs ciutadans que han restat a l’andana es distribuïen entre una majoria que entenia i compartia les consignes i uns pocs que criticaven la protesta però sense explicar-ho a la premsa.

La situació ha canviat durant els darrers minuts del tall amb persones més critiques tant a dins com a fora de l’estació lamentant que la protesta els faria arribar tard a la feina o al metge. Algunes d’elles han intentat saltar a les vies per fer fora les manifestants tot i que els agents ho han evitat. Els trens han tornat a circular immediatament després d’acabar-se la prostesta tot i que sense arribar a la normalitat de cada dia per supressions d’alguns trens i serveis d’un 50% a partir de dos quarts de set de la tarda i del 25% a partir de les 10.

La resta del matí, mentre a Cal Temerari un grup d’homes s’ha encarregat de fer tasques de cures amb nens i preparar el dinar, han començat els piquets de dones que han travessat l’eix de vianants repartint informació, cridant als actes previstos durant el dia i animant als comerços a tancar. Algunes de les botigues han abaixat la persiana durant una estona mentre seguien les accions al carrer, d’altres han fes cas omís. També hi ha hagut algun establiment –més bé pocs– que s’ha sumat voluntàriament a l’aturada de dues hores que rebia el suport dels sindicats majoritaris, UGT i CCOO. També a La Floresta hi ha hagut concentració al Sociosanitari amb cartells reclamant un parc de les dones, el nom que se li vol donar a l’espai del costat del centre.

Gairebé al mateix temps, les JERC ha fet una petita parada als Quatre Cantons cridant a participar a la manifestació de la tarda. S’han evidenciat així les diferències que s’havien deixat entreveure a les xarxes socials. Les joventuts republicanes han apostat per la transversalitat entre organitzacions, essent una de les convocants de la marxa de la tarda, i dubtant des del respecte a la diferència del funcionament del comitè de vaga que, tot i impulsat inicialment per persones vinculades a algunes organitzacions, ha acabat agrupant, sobretot a la manifestació del migdia, tot tipus de dones. Dels partits, només la CUP, que no ha estat partit convocant de la manifestació de la tarda, ha donat suport a les decisions preses pel comitè.

La del migdia ha estat la convocatòria més multitudinària de la jornada de vaga feminista. Més d’un miler de persones que han deixat en minoria absoluta el prop d’un centenar que s’ha concentrat a les portes de l’Ajuntament i les desenes que hi havia a la Casa de la Vila de Valldoreix en els actes més institucionals. La marxa del comitè de vaga ha recorregut els carrers del centre des de la plaça Lluís Millet fins a la plaça del Rei entre consignes diverses com ara “Damià, prepara’t tu l’entrepà”, “la talla 34 m’apreta la patata”, “visca la lluita feminista” i “els carrers seran de les dones”. La protesta ha començat amb un manifest visibilitzant les feines remunerades i no remunerades que fan les dones, especialment les tasques de cures.

La reivindicació ha seguit en forma de dinar popular a la plaça del Rei abans que a dos quarts de sis comencés la segona de les marxes, convocada per JERC, ERC, Podem, ICV-EUiA, Dones amb Iniciativa, Procés Constituent i Moviment d’Esquerres on, a més, també han acudit membres del PSC. Amb la coral Cantem les 40 amenitzant el recorregut amb cançons feministes, els quasi 1.000 participants han travessat el centre de la ciutat des de la plaça d’Octavià fins arribar a l’estació amb, de nou, consignes feministes com les de la marxa del migdia. En arribar a la plaça Lluís Millet, s’ha llegit un nou manifest que ha fet palès la feminització dels treballs de cures però, alhora, ha criticat elements del mercat laboral com ara la precarització, l’escletxa salarial i la maternitat.

Totes dues protestes han incorporat un discurs crític amb el capitalisme com a sistema que basa gran part de l’estructura sobre el treball invisible i no remunerat que en la majoria de casos desenvolupen les dones. La marxa de la tarda ha clos amb desenes de manifestants agafant els Ferrocarrils per baixar a la manifestació de Barcelona on, segons la Guàrdia Urbana, 200.000 persones han demanat la igualtat entre dones i homes. La jornada ha clos amb el primer sopar de dones organitzat per l’entitat Noestàs sola a la Casa de Cultura on han acudit més 40 persones, segons les organitzadores.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article