Sant Cugat també és fotografia

per Anna Poquet

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Algunes de les fotografies del Miquel Abat que es poden contemplar a l'exposició. Foto: Anna Poquet

Crònica de l'Anna Poquet i Xavier Boix

 

La primera beca de fotografia en homenatge a Joan Cabanas-Alibau (1907-1952), primer fotògraf professional de Sant Cugat, s’ha presentat aquest dijous 17 de setembre a Cal Gerrer. Aquesta beca neix de l’esforç de tres entitats, QgatFoto (Associació Fotogràfica de Sant Cugat), la Fundació Cabanas i l’Ajuntament de Sant Cugat i pretén incentivar els talents artístics que utilitzen la fotografia com a mitjà expressiu.

 

Els fotògrafs que hi vulguin participar tenen de marge fins el 2 de novembre per presentar una quinzena de fotografies de temàtica lliure acompanyades d’una memòria que hauran de lliurar a la Casa de Cultura. El guanyador de la beca, dotada de 2000€ per desenvolupar el projecte, es donarà el 19 de novembre, dia que també s’inaugurarà una retrospectica dedicada al fotògraf santcugatenc Joan Cabanas.

Miquel Abat, president de QgatFoto i un dels impulsors d’aquesta iniciativa ha explicat que anteriorment s’havien portat a terme dues edicions d’aquesta iniciativa organitzada per QgatFoto, la diferència és que, aquest any, al ser de forma conjunta amb dues entitats més, té una millor dotació econòmica. A més, Abat ha presentat la seva exposició 'Gynaíkes' (dona en grec), basada en retrats sobre la dona contemporània relacionats amb obres d’artistes reconeguts.

 

 

“La família Cabanas és com la família Güell a Sant Cugat”

 

En la intervenció protocolària de presentació de l’acte d’ahir hi va haver moments divertits i brillants, com acostumen a ser els cosins Cabanas, Frederic i Carles. En ambdues intervencions, planeres però compromeses amb la ciutat i la seva cultura. Sempre ha estat així però, de forma evident, ho ha estat en el cas del Frederic Cabanas i família quan ha recuperat Cal Gerrer per sumar-lo a l’oferta cultural de la ciutat. En aquests darrers mesos ja ha donat els seus fruits com explicàvem en un article anterior.

 

També, la pròpia família Cabanas va cedir el fons fotogràfic “del pare i tiet”, com es van anar dient ahir els dos protagonistes de la presentació, a l’arxiu de l’ajuntament per poder-lo digitalitzar i que quedi com a patrimoni públic. És per aquest motiu que l’alcaldessa Mercè Conesa, que va actuar com a presidenta de la Diputació en aquesta acte també, els va agraïr la seva tasca vers la ciutat i va comparar-los amb la família Güell que a principis de segle XX va destacar pel mecenatge cultural.

 
Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article