Set investigades pel tall als FGC durant la vaga feminista: “Tenim vuit mil motius per aturar-ho tot”

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La notícia va arribar durant la setmana passada com un gerro d’aigua freda al comitè local de la vaga feminista del passat 8 de març. Set de les identificades durant el tall de prop de dues hores a l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) del centre de la ciutat han rebut sengles notificacions sobre l’inici de la investigació per parts dels Mossos d’Esquadra. Totes elles han acudit a comissaria però s’han acollit al seu dret de no declarar. De moment desconeixen el recorregut i si finalment l’afer arribarà als tribunals. Només saben que la investigació recull presumptes desordres públics, tot i que les manifestants només van restar a les vies i van marxar sense cap enfrontament amb la policia ni fent malbé el mobiliari públic.

Clàudia Pla-Narbona, membre del comitè de vaga, considera que es tracta d’una identificació aleatòria ja que no hi havia cap responsable de l’acció sinó que totes les concentrades responien a allò acordat pel mateix comitè. Sense atestat, només saben que també hi ha afectades a altres municipis tot i que tampoc tenen cap procediment judicial obert, de moment. “No estem soles, ni el 8 de març ni ara”, reivindica posant en valor l’aposta col·lectiva de la vaga com a eina “pròpia i legítima de la classe treballadora”. Per a elles, el tall de les vies era una forma d’aturar un sistema que legitima l’opressió des de molts prismes, sent les dones de classe treballadora especialment afectades.

A falta de saber el recorregut de tot plegat, avancen que donaran a conèixer novetats però, sobretot, seguiran insistint en els motius de la vaga. Reconeixen que la protesta del 8 de març va superar les seves expectatives amb una vaga que superava la vesant laboral pròpia dels sindicats per arribar al consum i les cures, essent aquest darrer un valor fins el moment mai inclòs en una protesta i que evidenciava les feines, majoritàriament no remunerades, que són realitzades majoritàriament per done si que sense elles seria impossible de mantenir el sistema. “Tallar les vies s’inscriu en aquest gran dia en què van participar moltes dones que no s’havien mobilitzat mai”, reivindiquen des del comitè de vaga a nivell nacional.

La vaga feminista va ser una convocatòria internacional que va tenir especialment bona acollida a Catalunya amb centenars de milers de dones mobilitzades arreu del país. A Sant Cugat, el tall de les vies va ser la primera de les accions. Es va fer quan els FGC tenien previst uns serveis mínims i, encara que fins al final de l’acció no hi va haver tensió entre alguns dels usuaris i les manifestants, van aconseguir alterar els horaris i el funcionament normal del transport durant gairebé tot el matí. La jornada va seguir amb actes durant tot el dia a la ciutat, sent especialment impactants les manifestacions del migdia organitzada pel comitè de vaga, amb més d’un miler de persones, i la de la tarda organitzada per ERC, JERC, Moviment d’Esquerres, Procés Constituent, ICV-EUiA i Dones amb Iniciativa, amb, de nou, quasi 1.000 manifestants.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article