S’estrena el nou model de deixalleria com un intent de fomentar la reutilització

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’Ambiteca, que és el nom que rep l’antiga deixalleria de l’avinguda de Roquetes, ja és una realitat. Respecte al tradicional punt verd on deixar tot tipus d’objectes que no es fan servir, el nou espai es presenta com una aposta fer fomentar la reducció del consum, la reutilització i el reciclatge en una reivindicació d’allò que ara s’anomena economia circular, és a dir, reaprofitar els residus com a matèries primes. L’espai municipal es presenta en públic aquest cap de setmana després d’haver-se transformat per intentar esdevenir més atractiu.

La proposta va néixer al gener del 2016 amb la preparació del nou contracte de recollida de voluminosos, del cartró comercial, l’esporga, els residus especials i la gestió i manteniment de la deixalleria. Es tractava d’un projecte ambiciós no només per la quantitat de canvis que portaria lligat sinó també per haver esdevingut el primer concurs públic restringit a centres espacials de treball, emanant de l’acord de la Junta de Govern per fer una contractació pública responsable, amb criteris socials i ambientals del 2014.

L’adjudicació va arribar sis mesos més tard a través de l’Ajuntament, essent Engrunes la fundació concessionària durant els propers quatre anys, amb dues possibles pròrrogues. Tal com va explicar Encarna González, directora de Gestió de Residus i Serveis de l’empresa, a aquest diari, el contracte els permetria fer l’itinerari d’inserció laboral a 10 persones amb el destí directe de 23 persones. Els contractes permeten la inserció de persones en risc d’exclusió i un període de formació abans de la sortida al mercat laboral.

La posada en marxa s’ha acompanyat, a més, de tres plans d’ocupació municipals destinats directament a la deixalleria i que permeten donar suport als treballadors d’Engrunes en l’arrencada del nou espai. Segons explica la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Cristina Paraira, la intenció del govern és mantenir aquests plans d’ocupació anuals en el futur i, en cas que per algun motiu s’acabessin, s’estudiaria com suplir totes tres vacants.

Una botiga d’intercanvi com a principal valor

Amb l’obertura de l’Ambiteca, es posa en marxa allò que el govern ja va anunciar amb l’adjudicació del concurs; la transformació de l’antiga deixalleria seguint la lògica de les tres erres i amb espais diversos que compaginen la gestió dels residus, donar-los una nova vida i l’educació. És per això que l’espai principal és una mena de botiga amb els objectes recollits que es poden reutilitzar. Amb una exposició neta, qualsevol ciutadà de l’Àrea Metropolitana pot acudir i emportar-se qualsevol dels objectes en base a un sistema de puntuació que té en compte l’emissió de diòxid de carboni que porta lligat cada objecte.

Quan es porta qualsevol element a l’Ambiteca, el ciutadà acumula punts que li serveixen per emportar-se qualsevol altre objecte. També hi ha l’opció de pagar un preu simbòlic total o complementari als punts que anirà a parar a projectes socials. Això deixa oportunitats com la de tenir un sofà per 10 euros.

Amb la botiga com a principal novetat, la zona pròpiament de deixalleria es manté tot i que amb millores com un nou mostrador de recepció. Així mateix, l’espai incorpora una aula ambiental i una zona d’horts urbans i un petit corral amb gallines com a zona per desenvolupar projectes educatius. Allà mateix també hi ha lloc per a la innovació amb una placa per generar energia a través de la fotosíntesi de les plantes. Sobre el terreny només es veu un tros de gespa. Es tracta d’un projecte de Bioo, proposta guanyadora del segon guardó dels premis d’emprenedoria Yuzz al 2016. Tot plegat s’acompanya a l’extrem més proper al corredor verd amb una zona encara per acabar de definir amb palès per albirar aus.

A partir de dilluns també es posarà en marxa la plataforma web stcrecupera.cat, un espai d’intercanvi d’objectes sense necessitat de portar-los a la deixalleria o deixar-los per a la recollida de voluminosos. Similar a altres plataformes digitals, permet contactar entre usuaris, amb l’Ambiteca com a usuària també, per fer intercanvis tot i que, en ser municipal no es permet cap transacció econòmica. Els treballadors d’Engrunes s’encarregaran de moderar l’espai per evitar spam i mala praxi.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article