Els Comuns inicien un procés participatiu per posar les bases de la proposta política de les municipals del 2019

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Un grup d’implicats en el procés de confluència de Catalunya en Comú han iniciat el camí de traduir la proposta en clau local amb l’impuls d’un procés participatiu sota el lema Imaginem en comú Sant Cugat per recollir propostes i inquietuds de la ciutadania i així començar a definir les bases de la proposta política a portar a les eleccions municipals del 2019. Ara per ara no han plantejat quina serà la fórmula de concórrer a les eleccions, si mantenint l’actual aposta d’ICV-EUiA en solidari, si creant una mena de candidatura que agrupi els ecosocialistes amb altres col·lectius de l’entorn dels Comuns com Podem o si, fins i tot, aspirar a una proposta més àmplia de la mà d’altres partits o renunciant a les sigles.

Tot i que la gran aposta és crear un espai polític i són conscients que altres formacions d’esquerres tenen el seu propi full de ruta marcat, criden a incidir en el procés a totes les persones que a títol individual se sentin interpel·lades davant el que consideren un necessari canvi de govern municipal. Apel·len, amb un manifest, directament a totes les persones que han participat de canvis i moviments nous que giren al voltant de l’economia social, la millora de les condicions de treball, les pensions, el feminisme, la lluita contra el canvi climàtic, la mobilitat sostenible i l’accés a l’habitatge.

“Tots aquests moviments i iniciatives ciutadanes han evidenciat la incapacitat de l’actual govern per donar resposta a les necessitats de les persones”, argumenten en el manifest, al qual demanen adhesions a través del lloc web santcugatencomu.cat. El procés participatiu es començarà a concretar en una assemblea oberta que faran el proper 21 de març a les set de la tarda a l’Espai Comú, on esperen que els primers impulsors, de la mà de les persones adherides al manifest i de més gent interessada puguin marcat les bases de treball, des de fer una enquesta ciutadana per captar les inquietuds del poble a tocar territori per donar a conèixer la proposta i recollir idees.

Josep Maria Balcells, santcugatenc membre coordinador de Catalunya en Comú, considera que el manifest que marca el punt de partida del procés participatiu demostra el desig d’avançar cap a un altre model de govern a la ciutat. Els Comuns creuen que Sant Cugat s’ha construït en gran mesura gràcies a la incidència d’entitats i moviment però que especialment durant els darrers anys la gestió per part del govern ha estat negativa, demostrant, al seu parer, el final de l’aposta política convergent. Fent referència a les mobilitzacions i accions que ha viscut el país i la ciutat durant els darrers mesos, Balcells considera que “els carrers també poden ser i han de ser nostres”. Diuen que la proposta programàtica dels Comuns de cara al 2019 ha de néixer des de baix.

El portaveu de grup municipal d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, posa en valor l’aposta transversal de la iniciativa i remarca, al mateix temps, la voluntat de canvi de gran part de la ciutadania: “Els anhels de transformació han de tenir traducció”. Per això, fa una crida a sumar-se al manifest i a participar en el qüestionament i anàlisi dels principals reptes de la ciutat. També Americo Ologaray, de Podem, defensa la participació ciutadana en el procés: “L’ambició és donar la paraula als veïns de la ciutat”. Considera, a més, que ara per ara l’Ajuntament no fa prou esforços per cohesionar socialment la ciutadania.

Els Comuns encara no havien tingut concreció en clau local tot i que des del canvi de portaveu d’ICV-EUiA una de les apostes de Gutiérrez és caminar en aquesta línia: “Necessitem que la gent que se’ns ha acostat en els processos electorals que hem anat amb confluència tingui on participar, canviar formes, renovar lideratges, connectat amb altres perfils i generacions i representar més gent”. L’entorn dels ecosocialistes i Podem a nivell local sí han participat, però, en les campanyes nacionals i estatals de Catalunya Sí Que es Pot (2015), En Comú Podem (2015 i 2016) i Catalunya en Comú - Podem (2017).

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article